22 Ιουν 2023

Απόφοιτοι πρώην ΤΕΙ: 400.000 εξοργισμένοι ψηφοφόροι από τις παλινωδίες με τα πτυχία τους

 


Τα βασικά θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους στις επερχόμενες εκλογές είναι πολλά και διάφορα, υπάρχει όμως μια σημαντική ομάδα ανθρώπων, περίπου 400.000 συνολικά, για τους οποίους ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο τους είναι οι θέσεις των κομμάτων στο ζήτημα των...επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ!

Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τόσους πολλούς, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Ι.Ο.Β.Ε, ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.), από ιδρύσεώς τους έως και σήμερα, εκτιμάται άνω των 400.000

«Ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι προ των πυλών. Καλούμε όλους τους απόφοιτους των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) και τις οικογένειες τους να ψηφίσουν με συνείδηση και με γνώμονα την ενημέρωση που έχουν λάβει τόσο από το παρόν δελτίο όσο και από τον Σύλλογο Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. από το 2018 ως και σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εν μια νυκτί με πτυχίo «φάντασμα» καθώς τα ιδρύματά τους καταργήθηκαν χωρίς όμως να προβλεφθούν διαδικασίες εξομοίωσης/αντιστοίχισης των παλαιών πτυχίων με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών. Αυτό συνέβη με την τελευταία ριζική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε από την κ.Νίκη Κεραμέως μέσω των ν.4521/2018, ν. 4559/2018, ν.4589/2019 και ν. 4610/2019 που δημιούργησαν το νέο ακαδημαϊκό χάρτη στην ανώτατη εκπαίδευση.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η αδιαφορία του «επιτελικού κράτους» και της κ.Κεραμέως για την αντιστοίχιση των πτυχίων των χιλιάδων αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ ώστε να αποκτήσουν και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΑΕΙ, έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στους πολίτες πάνω από 350.000 ευρώ σε πρόστιμα και αποζημιώσεις!

 

Μάλιστα, μία απο αυτές τις αποζημιώσεις δόθηκε σε...κληρονόμους απόφοιτου ΤΕΙ, ο οποίος στο μεταξύ αποδήμησε χωρίς να προλάβει να αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με ΑΕΙ...

Επιπλέον, εκκρεμούν νέες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, του Συμβουλίου Συμμορφώσεων του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα οποία έχουν προσφύγει απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν τις αποζημιώσεις -τις οποίες πληρώνουμε φυσικά οι πολίτες.

Οπως αναφέρουν οι απόφοιτοι, σύσσωμα τα κόμματα της Βουλής, εξαιρουμένης της Νέας Δημοκρατίας, δεκάδες φορείς και εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της κύρωσης διατάξεων που θα κατοχυρώνουν την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα με τα αντίστοιχα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών. 

Ποιές είναι όμως οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό; Ας δούμε τις θέσεις και προτάσεις των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για το θέμα, αλλά και την απάντηση της ΝΔ στους συλλόγους αποφοίτων:

Πρόταση του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

Η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από συνάντηση του Τομέα Παιδείας με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Τομέα Παιδείας εκπροσώπησαν ο Νίκος Τσούλιας, Γραμματέας και ο Γιάννης Τσάκνης, Αναπληρωτής Γραμματέας και τον εν λόγω Σύλλογο οι κ.κ. Βίκτωρ Πολίτης και Γιάννης Λαλαδάκης.

Ο διάλογος αφορούσε το αίτημα του Συλλόγου τους για αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τα νέα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κρίνεται αναγκαία η με ακαδημαϊκά κριτήρια αντιστοίχιση των πτυχίων αυτών - και αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν πανεπιστήμια.

Θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν πρέπει να εκκρεμεί, όταν μάλιστα αφορά δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Οφείλουμε, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας τόσο το σχετικό ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό πεδίο όσο και την νεοφιλελεύθερης εκδοχής πραγματικότητα των Κολεγίων με την ισοτιμία των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους με εκείνα των πανεπιστημίων – και μάλιστα χωρίς κανέναν εποπτικό έλεγχο από την πολιτεία.

Ειδικότερα:

- Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ που κατέχουν Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό Δίπλωμα συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος που αποφοίτησαν πρέπει να τους αποδίδεται το αντίστοιχο Πτυχίο του Πανεπιστημιακού Τμήματος που μετεξελίχθηκε το Τμήμα ΤΕΙ, γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος να κατέχει πτυχίου δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών και να μην διαθέτει αντίστοιχο πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών.

