Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, μείωση ορισμένων συντάξεων, παγίωση της προσωπικής διαφοράς και αμοιβές χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και ωριμάνσεις προμηνύονται κατά την προσεχή τετραετία με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής.
Η διαφαινόμενη επικράτηση της ΝΔ με… άνετο εκλογικό σκορ, χωρίς καν να έχει δεσμευτεί αναφορικά με τις αμοιβές των μισθωτών, τις αποδοχές των συνταξιούχων και των λεγόμενο «κοινωνικό μισθό» (σ.σ. αν και μια τέτοια «δέσμευση» δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για την συντηρητική παράταξη, αλλά εν προκειμένω ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται καν), αυτή η παντοδυναμία καθιστά την επόμενη περίοδο κοινωνικά ναρκοθετημένη.
1. Με βάση τα ισχύοντα (νόμος Κατρούγκαλου που εξακολουθεί να παράγει άκρως αρνητικά συνταξιοδοτικά και… πολιτικά αποτελέσματα), κατά την επόμενη διετία θα πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής. Έστω και εάν έχουμε από τα υψηλότερα όρια ηλικίας, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να φλέγεται λόγω της αύξησης του συμβατικού ορίου ηλικία από 62 στα 64 έτη, ενώ εδώ το ανώτατο όριο είναι το 67ο έτος.
2. Οι συντάξεις χηρείας, σε περίπτωση που συνυπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, θα χάσουν την εθνική σύνταξη (μείον 145 ευρώ το μήνα).
3. Δεν θα δοθούν τα αναδρομικά της περιόδου Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2016 (από 800 έως 1.000 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο).
4. Θα παραμείνει η διπλή εισφορά Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ δεν πρόκειται να μειωθεί το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που σήμερα είναι στο 6% (από 4% μέχρι το 2015).
5. Σε περισσότερους από 1 εκ. συνταξιούχος δεν θα δοθεί αύξηση (κοντά στα 4%) ούτε το 2024 λόγω «προσωπικής διαφοράς».
6. Από το καλοκαίρι θα ενταθεί η οργανωμένη εισαγωγή μεταναστών καθώς οι επιχειρήσεις επικαλούνται έλλειψη εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα η ανεργία να μην πέσει κάτω από το όριο του 10%. Ποσοστό που άρχει τεθεί σαν προϋπόθεση ώστε να επανέρθουν οι 3ετίες στους μισθωτούς. Έτσι, για όσους εργάζονται από το 2009 και μετά θα εξακολουθούν να μην ενσωματώνονται στις αποδοχές τους καμία προσαύξηση και να χάνουν ακόμη και το 30% του μισθού τους (άνω των 190 ευρώ καθαρά το μήνα). Ταυτόχρονα, ο βασικός μισθός θα εξακολουθεί να διαμορφώνεται με κυβερνητική-κρατική απόφαση, ενώ έχουν ατονήσει όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
7. Κυρίως όμως η χώρα δεσμεύεται στη δημιουργία πλεονασμάτων για την επόμενη περίοδο (σ.σ. τα ελλείμματα της προηγούμενης 3ετίας ήταν αποτέλεσμα της χαλαρότητας που επέβαλε η πανδημία), άρα θα περιοριστούν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, θα μειωθεί η χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας και θα περιοριστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πρόσθετα, τα μεγάλα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν από τους μεγάλους παίχτες , με αποτέλεσμα, αντί να θεραπευτούν οι ανισότητες που πυροδότησε η υγειονομική και ενεργειακή κρίση, σκοπό για τον όποιο και συγκροτήθηκε το Ταμείο, να ενισχυθούν τα υψηλότερα «πορτοφόλια» και η ολιγοπωλιακή κερδοφορία.
https://www.ieidiseis.gr/