23 Απρ 2023

Αναχώρησαν οι Έλληνες κομάντος για την Αίγυπτο

 


Για την Αίγυπτο αναχώρησαν, στις 17:00 της Κυριακής, τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j και τα 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι παραμένουν στο εμπόλεμο Σουδάν.

Η είδηση της αναχώρησής τους έγινε γνωστή από το ΓΕΕΘΑ.

Την αποστολή θα συνδράμει επίσης ιατρικό προσωπικό, με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Χτυπήθηκε γαλλικό κομβόι στο Σουδάν - ΥΠΕΞ: Δεν μετέφερε Έλληνες

Την ίδια ώρα, η αγωνία για τους πολίτες που παραμένουν στο Σουδάν μεγαλώνει. Tο μεσημέρι της Κυριακής ένα γαλλικό κομβόι, που μετέφερε αμάχους, χτυπήθηκε.

Το κομβόι συνοδεύεται από στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και έχει ως προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, ώστε στη συνέχεια να κατευθυνθεί από εκεί εκτός Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίθεση τραυματίστηκε ένας Γάλλος στρατιωτικός και ενώ στην αρχή υπήρχαν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των επιβατών, πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση, σε επικοινωνία τους με το CNN.

Συγκεκριμένα, οι πηγές αναφέρουν πως δεν έχει σχηματιστεί ελληνικό κομβόι μέχρι στιγμής, ούτε συμμετέχουν Έλληνες σε κομβόι άλλων δυνάμεων. 

Επικοινωνία Ν. Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας

Παράλληλα, τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Η ανακοίνωση της ελληνικής αποστολής, η οποία αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ώρες στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που αυτές τις ημέρες είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.