Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βράδυ ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, όπου οι σφοδρές μάχες εισήλθαν στη δεύτερη εβδομάδα τους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον... ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί.
Οι Έλληνες (μεταξύ αυτών και τραυματίες) ακόμα περιμένουν αφού ο Κ.Μητσοτάκης είχε το μυαλό του στις εκλογές και δεν ζήτησε ούτε καν από την Σαουδική Αραβία την βοήθεια αν και εκεί τους έχει στέιλει τους α/α πυραύλους Patriot!
“Σήμερα, έπειτα από εντολή μου, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση απομάκρυνσης του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, με την οποία ζήτησε “τον τερματισμό” των “παράλογων” συγκρούσεων.
“Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους αμάχους. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει”, τόνισε.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ενημερώνεται τακτικά από την ομάδα του για το έργο της να παράσχει βοήθεια στους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Σουδάν και συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους για το θέμα.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αφού απομάκρυναν με ασφάλεια το προσωπικό της και τους συγγενείς του.
Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι το προσωπικό απομακρύνθηκε λόγω του “απαράδεκτου κινδύνου” για την ασφάλειά του, όμως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για την επιχείρηση. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για την εκκένωση των Αμερικανών χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού.
Εξάλλου δεν είναι γνωστός ο αριθμός των Αμερικανών που απομακρύνθηκαν, αν και πρόκειται για τουλάχιστον 70 ανθρώπους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
“Θα εξακολουθήσουμε να βοηθάμε τους Αμερικανούς στο Χαρτούμ και να προσφέρουμε τακτικές ενημερώσεις για τους Αμερικανούς πολίτες στην περιοχή”, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ο Μπλίνκεν, στην οποία επανέλαβε την έκκλησή του προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να παρατείνουν την εκεχειρία που κήρυξαν για τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ και να συμφωνήσουν στον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσε ότι αμερικανική στρατιωτική δύναμη με έξι αεροσκάφη απομάκρυνε τους αμερικανούς διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με την RSF, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Και η Βρετανία προετοιμάζεται για απομάκρυνση των υπηκόων της, με τον Ρίσι Σούνακ να προεδρεύει συνάντησης της ομάδας Κόμπρα.
Χθες Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.
Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας “την ασφαλή άφιξη” 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών αλλά όχι Ελλήνων.
Η κυβέρνηση που είχε σκεφτεί να στείλει μια πυροβολαρχία PATRIOT (με το αζημίωτο) για την προστασία της αραβικής χώρας…. δεν σκέφτηκε να κάνει ένα αίτημα για να απομακρύνει τους Έλληνες αφήνοντάς τους στο έλεος και τώρα τον Ν.Δένδια να έχει συνομιλιες με τον Ζ.Μπορέλ.
Αλλά οι χώρες σχεδόν όλες κινούνται αυτόνομα. Εδώ πάλι θα πει μάλλον ο Κ.Μητσοτάκης θα φταίνε κάποιοι άλλοι.
Έτσι το σαουδαραβικό ναυτικό εκκένωσε και πολίτες από Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Τυνησίας, Πακιστάν, Ινδίας, Βουλγαρίας, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνων, Καναδά και Μπουρκίνα Φάσο.
“Διπλωμάτες και διεθνείς αξιωματούχοι” είναι μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.
Στο μεταξύ οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γερμανίας επεσήμαναν ότι πραγματοποιήσαν έκτακτη συνεδρίαση χθες Σάββατο για να εξετάσουν κατά πόσο είναι εφικτή η απομάκρυνση των πολιτών της χώρας από το Σουδάν, αφού την Τετάρτη γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.
Εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στις γειτονικές χώρες του Σουδάν, ενώ η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα, προκειμένου να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από τη χώρα.
Θυμίζουμε ότι για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν το ΥΠΕΞ μιλά για πιθανή επιχείρηση εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν (!) ενώ το μόνο που έγινε ήταν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε δύο φορές σήμερα με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε και χθες ο Νίκος Δένδιας, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».
Στη χθεσινή επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των 2 τραυματιών, και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Αγωνία για τους δεκάδες Έλληνες
Χωρίς τα αναγκαία τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό, οι Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών.
Το υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο υπουργό εξωτερικών Σούκρι, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα πιθανής βοήθειας του Καΐρου για άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Έλληνες τραυματίες.
Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναζητά ασφαλή δίοδο για να μεταφέρει στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, 120 Έλληνες και Κύπριους που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν σε αποστολή εκκένωσης.