Αμηχανία επικρατεί στο στρατόπεδο της ΝΔ για την συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμά της, καθώς τα πρώην κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται σήμερα να παραδέχονται – το ένα μετά το άλλο- ότι πολλά από αυτά που εξήγγειλε προεκλογικά ....ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε στην Ευρώπη.
«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει μια σειρά από πράγματα τις καινούργιες πολιτικές μας», είπε χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε: πως υπάρχουν όντως «μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας».
Ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι στη σελ. 7 & 17 του προγράμματος Σταθερότητας, «περιλαμβάνονται όλα τα προεκλογικά μέτρα ως προς το δημοσιονομικό τους κόστους για την περίοδο 2023-2026 και 2027.
Σημείωσε ακόμα ότι με βάση το σενάριο βάσης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δημιουργούνται κάποια πλεονάσματα που θα διατεθούν για τα μέτρα δεν αναφέρονται ονομαστικά. Ο χρόνος ωστόσο που άνοιξε μία τέτοια συζήτηση εγείρει πολλά ερωτηματικά καθώς όπως φαίνεται η αμφισβήτηση του προγράμματος της ΝΔ ξεκίνησε από ένα επικοινωνιακό λάθος και συνεχίζεται με την ευθεία παραδοχή του Ακή Σκέρτσου .
Κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπήρξε παρέμβαση και από την Ευρώπη προκειμένου να διορθωθεί «το λάθος» καθώς οι τεχνοκράτες της Ευρώπης δεν βλέπουν με καλό μάτι την επίκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα προεκλογικά παιχνίδια.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές η ανάλυση του προγράμματος της ΝΔ δείχνει μία «μαύρη τρύπα» η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί με τα νούμερα που παρουσιάζει η Πειραιώς.
Όπως ισχυρίζεται η ΝΔ το συνολικό πακέτο είναι 9,1 δισ. ευρώ και τα ποσά κατανέμονται ετησίως ως εξής: 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027.
Σημειώνει μάλιστα στην ανακοίνωσή της ότι «αυτός είναι και ο υπολογιζόμενος δημοσιονομικός χώρος που έχουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας». Όμως το Πρόγραμμα Σταθερότητας αφορά στο διάστημα 2023-2026 κι άρα δεν περιλαμβάνει το ποσό 3,3 δισ. ευρώ για το 2027.
Δηλαδή από το συνολικό ποσό των μέτρων, ύψους 9,1 δισ. ευρώ, πάνω από το ένα τρίτο της δαπάνης (36% είναι τα 3,3 δισ.), δεν έχουν πάρει καμία έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι πολύ απλά δεν θα μπορούσε να γίνει κοστολόγηση για το 2027, αφού το Πρόγραμμα Σταθερότητας αφορά μέχρι και το 2026!
https://www.topontiki.gr/