26 Μαρ 2023

Διαφωνία Κύπρου για ελληνική στήριξη στην τουρκική υποψηφιότητα στον ΙΜΟ

 


Σε αντίθετο πνεύμα με την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων και της τουρκικής.... υποστήριξης της υποψηφιότητας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κινείται η Λευκωσία.

«Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σημείωσε πάντως ότι κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας- Τουρκίας στις παραπάνω υποψηφιότητες για τους διεθνείς οργανισμούς.

«Κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και για τις οποίες ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κριτική προς το Μαξίμου ασκεί με ανάρτησή του στο Twitter ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι είναι «απαράδεκτο να εξαίρεται ο συντονισμός πολιτικών πρωτοβουλιών με Κύπρο, κατά την επίσκεψη του νέου Προέδρου στην Αθήνα και λίγες μέρες μετά να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει».