Η έντονη παρουσία των ξένων επενδυτών δια μέσου της χρυσής βίζας σε περιοχές των Νοτίων προαστίων έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια των κατοικιών ειδικά των νεόδμητων
Αυξήθηκε κατά 152% η ζήτηση για την ελληνική χρυσή βίζα,
με Κινέζους, Τούρκους και Ρώσους να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των ενδιαφερομένων.Αυτό συνέβη προτού η κυβέρνηση διπλασιάσει το ελάχιστο κόστος για την αγορά ακινήτων.
Τι συνέβη πραγματικά
Η ζήτηση για την Ελληνική Χρυσή Βίζα από ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 152% μεταξύ της περιόδου Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, λίγο πριν η ελληνική κυβέρνηση διπλασιάσει την ελάχιστη τιμή αγοράς ακινήτων του προγράμματος σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Μέχρι την 1η Αυγούστου, όταν το κόστος μιας ελληνικής χρυσής βίζας διπλασιάστηκε από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ, είχαν υποβληθεί 5.740 αιτήσεις, από 2.279 το πρώτο επτάμηνο του 2022.
Μόνο τον Ιούλιο διεκπεραιώθηκαν 565 αιτήσεις για άδειες διαμονής για επενδύσεις.
Οι αιτήσεις για χρυσές βίζες κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023 ξεπέρασαν τη ζήτηση και τα έσοδα του 2019 (όταν υποβλήθηκαν συνολικά 4.071 αιτήσεις, με αποτέλεσμα εξαγορές αξίας περίπου 1,02 δισεκατομμυρίων ευρώ) ενώ το 2022, ήταν έτος αναφοράς για το πρόγραμμα Greece Golden Visa που ξεκίνησε το 2014.
Συγκριτικά, πέρυσι υπήρξαν 4.365 αιτήσεις, που ισοδυναμούν με επενδύσεις1,09 δισ. ευρώ.
Όσο για το 2023, το πρόγραμμα κατοικίας στην Ελλάδα, έχει ήδη τονώσει την οικονομία κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ μόνο τους πρώτους πέντε μήνες.
Μένει να φανεί αν η ζήτηση από επενδυτές θα μεγαλώσει, κυρίως από την Κίνα, πολίτες της οποίας έχουν σαρώσει τα νότια προάστια της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, δηλώνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων.
Οι επενδυτές που δεν θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα από 250.000 ευρώ θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, τα δυτικά προάστια της Αθήνας και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι Κινέζοι παραμένουν οι βασικοί μοχλοί του προγράμματος στην Ελλάδα, αφού από τις 36.060 άδειες επενδυτών κατοίκων που είναι σε ισχύ, το 61% κατέχεται από Κινέζους υπηκόους, το 6,4% από Τούρκους αγοραστές ακινήτων, το 5% από Λιβανέζους και το 3,2% από Ρώσους.
Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε ότι η άδεια διαμονής ανά επενδυτικό πρόγραμμα αντιπροσωπεύει το 25% του συνόλου των συναλλαγών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από το 2018 έως το 2022. Μάλιστα, από την εφαρμογή του προγράμματος έχουν εκδοθεί περίπου 11.000 άδειες διαμονής.
Η έντονη παρουσία των ξένων επενδυτών δια μέσου της χρυσής βίζας σε περιοχές των Νοτίων προαστίων έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια των κατοικιών ειδικά των νεόδμητων.
Η χώρα μας εφαρμόζει ένα πρόγραμμα προσέλκυσης επενδυτών για την χορήγηση βίζας, προσελκύοντας Κινέζους, Τούρκους, και Ρώσους.