21 Μαρ 2023

Tην ώρα που η Amazon ανακοινώνει χιλιάδες νέες απολύσεις ο Κυριάκος και ο Άδωνις περιγράφουν την ψηφιακή φαντασίωση της Nάξου στους μάλλον απολυμένους υπαλλήλους


 Καθώς απ΄έξω ακούγονται τα ντάμπα-ντούμπα της προθέρμανσης για τις επικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου οι παγκόσμιοι ψηφιακοί κολοσσοί περικόπτουν θέσεις εργασίας ενώ μία από τις αγαπημένες τους τράπεζες, η ομώνυμη της Silicon Valley έχει ήδη περιέλθει στα χέρια των διασωστών της.

By 42

Πριν στεγνώσει το μελάνι των προηγούμενων απολύσεων στην Amazon η είδηση θέλει τον παγκόσμιο κολοσσό να σχεδιάζει να απολύσει 9.000 εταιρικούς και τεχνικούς εργαζομένους μέχρι τα τέλη Απριλίου, προσθέτοντας τους στις 18.000 θέσεις εργασίας που είχε ήδη διαγράψει ως τα τέλη του περασμένου έτους και ως τον Ιανουάριο.

Αυτό δήλωσε ο Andy Jassy, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε σημείωμα του προς τους υπαλλήλους του τη Δευτέρα.

Ενώ αυτά συμβαίνουν στη μητρική Amazon προσπαθείς να διακρίνεις τη καταιγίδα από βαλανίδια προς τους οξυδερκείς αποδέκτες που κουβαλάει η ανάρτηση του χαριτωμένου Κυριάκου Πιερρακάκη από την Nάξο. Ένα από τα προβλήματα της χώρας μας ήταν διαχρονικά ο επαρχιωτισμός της.

Η μόνη φορά που η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας στο σύνολό της συντονίστηκε πραγματικά με τον Λευκό Οίκο και την ηγεσία της Ε.Ε. ήταν για την εφαρμογή του όχι και τόσου “υγιεινού” planδημικού project. Έτσι καθώς οι ημίγυμνες τρυφερές εξαδέλφες Μαρία και Λάουρα (πράκτορες της Ρωσίας και των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν το έργο τους σε Κολωνάκι και Παγκράτι) έρχεται ο Κυριάκος να τρολάρει με το Harvardιανό του χιούμορ τη πραγματικότητα.

Ας τον απολαύσουμε>

“Με τον Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis συναντήσαμε στελέχη της Amazon Web Services για να συζητήσουμε για το πρόγραμμα Smart Island στη Νάξο και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας.

Η Ελλάδα εξελίσσεται διαρκώς σε κόμβο καινοτομίας, προσελκύοντας σημαντικές διεθνείς επενδύσεις…”

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Και όλα αυτά στον απόηχο του project Τέμπη και καθώς ο Μπαλαούρας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους συγγενείς του βιαστή της Μυρτώς στη Πάρο να κοπιάσουν στη πατρίδα μας.

Στη φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε κάποιους από τους εκπροσώπους της Amazon οι οποίοι ίσως έχουν απολυθεί ήδη να ακούνε προσηλωμένοι και με διάχυτο θαυμασμό τις ψηφιακές εθνικές φαντασιώσεις του Κυριάκου και του Άδωνι. Το να είσαι υπουργός σήμερα απαιτεί να διαθέτεις σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο-το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί με ουδεμία αντίστοιχη περίοδο της μεταπολίτευσης.

  

Και τώρα ας δούμε την πραγματικότητα της Amazon όπως την παρουσιάζουν ακόμη και οι συστημικοί New York Times>

H Αmazon λοιπόν σχεδιάζει να απολύσει 9.000 εταιρικούς και τεχνικούς εργαζομένους μέχρι τα τέλη Απριλίου, προσθέτοντας τους στις 18.000 θέσεις εργασίας που είχε ήδη διαγράψει ως τα τέλη του περασμένου έτους και ως τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Andy Jassy, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε σημείωμα του προς τους υπαλλήλους του τη Δευτέρα.

Από την Karen Weise/New York Times

Οι νέες απολύσεις, οι οποίες ανέρχονται σε λιγότερο από το 3% του εταιρικού εργατικού δυναμικού της, θα επικεντρωθούν σε εργαζομένους σε κάποια από τα πιο κερδοφόρα τμήματα της Amazon, τα οποία προηγουμένως είχαν μείνει στο απυρόβλητο από τις περικοπές, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης cloud computing και των διαφημιστικών δραστηριοτήτων της Amazon. Αυτά τα δύο τμήματα της επιχείρησης είναι τμήματα με πολύ υψηλότερο περιθώριο κέρδους από τις βασικές δραστηριότητες λιανικής της Amazon, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και στοιχεία.

