21 Οκτ 2023

Το μέτωπο της Ζαπορίζια εξελίχθηκε σε νέο «Βερντέν» για τους Ουκρανούς

 


Oι Ουκρανοί πραγματοποίησαν μία ακόμα αποτυχημένη επίθεση στο Βερμποβόγιε το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα νέο «Βερντέν» γι’ αυτούς και υπέστησαν νέες βαριές απώλειες καθώς οι Ρώσοι έχοντας δημιουργήσει ένα πυκνό δίκτυο από ενέδρες κατέστρεψαν δύο ακόμα γερμανικά άρματα μάχης Leopard.

Οι Ρώσοι δημοσίευσαν σχετικό βίντεο που απεικονίζει την «κόλαση» του Βερμποβόγιε.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για τα πιο σύγχρονα, των εκδόσεων Leopard  2Α5 ή Leopard 2Α6, αλλά παραμένει γεγονός ότι τελικά δεν πρόσφεραν αυτά που ανέμενε το Κίεβο και θα πρέπει πλέον να προβληματιστούν και στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότητά τους σε ένα παρόμοια πεδία μάχης όπως για παράδειγμα στον Έβρο, όπου εκτός από εκτενή χρήση των drones θα δρουν τουρκικές ομάδες εξοπλισμένες με α/τ συστήματα.

Η επίθεση των Ουκρανών ήταν σφοδρή και είχε την κατάληξη των προηγούμενων επιθέσεων: Απέτυχε.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη καταστραφεί και τα 10 άρματα μάχης Leopard 2Α5 που παρέδωσε η Σουηδία στον ουκρανικό Στρατό παρά το γεγονός ότι διέθεταν ενισχυμένη θωράκιση λόγω της οποίας υποτίθεται πως θα είχαν σοβαρή πιθανότητα επιβίωσης στα μέτωπα της Ζαπορίζια και του Μπάκχμουτ.

Αναφερόμαστε σε αυτά επειδή τα LEO2HEL είναι τα ίδια σχεδόν με τα σουηδικά, δηλαδή παραλλαγή της έκδοσης Α5.

Κατά πόσον θα ήταν ικανά να επιβιώσουν σε μία ελληνοτουρκική σύγκρουση όπου και εκεί ο αντίπαλος θα κάνει μαζική χρήση drones (τα οποία θα τα διαθέτει εν αφθονία καθώς η Τουρκία τα παράγει).

Η ενισχυμένη θωράκιση λοιπόν δεν αποτελεί σοβαρό παράγοντα επιβίωσης για ένα άρμα μάχης (η λεγόμενη παθητική αυτοπροστασία), χρειάζεται οπωσδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα (δηλαδή ενεργή αυτοπροστασία) για να αυξήσει τις πιθανότητές του, κάτι που στα ουκρανικά μέτωπα το μόνο άρμα μάχης που το διαθέτει είναι η τελευταία έκδοση του ρωσικού Τ-90, το Τ-90MS.

Όμως ακόμα και το αντιπυραυλικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον αντίπαλο αν προκαλέσει κορεσμό, εμπλέκοντας στο «κυνήγι» κάθε άρματος μάχης, τουλάχιστον τρία drone καμικάζι ταυτόχρονα για να μην μπορούν να εξουδετερωθούν όλα.

Τα drones καμικάζι είναι μια νέα δυνατότητα επαναδιάταξης που δίνουν την δυνατότητα καταστροφής αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων σε αποστάσεις ακόμα και 40 χιλιομέτρων.

Όπως και να έχει αυτό που αποδείχτηκε στα πεδία των μαχών είναι πως το άρμα χωρίς πακέτο ενεργητικής αυτοπροστασίας είναι πλέον πλήρως ακατάλληλο για πολεμικές επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί πως η επώδυνη χρήση των αρμάτων μάχης χωρίς αντιπυραυλικά συστήματα είχε φανεί και κατά την χρήση των Leopard 2A4 από τον τουρκικό Στρατό στην Συρία, με τις συντριπτικές απώλειες που υπέστη την περίοδο 2016-2017 στις μάχες της Αλ Μπαμπ.

Τότε τουλάχιστον 10 Leopard-2A4 έλιωσαν σαν «βούτυρο» από ρωσικά αντιαρματικά που τα χρησιμοποιούσαν οι ισλαμιστές.

Τα ίδια αντιαρματικά έχουν αποδειχτεί το ίδιο αποτελεσματικά και στον πόλεμο της Ουκρανίας.