- Τα ΤΕΙ μετά το 2001 εντάχθηκαν στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση (Ν.2916/2001) και η διάρκεια σπουδών ήταν 7 εξάμηνα σπουδών συν ένα εξάμηνο πρακτική άσκηση, συνολικά 8 εξάμηνα και η πολιτεία τα κατέταξε στο επίπεδο 6. Μετά το 2018 που τα ΤΕΙ έγιναν πανεπιστήμια (Ν. 4485/17) στα περισσότερα Τμήματα προστέθηκε ένα εξάμηνο σπουδών. Συνεπώς οι πτυχιούχοι ΤΕΙ για να αποκτήσουν πτυχίο Πανεπιστημίου πρέπει να παρακολουθήσουν τα πρόσθετα μαθήματα. Για να υλοποιηθεί αυτό πρέπει κάθε πανεπιστήμιο της χώρας να οργανώσει ειδικά Τμήματα για πτυχιούχους ΤΕΙ εξαμηνιαίας διάρκειας, όπου μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές θα δίνουν εξετάσεις και οι επιτυχόντες θα παίρνουν πτυχίο πανεπιστημίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Ερώτηση των Συλλόγων Αποφοίτων στον τέως Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κο Άγγελο Συρίγο σε τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 09/06/2021 και την Τετάρτη, 15/03/2023: Προτίθεστε να προχωρήσετε στην κύρωση διατάξεων που να κατοχυρώνουν την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα με τα αντίστοιχα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών, όπως αυτές προέκυψαν μετά την κύρωση των νόμων 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 και αν ναι πότε;

Απάντηση τέως Υφυπουργού Παιδείας: Ο Υφυπουργός για το θέμα της αντιστοίχισης των πτυχίων απάντησε πως αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί αφού προηγηθούν τα κάτωθι:

  1. Η ολοκλήρωση των προϋποθέσεων της αξιολόγησης όλων των τμημάτων των Α.Ε.Ι., όπως η αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών απ' όλα τα νέα τμήματα που προέκυψαν από την τελευταία ριζική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.

  2. Η εκκίνηση της αξιολόγησης των τμημάτων των πανεπιστημίων με έμφαση σε αυτά που προήλθαν από τα πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ., η οποία, όπως εκτιμάται, θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα με ενάμιση έτος.

  3. Τέλος, όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία θα μπορέσει η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης διαδικασίας αντιστοίχισης των πτυχίων. Αν τελικά προβεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην εν λόγω ενέργεια, θα εξεταστεί το επίπεδο αλλά και η συνάφεια των παλαιών προγραμμάτων σπουδών των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με αυτά των νέων ακαδημαϊκών δομών και θα θεσμοθετηθούν οι ανάλογες διαδικασίες ανά περίπτωση.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα δεν υπάρχουν ενεργά τμήματα Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα και βάσει του ισχύοντος νόμου, μπορεί η Πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Υπ.Π.Ε.Θ.) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία επιτρέπει την αντιστοίχιση και ισοτίμηση με την ακόλουθη σταδιακή προσέγγιση:

Α. Το Υπουργείο θα ορίσει επιτροπές εμπειρογνωμόνων, ήτοι καθηγητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι οποίες θα μελετήσουν τα προγράμματα σπουδών Τμημάτων Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.) ανά γνωστική περιοχή και θα τα συγκρίνουν με αντίστοιχα προγράμματα πανεπιστημιακών Τμημάτων. Η σύγκριση ενδεχομένως να καταλήξει σε επιπλέον μαθήματα στα οποία θα πρέπει να εξεταστεί ένας απόφοιτος Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα, ώστε να αντιστοιχίσει και να ισοτιμήσει το πτυχίο του με αυτό που παρέχεται από το πανεπιστημιακό αντίστοιχο Τμήμα. Θα υπάρξουν ενδεχομένως διαφοροποιήσεις ως προς το πλήθος των μαθημάτων για τους αποφοίτους προγραμμάτων σπουδών παλαιότερων ετών, σε συνάρτηση με τις διαχρονικές αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.).

