Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Ολλανδός δημοσιογράφος, Simon Van Dorpe, ο οποίος συνυπογράφει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:
«Το πιο εντυπωσιακό στην έρευνά μας είναι α) πόσο σταθερά θετικός εμφανιζόταν για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, παρά τα φρικτά στοιχεία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και β) πόσο χρόνο και ενέργεια ξόδεψε στον Κόλπο και σε υποθέσεις που φαίνονται δευτερεύουσες της αρμοδιότητάς του».
Και συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «σε 26 tweets, 3 ομιλίες σε ροή και 9 συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης του Κόλπου που αναλύσαμε, ο Σχινάς δεν έκανε ούτε μια φορά επικριτικό σχόλιο».
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έχει «απολαύσει βασιλική μεταχείριση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ, κάτι που φαίνεται να έχει αποδώσει στην υπεράσπισή του υπέρ αυτών των χωρών».
Όπως αναφέρει, ο επίτροπος, κατά την πρώτη του επίσκεψη το φθινόπωρο του 2021, κατά την οποία εκπροσώπησε την ΕΕ σε μια «Ημέρα Τιμής της ΕΕ», τα Εμιράτα πλήρωσαν για τις τρεις διανυκτερεύσεις του σε πολυτελή θέρετρα της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς πέρασε δύο από αυτές τις νύχτες στο πεντάστερο Emirates Palace στο Άμπου Ντάμπι, για τις οποίες οι τιμές (για 2 διανυκτερεύσεις) στο Booking κυμαίνονται μεταξύ 1.408 ευρώ για ένα standard δωμάτιο και 38.242 ευρώ για τη βασιλική σουίτα.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτό ήταν πλήρως σύμφωνο με τον Κώδικα Δεοντολογίας της καθώς η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν του παραχώρησε την πρόσκλησή της να εκπροσωπήσει την ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι ο Σχοινάς έλαβε φιλοξενία «αρχηγού κράτους».
Συγκριτικά, αναφέρει ο δημοσιογράφος, τα βασιλικά ζευγάρια Βελγίου και Ολλανδίας προγραμμάτισαν μόνο μια διανυκτέρευση (στο ίδιο ξενοδοχείο) για μια παρόμοια μέρα.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έμεινε τρεις νύχτες. Την επομένη επισκέφτηκε τη χώρα και πραγματοποίησε συναντήσεις στο πλαίσιο του δικού του χαρτοφυλακίου.
«Μόλις ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στην έκθεση στο Ντουμπάι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Σχινάς επέστρεψε στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στη Λευκορωσία, πέταξε μεταξύ 10 και 12 Νοεμβρίου με ιδιωτικό τζετ –η Επιτροπή το αναφέρει ως «αεροτάξι»– στο Ντουμπάι και την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό. Τιμή πτήσεων: 24.166 ευρώ, σε βάρος του Ευρωπαίου φορολογούμενου» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
http://www.press-gr.com/2023/02/blog-post_5.html