Η Κίνα έκανε προσομοίωση «πληγμάτων ακριβείας» σήμερα στην Ταϊβάν κατά τη δεύτερη ημέρα στρατιωτικής της άσκησης «ολικής περικύκλωσης» της νήσου, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει ως αύριο, Δευτέρα, και παρουσιάστηκε από το Πεκίνο ως «σοβαρή προειδοποίηση» στις... αρχές της νήσου μετά την συνάντηση της προέδρου της με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο στις ΗΠΑ.
Η άσκηση που ονομάστηκε «Κοινό Ξίφος» καταδικάστηκε έντονα από την Ταϊβάν και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να δείξει «αυτοσυγκράτηση», βεβαιώνοντας ότι διατηρούν «ανοιχτούς» τους διαύλους επικοινωνίας τους με την Κίνα.
Οι ασκήσεις αυτές γίνονται μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην Καλιφόρνια η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι, στην οποία το Πεκίνο δεσμεύτηκε να αντιδράσει με «σθεναρά και δυναμικά» μέτρα.
Η στρατιωτική αυτή άσκηση «επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (…) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, μετέδωσε χθες, Σάββατο, η κρατική κινεζική τηλεόραση.
Τι αναφέρει το υπ. Αμυνας της νήσου
Σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εντόπισε 9 κινεζικά πολεμικά πλοία και 58 αεροσκάφη γύρω από τη νήσο, ενώ χθες είχε εντοπίσει τον ίδιο αριθμό πλοίων και 71 αεροσκάφη.
Το υπουργείο σημείωσε ότι παρακολουθεί τις κινήσεις του κινεζικού στρατού χάρη σε «κοινό σύστημα πληροφοριών και αναγνώρισης» και διευκρίνισε ότι μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά βρίσκονταν μεταξύ των αεροσκαφών που είχαν εντοπιστεί ως το μεσημέρι τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδος).
Επίσης σήμερα, ο κινεζικός στρατός έκανε προσομοίωση «πληγμάτων ακριβείας» κατά «βασικών στόχων στη νήσο της Ταϊβάν και στα γύρω ύδατα», με δεκάδες αεροσκάφη και στρατιώτες, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.
Οι ασκήσεις αυτές «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών», προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.
Δυσαρέσκεια Πεκίνου για την προσέγγιση ΗΠΑ – Ταϊβάν
Η Κίνα βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρά την απουσία επίσημων σχέσεων παρέχουν στη νήσο ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη.
Για το Πεκίνο, οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις αποτελούν «αναγκαιότητα» για «πολιτικούς πόντους» από τον κινεζικό πληθυσμό, δήλωσε στο AFP ο Τζέιμς Σαρ, ειδικός για τον κινεζικό στρατό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νανιάνγκ στην Σιγκαπούρη.
Ωστόσο μια κλιμάκωση της ίδιας έντασης με αυτήν του Αυγούστου του 2022 δείχνει να αποκλείεται εκ των προτέρων, σύμφωνα με τον Σαρ. Το Πεκίνο προσπαθεί να «αναθερμάνει» τις σχέσεις του με την Ευρώπη και περίμενε να τελειώσει επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να ξεκινήσει τις στρατιωτικές του ασκήσεις, σημείωσε.