Ο Jassy έγραψε ότι η ετήσια σύνοδος προγραμματισμού που ολοκλήρωσαν οι ηγέτες της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκε στον εξορθολογισμό του κόστους και του αριθμού των εργαζομένων.

«Το κυρίαρχο δόγμα του ετήσιου σχεδιασμού μας φέτος είναι να είμαστε πιο λιτοί, κάνοντας το με τρόπο που να μας δίνει τη δυνατότητα να επενδύουμε δυναμικά στις βασικές μακροπρόθεσμες ανάγκες των πελατών και οι οποίες πιστεύουμε ότι μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή τόσο εκείνων και όσο και της Amazon στο σύνολό της», έγραψε.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Jassy επιδιώκει περικοπές κόστους στην Amazon. Η εταιρεία προσέλαβε γρήγορα υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έδωσε προτεραιότητα σε ορισμένα projects που δεν είχαν προφανείς τρόπους προκειμένου να γίνουν κερδοφόρα. Η ίδια έχει αποσυρθεί ήδη από το σχέδιο για την επέκταση των αποθηκών της και έπαυσε τις εργασίες όσον αφορά την κατασκευή των δεύτερων κεντρικών γραφείων της κοντά στην Ουάσιγκτον.

Η εταιρεία πάγωσε τις προσλήψεις το περασμένο φθινόπωρο και μέχρι τον Νοέμβριο είχε σχέδια να απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους, στόχος που επεκτάθηκε σε 18.000 στις αρχές Ιανουαρίου. Η Amazon είχε περίπου 380.000 εταιρικούς υπαλλήλους στα τέλη του 2022, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το εργατικό δυναμικό της. Οι περισσότεροι από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο υπαλλήλους της Amazon είναι ωρομίσθιοι που τροφοδοτούν τις αποθήκες της.

Η βιομηχανία της τεχνολογίας υφίσταται τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την κατάρρευση των dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας έχει απολύσει εργαζομένους. Την περασμένη εβδομάδα, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις περίπου 10.000 εργαζομένων, ή περίπου το 13% του εργατικού της δυναμικού, μέρος αυτού που ο διευθύνων σύμβουλός της, Mark Zuckerberg, αποκάλεσε «έτος αποτελεσματικότητας». Είχε ήδη απολύσει 11.000 εργαζομένους στα τέλη του περασμένου έτους.

Στην Amazon, πέρυσι, οι αρχικές απολύσεις επηρέασαν τους υπαλλήλους που εργάζονταν στον φωνητικό βοηθό και τις συσκευές Alexa και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε άλλα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που εργάζονταν σε σχέδια για αυτοματοποιημένα καταστήματα, drones και την ευρύτερη καταναλωτική επιχείρηση λιανικής της εταιρείας. Επηρεάστηκαν επίσης οι υπάλληλοι του ανθρώπινου δυναμικού -ειδικότερα οι υπεύθυνοι προσλήψεων.

Το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο, η Amazon δεν ανέφερε σχεδόν κανένα κέρδος, εν μέρει λόγω της απροσδόκητης αδυναμίας στις δραστηριότητές της στο cloud computing.

Το Twitch, ο ιστότοπος ζωντανής ροής που είναι δημοφιλής στους παίκτες παιχνιδιών και τον οποίο αγόρασε η Amazon το 2014, ανέφερε ότι απολύει περισσότερα από 400 άτομα, περίπου το 22% του συνολικού προσωπικού της. Στην αβέβαιη οικονομία, «η αύξηση των χρηστών και των εσόδων δεν συμβάδισε με τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Dan Clancy, διευθύνων σύμβουλος του Twitch, σε μια ανάρτηση του στο blog της εταιρείας. Ο Clancy ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τον μακροχρόνιο ηγέτη του Twitch, Emmett Shear, την περασμένη εβδομάδα.

Η τιμή της μετοχής της Amazon υποχώρησε λίγο περισσότερο από 1% στο κλείσιμο των συναλλαγών τη Δευτέρα.

Ο Jassy ανέφερε ότι η διοίκηση δεν έχει ακόμη καθορίσει τους εργαζόμενους που θα απολυθούν, αλλά ότι αναμένεται να το κάνει μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Απριλίου. Είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε ακόμα να επιδιώξει ορισμένες «περιορισμένες προσλήψεις» σε στρατηγικούς τομείς.

*Η Kellen Browning συνέβαλε στο ρεπορτάζ από το Σαν Φρανσίσκο.

απο το κουρδιστο πορτοκαλι