Το ταξίδι της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ στην Αυστραλία αναβλήθηκε λόγω προβλήματος που παρουσίασε το κυβερνητικό αεροσκάφος. Η εν λόγω περίπτωση δεν ήταν η πρώτη, καθώς στο παρελθόν έχουν συμβεί διάφορα περιστατικά... τα οποία έχουν «σαμποτάρει» τις μετακινήσεις υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης, με το Politico να «σταχυολογεί» μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
«Η Μπέρμποκ ήταν το τελευταίο… θύμα της μακράς λίστας των γερμανών αξιωματούχων που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ντροπιαστικές τεχνικές δυσκολίες, όταν καλούνται να μετακινηθούν με κυβερνητικό αεροσκάφος.
Τον Ιούνιο, η Σιέμτε Μίλερ, γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και η αντιπροσωπεία της επισκέφθηκαν τον Νίγηρα χρησιμοποιώντας το μικρότερο κυβερνητικό αεροσκάφος. Προτού επιστρέψουν στο Βερολίνο, το πλήρωμα εντόπισε ότι ορισμένα παράθυρα από το 17-θέσιο αεροσκάφος έχουν ραγίσει, πιθανότατα λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Η αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γερμανία με συμβατική πτήση.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας και αντιπροσωπεία 40 διπλωματών επισκέφθηκαν το Μάλι το 2019, αλλά δεν κατάφεραν να επιστρέψουν εγκαίρως, καθώς εντοπίστηκε πρόβλημα στα υδραυλικά συστήματα του αεροσκάφους. Η ευκολότερη εναλλακτική λύση, αυτής της επιστροφής μέσω Air France απορρίφθηκε λόγω πίεσης χρόνου. Αντ’ αυτού, χρειάστηκε η συνδρομή αεροσκάφους της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, το οποίο πραγματοποίησε έκτακτη πτήση από το Βερολίνο στο Μάλι, ώστε να μεταφέρει πίσω την πολυμελή αντιπροσωπεία.
Το 2019, είχε «εγκλωβιστεί» προσωρινά στο Μαλάουι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Μίλερ. Ενόσω ο ίδιος βρισκόταν σε πτήση προς τη Ζάμπια, γερμανοί τεχνικοί αεροσκαφών μετέβησαν στο Μαλάουι για να επισκευάσουν το αεροσκάφος, όμως κατάλαβαν εκ των υστέρων ότι δεν είχαν μαζί τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία! Όταν ολοκλήρωσαν τις εργασίες, «πέταξαν» στη Ζάμπια για να πάρουν τον υπουργό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης προέκυψε νέο πρόβλημα με το ταμπλό ελέγχου του αεροσκάφους. Έτσι, ο Μίλερ και η αντιπροσωπεία του αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Γερμανία με τσάρτερ.
Ξανά το 2019, ο υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Στάινμαγερ (πλέον πρόεδρος της Γερμανίας), ναύλωνε ένα κυβερνητικό αεροσκάφος για περιοδεία στην Αφρική. Πριν την απογείωση από το Βερολίνο, οι επιβάτες άκουσαν έναν δυνατό κρότο, καθώς έσκασε μία από τις ρόδες. Η επέμβαση τεχνικών έλυσε το πρόβλημα.
Το 2018, ο τότε υπουργός Οικονομικών και πλέον Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, «ξέμεινε» στην Ινδονησία, όταν επιδρομή ποντικιών κατέστρεψε ορισμένα από τα καλώδια του αεροσκάφους. Ο Σολτς επέστρεψε στη Γερμανία με συμβατική πτήση, ενώ αρκετοί από τους γερμανούς διπλωμάτες που τον είχαν ακολουθήσει έμειναν στο Μπαλί μέχρι να επισκευαστεί το αεροσκάφος.
Λίγους μήνες μετά την περιπέτεια του Όλαφ Σολτς, έλαβε χώρα νέο περιστατικό με την Άνγκελα Μέρκελ κατά το ταξίδι για τη συνάντηση των G20 στην Αργεντινή. Η τότε Καγκελάριος μαζί με τον Σολτς πετούσαν με προορισμό το Μπουένος Άιρες, ωστόσο το αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει… μεταβολή για τη Γερμανία πραγματοποιώντας αναγκαστική προσγείωση στην Κολωνία λόγω βλάβης στα συστήματα επικοινωνίας.
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2015, η Μέρκελ αναγκάστηκε να μεταβεί στην Ινδία χρησιμοποιώντας στρατιωτικό αεροσκάφος, καθώς το κυβερνητικό είχε μείνει στο έδαφος λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ το 2017, η τότε υπουργός Άμυνας και πλέον πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χρησιμοποίησε εφεδρικό αεροσκάφος γιατί το κυβερνητικό (το οποίο μάλιστα ήταν και… καινούργιο) παρουσίασε βλάβη στη μηχανή…