Β. Μετά την ανακοίνωση των επιπλέον μαθημάτων που απαιτούνται για κάθε πρόγραμμα σπουδών Τεχνολογικού Τομέα Τ.Τ.. ώστε να αντιστοιχιστεί με παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών Πανεπιστημιακού Τομέα (Π.Τ.), το Υπ.Π.Ε.Θ. θα ορίσει τρία ή και παραπάνω εξεταστικά κέντρα που θα φιλοξενούνται από δομές υπαρχόντων Πανεπιστημίων, ώστε να καλύπτεται γεωγραφικά με ικανοποιητικό τρόπο η επικράτεια.

Γ. Οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι), που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διαδικασία της αντιστοίχισης, εφόσον συνίσταται από τις προαναφερθείσες επιτροπές η παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων, θα μπορούν άμεσα, χωρίς διαδικασία κατατακτηρίων εξετάσεων, να δηλώνουν δύο φορές τον χρόνο την επιθυμία τους να συμμετέχουν σε ένα από τα ανακοινωθέντα εξεταστικά κέντρα και θα τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνουν την αντιστοίχιση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Δ. Τα θέματα στις εξετάσεις θα μπαίνουν από κεντρική επιτροπή εξετάσεων ανά πρόγραμμα σπουδών ή γνωστική περιοχή, η οποία θα απαρτίζεται από καθηγητές ελληνικών Α.Ε.Ι.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το παρόν σχέδιο νόμου προκύπτει μια εκ νέου πολύ-κατηγοριοποίηση Τμημάτων, πτυχίων και αποφοίτων. Στο νέο αυτό τοπίο προστίθεται μάλιστα μια επιπλέον κατηγορία, αυτή των αποφοίτων Τμημάτων ΑΤΕΙ (όπως προέκυψαν με το Νόμο 2916/2001) προηγούμενων χρόνων από την ισχύ του νόμου. Η παραπάνω τροπολογία λαμβάνει μέτρα ώστε να αρθεί αυτή η πολύ-κατηγοριοποίηση αποφοίτων πάνω στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο. Με την τροπολογία εξισώνονται έτσι αυτόματα οι απόφοιτοι Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με τους αντίστοιχους απόφοιτους των νέων Τμημάτων που προκύπτουν, με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ του ως άνω σχεδίου νόμου προστίθεται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

Απόφοιτοι των Τμημάτων των ΑΤΕΙ που συγχωνεύονται με Πανεπιστημιακά Τμήματα και έχουν αποφοιτήσει πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, καθώς και εγγεγραμμένοι φοιτητές ανεξαρτήτως έτους σπουδών, λαμβάνουν πτυχίο ισότιμο με τα νέα πτυχία που θα προκύψουν από τα αντίστοιχα Τμήματα των παραπάνω Πανεπιστημίων, σύμφωνα με την αντιστοιχία που ορίζει ο νόμος σε κάθε περίπτωση. Για τους απόφοιτους προ του 2001 και για απόφοιτους Τμημάτων 4ετούς που εξισώνονται με τον παρόντα νόμο με Τμήματα 5ετούς φοίτησης, μπορεί να προβλέπεται η παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων, που θα ορισθεί από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος του Πανεπιστήμιου. Ο κύκλος μαθημάτων για τους απόφοιτους ειδικότερα παρέχεται δωρεάν, σε ώρες και μέρες που να εξυπηρετούν εργαζόμενους, με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Ταυτόχρονα, αποκτούν αυτόματα όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από την παραπάνω ισοτίμηση του πτυχίου τους.

Για τους απόφοιτους και εγγεγραμμένους φοιτητές των Τμημάτων εκείνων που συγχωνεύονται με αποτέλεσμα να προκύπτουν Τμήματα σε νέα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία δεν προϋπήρχαν στα συγχωνευόμενα Ιδρύματα, δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν κύκλο μαθημάτων που θα ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση του οικείου Τμήματος και να ισοτιμήσουν το πτυχίο τους με το αντίστοιχο πτυχίο που θα παρέχει το αντίστοιχο πανεπιστημιακό Τμήμα, όπως προκύπτει από τη συγχώνευση. Ο κύκλος μαθημάτων παρέχεται δωρεάν, σε ώρες και μέρες που να εξυπηρετούν εργαζόμενους, με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Στους παραπάνω απόφοιτους που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα, παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις και σχετικές άδειες, ώστε να παρακολουθήσουν τον απαραίτητο κύκλο μαθημάτων για την ισοτίμηση του πτυχίου τους με τίτλο πανεπιστημιακό.