Πόντιοι ομογενείς οι οποίοι στις Αρχές της δεκαετίας του ’90 έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα τους από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κινδυνεύουν να χάσουν τις ελληνικές τους ταυτότητες. Οι ελληνικές υπηρεσίες... σχεδόν είκοσι χρόνια μετά (!) ανακάλυψαν ότι σφραγίδες που μπήκαν στα σοβιετικά διαβατήριά τους, βεβαιώνοντας πως πρόκειται για παλιννοστούντες, είναι πλαστές. Και κινούν τη διαδικασία αφαίρεσης ιθαγένειας και της ελληνικής ταυτότητας. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς ιθαγένεια, καθώς ποτέ δεν είχαν την υπηκοότητα των χωρών όπου παλιότερα ζούσαν.
Σύμφωνα με την voria.gr μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Βλαντιμίρ. Ένας 80χρονος, ο οποίος μεγάλωσε στην Τσάλκα της Γεωργίας και τα τελευταία 29 χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Το δικαστήριο πριν λίγες ημέρες τον κήρυξε αθώο για χρήση πλαστού και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης. Όλα ξεκίνησαν όταν υπέβαλε μία αίτηση για ένα επίδομα πριν τέσσερα χρόνια. Ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η σφραγίδα στη βίζα παλιννόστησής του, που είχε τεθεί το 1993, ήταν πλαστή. Όμως ο ίδιος δεν το γνώριζε. Νόμιζε πως είχε μπει στο τότε προξενείο της Μόσχας, όμως κάποιοι επιτήδειοι είχαν εκμεταλλευτεί την αδυναμία του να επιστρέψει εκείνη την περίοδο για να παραλάβει ο ίδιος τα έγγραφα. Συνέπεια αυτού ήταν να ανακληθεί η τότε απόφαση με την οποία του χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Και από τότε είναι ξένος στην ίδια του την πατρίδα.
Ο υπερήλικας στο δικαστήριο προσκόμισε μία σειρά από έγγραφα, κυρίως των σοβιετικών αρχών, ορισμένα μάλιστα από αυτά πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση. Έδειχναν ότι από την προγιαγιά του οι ρίζες του είναι ελληνικές. Βέβαια το σημαντικότερο ντοκουμέντο ήταν η ταυτότητά του στον σοβιετικό στρατό στην οποία έγραφε ότι η εθνικότητά του είναι ελληνική. Ήταν αρκετό να τον αθωώσουν, επιβεβαιώνοντας ότι είναι Έλληνας. Ωστόσο, όμως, για τη διοίκηση αυτό δεν είναι αρκετό. «Είναι λογικό να χάσει την ιθαγένειά του, παρότι αποδείχτηκε ότι είναι Έλληνας, για κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν ευθύνεται; Τι θα πει η απόφαση δεν δεσμεύει τη διοίκηση;», διερωτήθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του 81χρονου, Αθανάσιος Καμάς. Ήταν αυτός που ζήτησε την ανάκληση της απόφασης με την οποία η αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση αφαίρεσε την ιθαγένεια του ηλικιωμένου και ακόμη δεν την έχει πάρει πίσω. Η υπόθεση της ανάκλησης βρίσκεται στα Διοικητικά Δικαστήρια. «Πρέπει να γίνει δεκτή η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου. Κρίθηκε ότι δεν έκανε καμία παράνομη πράξη για ν’ αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Είναι ενδεικτικά τα έγγραφα που καταθέσαμε για την καταγωγή αυτού του ανθρώπου», σημείωσε ο κ. Καμάς μιλώντας στη Voria.gr.
Κινδυνεύουν και με απέλαση
Το ίδιο συμβαίνει με δεκάδες άλλες περιπτώσεις ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έφτασαν στην Ελλάδα με το προσφυγικό κύμα των αρχών του 1990, οι περισσότεροι επειδή οι γονείς τους ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Έχουν χάσει την ιθαγένεια που τους χορηγήθηκε όταν ήρθαν από το 1992 μέχρι το 1995. Και παρότι πέρασαν τόσα χρόνια. «Είμαστε όλοι Πόντιοι. Η μητέρα μου ήταν Ευφραιμίδου. Μεγαλώσαμε με ένα όνειρο να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Και τόσα χρόνια μετά μας λένε ότι είμαστε αλλογενείς αλλοδαποί». Η πρόεδρος των παλιννοστούντων ομογενών Αλεξανδρούπολης και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ομογενών ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Έλενα Τατεβοσιάν εδώ και λίγα χρόνια έχει χάσει την ελληνική ιθαγένεια. Μάλιστα εκκρεμεί μέχρι και απόφαση απέλασής της! Οι ελληνικές διοικητικές αρχές έκριναν πως ένα πιστοποιητικό γέννησης που είχε προσκομίσει και ένα πιστοποιητικό γάμου των γονέων της το 1995 δεν επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές της Γεωργίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί με τους δικούς της. Και της αφαίρεσαν την ιθαγένεια.«Είναι μηχανισμός, θέλουν να πλήξουν τους Πόντιους ομογενείς. Εδώ και είκοσι χρόνια συναναστρέφομαι με πολιτικούς, παρεμβαίνω για την επίλυση προβλημάτων και κάποια στιγμή μού τηλεφώνησαν και μου ζήτησαν να επισκεφτώ το γραφείο της αποκεντρωμένης. Μου κράτησαν το διαβατήριο και είπαν ότι μου το κατάσχουν. Σοκαρίστηκα». Η πρόεδρος των παλιννοστούντων δεν μπορούσε να πιστέψει πως και η ίδια υπέστη το ίδιο, την ώρα που χειριζόταν παρόμοια προβλήματα άλλων ομογενών – μελών του συλλόγου. Το ποινικό δικαστήριο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς στη Θεσσαλονίκη είχε αποκτήσει την ιθαγένεια, την έκρινε αθώα. Προσκόμισε στο δικαστήριο τα έγγραφα που αμφισβητήθηκαν από την ελληνική διοίκηση και τα οποία ζήτησε και πήρε εκ νέου από τις αρχές της Γεωργίας. Και απλώς επιβεβαιώθηκε ότι είναι Ελληνίδα. Ωστόσο, όμως, τίποτε δεν άλλαξε με την αφαίρεση της ιθαγένειας, γι’ αυτό και έχει προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. Το παράπονό της είναι έντονο, όπως το περιέγραψε στη Voria.gr. «Ήρθαμε στην Ελλάδα επειδή ήταν το όνειρο των γονιών και των παππούδων μας να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Φύγαμε από τη Θεσσαλονίκη και εγκατασταθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη για να ενισχύσουμε τις συνοριακές περιοχές. Τώρα μου λένε ότι δεν είμαι Ελληνίδα, είναι ανήκουστα αυτά».
Η κ. Τατεβοσιάν έχει δύο πτυχία από τις σπουδές της στη Μόσχα κυρίως στο πολιτικές επιστήμες και επέλεξε να ζήσει στην Ελλάδα μαζί με άλλους συγγενείς της πόντιους που ζούσαν στην Τσάλκα της Γεωργίας. Έχει ξεκινήσει αγώνα, προκειμένου να λυθούν αυτά τα προβλήματα με νομοθετική ρύθμιση. Καθώς όπως είπε «ήδη αρκετοί από τους ανθρώπους που έχασαν την ιθαγένειά τους δεν βρίσκονται πια στην Ελλάδα. Έχουν απελαθεί».