21 Μαρ 2023

Απεργιακό "τσουνάμι" στη Βόρεια Θάλασσα: Παραλύουν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου- Τι σημαίνει αυτό;

 


Δεκάδες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να σταματήσουν τις επόμενες εβδομάδες, αφού 1.400 εργάτες offshore σε πέντε εργολαβικές εταιρείες ψήφισαν για να ξεκινήσουν απεργίες για να... απαιτήσουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, ανέφερε η Unite τη Δευτέρα.

Η βιομηχανική δράση αναμένεται να χτυπήσει πλατφόρμες μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell, TotalEnergies, CNRI, EnQuest, Harbour Energy και Ithaca Energy, ανέφερε η ένωση σε δήλωση.

Η μελλοντική δράση περιλαμβάνει τεχνικούς ηλεκτρολόγους, παραγωγής και μηχανικούς εκτός από το πλήρωμα καταστρώματος, τους χειριστές γερανών, τους σωληνουργούς, τις πλατφόρμες που εργάζονται για την Bilfinger UK Limited, την Stork κατασκευή, την Petrofac Facilities Management, την Wood Group UK Limited και την Sparrows Offshore Services , σύμφωνα με το σωματείο. Οι υπεράκτιοι εργαζόμενοι σε αυτές τις πέντε εταιρείες ψήφισαν συντριπτικά τις τελευταίες ημέρες για να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς απαιτούν καλύτερη συμφωνία για τις θέσεις εργασίας, τις αμοιβές και τις συνθήκες.

«Η Unite, τα μέλη της οποίας θα αναλάβουν δράση σε εταιρείες που απολαμβάνουν κέρδη ρεκόρ, προβλέπει ότι οι πλατφόρμες και οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις θα τεθούν σε «στάσιμα» λόγω των εξειδικευμένων ρόλων που αναλαμβάνουν τα μέλη της»ανέφερε η ένωση.

Η γενική γραμματέας της Unite, Sharon Graham, δήλωσε: «Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ελεύθερα τα χέρια για να απολαμβάνουν τεράστια απροσδόκητα κέρδη στη Βόρεια Θάλασσα. Οι παραχωρήσεις γεωτρήσεων είναι ουσιαστικά άδειες εκτύπωσης χρημάτων».

«1.400 εργάτες offshore πρόκειται τώρα να αναλάβουν απεργία εναντίον αυτών των εργοδοτών που το τσουγκρίζουν αλλά αρνούνται να τους δώσουν ένα δίκαιο μερίδιο από την πίτα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα τσουνάμι βιομηχανικής αναταραχής στον υπεράκτιο τομέα»πρόσθεσε ο Graham.

«Η Unite θα υποστηρίξει αυτά τα μέλη σε κάθε βήμα στον αγώνα τους για καλύτερες θέσεις εργασίας, αμοιβές και συνθήκες».

Η απεργιακή δράση πρόκειται να χτυπήσει διάφορες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 29 Μαρτίου και έως τις 7 Ιουνίου σε μια σειρά στάσεων 24, 48 και 72 ωρών, ανέφερε η ένωση.

Αυτή την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι της Petrofac BP και της Worley Services UK Limited στις πλατφόρμες Harbour Energy αναμένεται επίσης να ψηφίσουν για απεργιακές ενέργειες σε διαφωνίες για τις αμοιβές.