Καμία ευθύνη δεν προέκυψε για τους επτά αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας –επικεφαλής των Τμημάτων Τροχαίας- που είχαν καρατομηθεί πρώτοι με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα που προκάλεσαν Κροάτες χούλιγκαν στη χώρα μας.
Το πόρισμα από την έρευνα της ΕΛΑΣ ολοκληρώθηκε και ήδη τα σημαντικότερα σημεία του έχουν διαρρεύσει στον τύπο.
Για τους επτά αξιωματικούς που είχαν καρατομηθεί στις αρχές Αυγούστου, μεταξύ των οποίων ήταν ο επικεφαλής της Τροχαίας Ιωαννίνων εκείνο το διάστημα και οι επικεφαλής της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων της Ιόνιας Οδού, δεν προκύπτει καμία ευθύνη.
Ανέπαφο από την έρευνα βγαίνει και το Αστυνομικό Τμήμα της Κακαβιάς, το οποίο λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο καθώς έγκαιρα, προφορικά αλλά και γραπτά είχε ενημερώσει την Αθήνα για το πέρασμα των Κροατών και είχε αποστείλει όλα τα στοιχεία για τα οχήματα που επέβαιναν.
Το πόρισμα της ΕΔΕ παραδόθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιστράτηγος που έκανε την έρευνα εντόπισε για έξι αξιωματικούς, λάθη και παραλείψεις, στο χειρισμό που έκαναν ή δεν έκαναν στην υπόθεση των Κροατών χούλιγκαν που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, και τα οποία οδήγησαν στη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.
Ο Επιτελάρχης προτείνει για τα λάθη των υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, να τιμωρηθούν με πειθαρχικές ποινές που ξεκινούν από την απλή επίπληξη και φτάνουν μέχρι χρηματικά πρόστιμα.
Πρόκειται για τις χαμηλότερες ποινές που προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών υπαλλήλων.
Η πρόταση αφορά τρείς ανώτατους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, δύο αξιωματικούς του αρχηγείου, και έναν αξιωματικό από την Κόρινθο.
Όμως, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, αποτελεί στίγμα για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς, καθώς η ποινή θα συμπεριλαμβάνεται στο φάκελό τους και δεν να θετικό για τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για τις ποινές θα παρθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.