7 Ιουλ 2023

Καθησυχάζουν για τυχόν ντόμινο λόγω Λοβέρδου...



Η οικειοθελής παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ήταν ψυχρολουσία -λόγω της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης του πρώην υπουργού-, όμως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαιτέρως.

Ο ψύχραιμος... και απόμακρος τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν στο άκουσμα της αποχώρησης, υποδηλώνει -σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες- το χάσμα που σοβούσε επί μακρύ χρονικό διάστημα μεταξύ ηγεσίας και του παραιτηθέντος στελέχους αλλά και μια ενδόμυχη υποψία ότι η προχθεσινή εξέλιξη ήταν απλώς η επιβεβαίωση ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου.

Στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ανακύκλωση των συζητήσεων για τον κ. Λοβέρδο, καθώς, όπως τονίζουν με νόημα ηγετικά στελέχη, «σε μια φάση ευοίωνων προοπτικών για την παράταξη η εσωστρέφεια και η ομφαλοσκόπηση θα ήταν αυτογκόλ». Και συμπληρώνουν λέγοντας ότι «όποιος παύει να έχει βούληση συμμετοχής σε ένα κοινό εγχείρημα είναι ελεύθερος να αποχωρήσει».

Ως προς το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα στελέχη τον δρόμο της εξόδου, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα ισχυρή μια τέτοια πιθανότητα και η περίπτωση Λοβέρδου είναι μάλλον μεμονωμένη. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στα σχεδόν δύο χρόνια της προεδρίας του λειτουργεί «ενωτικά και προωθητικά», ενώ παραπέμπουν στη φράση του «πάρτε την παράταξη στα χέρια σας», προκειμένου να φανερώσουν την αντίληψη σύνθεσης για στελέχη και τάσεις εντός ΠΑΣΟΚ.

Από όσους τοποθετήθηκαν δημοσίως, αιφνιδιασμένος εμφανίστηκε ο Παύλος Χρηστίδης, δηλώνοντας (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι «δεν το περίμενε», καθώς «ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε δώσει μια μάχη για τις εθνικές εκλογές». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αυτές κρίνονται από τους πολίτες και την Ιστορία».

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε στα «Παραπολιτικά» ότι «οποιοδήποτε στέλεχος αποχωρεί οικεία βουλήσει είναι πλήγμα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Ανδρέα Λοβέρδο», ζητώντας να γίνουν γνωστοί οι πολιτικοί λόγοι μέσω της επίσημης επιστολής που έστειλε. «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού αλλά προβληματισμού, ακόμη κι αν έχουμε διαφωνίες…», ανέφερε με ανάρτησή της η Ζέφη Δημαδάμα.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr