Το νέο σύστημα επιλογής των διοικητών των Κρατικών Οργανισμών, Δημοσίων Νοσοκομείων και λοιπών Νομικών Προσώπων του Δημοσίου υπήρξε αιτία έντασης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Εργασίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη ..να αντιδρά εντονότατα και τους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Οικονόμου και Λευτέρη Αυγενάκη να υιοθετούν ανάλογες θέσεις αν και τηρώντας χλιαρότερους τόνους.
- Εφημερίδα Εστία
Την σχετική εισήγηση έκανε η υφυπουργός Εσωτερικών και Δημοσίας Διοικήσεως κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία θεωρείται ότι είναι από τους «εκσυγχρονιστές» και παρουσίασε μια πλήρη ανατροπή του ισχύοντος συστήματος με πλήρη αφαίρεση από τους εποπτεύοντες υπουργούς της αρμοδιότητος να επιλέγουν τους διοικητές ή και να τους παύουν σε περίπτωση που υπάρξουν δυσαρμονίες ή άλλα προβλήματα συνεργασίας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για 400 περίπου Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι διοικητές των οποίων θα επιλεγούν με την διαδικασία η οποία τελικώς θα υιοθετηθεί.
Συμφώνως προς την εισήγηση της υφυπουργού Δημοσίας Διοικήσεως οι 400 αυτοί διοικητές, δεν θα επιλέγονται από την Κυβέρνηση (τους αρμοδίους υπουργούς δηλαδή) αλλά θα διορίζονται με διαδικασία του ΑΣΕΠ για τετραετή θητεία. Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί δεν θα έχουν δυνατότητα καν να ζητήσουν αντικατάστασή τους, ακόμη και εάν οι ενέργειες τους εκθέτουν την Κυβέρνηση. Όπως μετ’ επιτάσεως ανεφέρετο κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν γίνει μια αστοχία η κάτι αντικανονικό δεν θα εκτεθεί ο Α ή ο Β διοικητής, τον οποίο δεν γνωρίζει κανείς, αλλά ο αρμόδιος (πολιτικώς προϊστάμενος) υπουργός και κατ’ επέκτασιν η Κυβέρνησις, που υποστούν τις συνέπειες του πολιτικού κόστους που ενδεχομένως θα επιφέρουν συγκεκριμένες ενέργειες. Επιπροσθέτως με την διαδικασία αυτή, που καθιστά τους διοικητές των οργανισμών, ουσιαστικώς ανεξελέγκτους, και η εξουσία των υπουργών αμφισβητείται, αλλά και διαταράσσεται ακόμη περισσότερον η δομή και λειτουργία της Δημοσίας Διοικήσεως, η οποία ούτως ή άλλως στην χώρα μας δυναστεύεται από πολιτικές ή μη φατρίες που κινούνται αυτονόμως. Τώρα θα έχουμε και μια νέα κατηγορία «καπετανάτων», αυτά των διοικητών οργανισμών, που θα συμβάλλουν στην συνολική αποδιοργάνωση του Κράτους.
Ένα άλλο ζήτημα που ήγηρε θύελλα διαμαρτυριών ήταν το γεγονός ότι ασχέτως των ακαδημαϊκών τίτλων που μπορεί να έχουν προσκομίσει οι υποψήφιοι για τις θέσεις των διοικητών είναι η εισήγησις της κ. Χαραλαμπογιάννη, να περνούν από «τεστ δεξιοτήτων». Πρόκειται για μια διαδικασία εξευτελιστική, ιδιαιτέρως όταν οι υποψήφιοι είναι απόφοιτοι επιφανών πανεπιστημίων του εξωτερικού, ή είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Σε τέτοια «τεστ» υποβάλλει το ΑΣΕΠ τους υποψηφίους για διορισμό στις χαμηλές θέσεις υπαλλήλων. Δεν είναι το ίδιο να καλείται κάποιος να αναλάβει την διοίκηση μεγάλου οργανισμού. Μια τέτοια διαδικασία θα συνιστούσε ισοπέδωση (και υποτίθεται πως έχουμε φιλελεύθερη κυβέρνηση που τιμά την αριστεία) η οποία θα απέτρεπε κάθε αξιοπρεπή και προσοντούχο υποψήφιο από του να διεκδικήσει μια θέση διοικητού οργανισμού. Ποιος αξιόλογος άνθρωπος θα δεχόταν να υποβληθεί σε τέτοιον εξευτελισμό;
newsbreak.gr