16 Αυγ 2023

Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας προειδοποιούν το… ΝΑΤΟ: «Μην προσπαθήσετε να κάνετε ότι κάνατε στη Λιβύη»

 


Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο από τη Νιαμέι προειδοποίησαν το ΝΑΤΟ να μην προσπαθήσει να επαναλάβει στο Νίγηρα αυτό που έκανε στην Λιβύη για να ανατρέψει τον αποθανόντα συνταγματάρχη Καντάφι και είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική διχοτόμηση της χώρας.

Αντιπροσωπείες από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο έφτασαν στον Νίγηρα για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στη νέα στρατιωτική κυβέρνηση ενάντια σε μία στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS.

Ο εκπρόσωπος του Μάλι δήλωσε «Η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτό», υπενθυμίζοντας την «περιπέτεια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη» που δημιούργησε μια δεκαετία περιφερειακής αστάθειας.

«Δεν θα δεχτούμε την επανάληψη της περιπέτειας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη στην περιοχή μας».

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και η Αφρικανική Ένωση της οποίας μέλη είναι 55 αφρικανικές χώρες και με την οποία δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των αφρικανικών χωρών δεν νομιμοποιούν μία επέμβαση των Δυτικών με την χρήση των νιγηριανών στρατευμάτων.

Ακόμα και η Νιγηρία θα δυσκολευτεί να μην υπακούσει στις απαιτήσεις της Αφρικανικής Ένωσης καθώς μπορεί να απομονωθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Όσο για τις ΗΠΑ και την Γαλλία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα νομιμοποίησης μιας στρατιωτικής επέμβασης σε ένα ανεξάρτητο κράτος το οποίο επέλεξε απλώς αλλαγή στρατοπέδου καθώς τότε θα έπρατταν ακριβώς τα ίδια για τα οποία κατηγορούν την Ρωσία στην επέμβασή της στην Ουκρανία.

Όταν ολοκληρώθηκε πριν από έξι ημέρες η σύνοδος της ECOWAS στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν τις κυρώσεις και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος εκείνων που παρεμποδίζουν την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ.

«Καμία επιλογή δεν αποκλείεται, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας ως έσχατης λύσης», είπε ο πρόεδρος της Νιγηρίας και προεδρεύων στην ECOWAS, Μπόλα Τινούμπου.

Ωστόσο έκτοτε παρατηρείται ότι η Νιγηρία διστάζει να προχωρήσει σε επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

https://www.pronews.gr/