Τρομακτικά στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση...
Μια τρομακτική σύγκριση έκανε το Euronews, σύμφωνα με την οποία η ελληνική έκταση που καταστράφηκε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα αντιστοιχούν στο μέγεθος του Λονδίνου και παραπάνω.
Οι 1.470 πυρκαγιές... που έκαψαν αλύπητα δασικές, αγροτικές, αλλά και αστικές εκτάσεις, έκαναν στάχτη περίπου 190.200 εκτάρια γης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Περίπου 222.577 εκτάρια, σχεδόν το 2% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας, έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές, ήδη από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών.
Αυτό από μόνο του είναι κατά 30% περισσότερο από τον ετήσιο μέσο όρο, όπως σημειώνει το meteo.
Ταυτόχρονα, απελευθέρωσαν στον αέρα ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα, όπως σημείωσε η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σημείο αυτό, γίνεται ακόμα μία τρομακτική αναλογία, αφού οι αριθμοί αυτοί ισοδυναμούν με ρύπανση που προκαλούν περίπου 222.500 αυτοκίνητα μέσα σε διάστημα ενός έτους ή 2,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται, σύμφωνα με στοιχεία που εξάγονται από υπολογισμούς της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Μάλιστα, οι πυρκαγιές ευθύνονται για τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων της χώρας εδώ και 21 χρόνια.
Ο καταξιωμένος επιστήμονας της υπηρεσίας Copernicus, Mark Parrington, σημείωσε πως ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα και τη Μεσόγειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών, «γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην υψηλή παρατηρούμενη ένταση των πυρκαγιών γύρω από τη Μεσόγειο».
Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Parrington, δεν πρέπει να απασχολήσει μόνο την χώρα μας, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπηρεσίας Copernicus τα αιωρούμενα σωματίδια και άλλοι ρύποι που εκπέμπονται εξαιτίας των πυρκαγιών, μεταφέρονται προς το νότο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο μέσω των πυκνών καπνών.
Το δεδομένο αυτό αποδεικνύει πως οι πυρκαγιές θα επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα τόσο στις χώρες που καίγονται, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) - μια άλλη υπηρεσία του Copernicus - ανέφερε ότι περισσότερα από 173.000 εκτάρια δασών της ΕΕ είχαν γίνει στάχτη στις 22 Ιουλίου. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των 80.000 εκταρίων που καταγράφηκε από το 2003 έως το 2022.