20 Αυγ 2023

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αλεξανδρούπολη, λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη για 2η ημέρα.

Σε ανάρτησή του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ

, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, γνωστοποίησε: «Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής και απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε 8 οικισμούς. Σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από το Σάββατο 19/8/23 βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες που με σύμμαχο τον δυνατό άνεμο καταστρέφουν ό,τι βρισκουν στο πέρασμά τους, ενώ δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες στον οικισμό Άπαλος προκειμένου η φωτιά να μην πάει προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Η φωτιά, που έκαψε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, έχει δύο μέτωπα. Ένα ανάμεσα στον οικισμό Λουτρό και τον οικισμό Λουτρά Τραϊανούπολης και ένα νότια προς Νίψα, όπου η κατάσταση είναι συγκριτικά «λίγο πιο ελεγχόμενη».

Η πυρκαγιά που τροφοδοτείται από τον αέρα «είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

«Δεν είναι μια συνηθισμένη φωτιά. Οι άνεμοι ήταν ισχυροί και το βράδυ και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ώρες να είναι της τάξης των 6 μποφόρ», επισήμανε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ανέμους εντάσεως έως και 7 μποφόρ έως το βράδυ της Κυριακής.

Μάχη με τις φλόγες και τον αέρα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ στη μάχη με τις φλόγες αναμένεται να ριχθούν από αέρος ακόμη 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν αυξηθεί και πλέον επιχειρούν συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 48 υδροφόρα οχήματα. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί επίσης εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Η αστυνομία ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης, διεξάγεται πλέον κανονικά και στα δύο ρεύματα.

Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις σε Αετοχώρι και Πεύκα – Καταστράφηκε ιστορική εκκλησία

Η μεγάλη φωτιά, που σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε από κεραυνό, προκαλέσε ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα.

Σύμφωνα με έναν πρώτο πρόχειρο απολογισμό τουλάχιστον 9 κατοικίες υπέστησαν ζημιές, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς και ιστορική εκκλησία.

«Η προσπάθεια εστιάζεται στο ανατολικό μέτωπο στο Λουτρό για να μην επεκταθεί η φωτιά στο νότιο τμήμα. Εκεί έχουμε μια ισχυρή εστία αλλά υπάρχουν και άλλες εστίες περιμετρικά που είναι διάσπαρτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η φορά του ανέμου δημουργεί ζητήματα, θα είναι μια δύσκολη ημέρα», επισήμανε ο αντιπεριφειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

https://www.topontiki.gr/