Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν, έλυσαν τα προβλήματα του παρελθόντος, γίνονται ιδιωτικές και πλέον πιο υγιείς και ισχυρές θα επιτελέσουν το θεσμικό τους καθήκον.Πολύ ωραίο και πολύ ειδυλλιακό.
Ναι προφανώς και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών από την άβυσσο είναι κάτι υγιές και σίγουρα πολύ θετική εξέλιξη που πρέπει να αναγνωρίσουμε και επιβραβεύσουμε… χωρίς δισταγμό.
Όμως από το 2009 έως το 2023 οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν πάσης φύσεως βοήθεια 102 δισεκ. ευρώ… ναι υπέστησαν haircut στα ομόλογα και έχασαν 35 δισεκ. ναι υπέστησαν μεγάλη ζημιά από τα NPEs που κάποια στιγμή στην αρχή ήταν 100 δισεκ. αλλά ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν βοήθεια 102 δισεκ. ευρώ.
Μην κλαίγονται οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια ύψους 102 δισεκ. ευρώ
Η γενική άποψη είναι ότι το haircut στα ομόλογα 72% με βάση το PSI+ ήταν καταστροφική εξέλιξη που οδήγησε σε υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση τις ελληνικές τράπεζες.
Η ζημιά από το PSI+ για τις ελληνικές τράπεζες έφθασε τα 35 δισεκ.
Ναι είναι αλήθεια.
Υπάρχει και μια άλλη αλήθεια από το 2008 έως το 2023 οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει βοήθεια από το κράτος 102 δισεκ. ευρώ…
Πως προκύπτουν τα 102 δισεκ. κρατική βοήθεια;
Α)Νόμος Αλογοσκούφη 8 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες, αυτά τα κεφάλαια αποπληρώθηκαν έντοκα.
Β)Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (3 ανακεφαλαιοποιήσεις funding gap κάλυψη χρηματοδοτικού κενού τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες, Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές) 54 δισεκ. ευρώ
Από τα κεφάλαια αυτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συγκεντρώσει 3,5 με 4 δισεκ. ζημιά δηλαδή 50 δισεκ.
Γ)DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 18 δισεκ. που μειώνεται λόγω της κερδοφορίας των τραπεζών - Το DTC είναι φορολογική απαίτηση των τραπεζών -
Δ)Ηρακλής για τα NPEs παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις 17,5 δισεκ. (οι τράπεζες χωρίς τον Ηρακλή θα είχαν διενεργήσει ακόμη 5-6 δισεκ. πρόσθετες προβλέψεις δηλαδή πρόσθετες ζημιές).
Οι κρατικές εγγυήσεις δεν είναι πραγματικό κεφάλαιο αλλά σίγουρα είναι τεράστια στήριξη…
Εικάζουμε ότι την ζημιά στον Ηρακλή… θα την πληρώσει όχι ο εγγυητής το δημόσιο αλλά οι τράπεζες και για τον λόγο αυτό οι εποπτικές αρχές επιμένουν για μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα…
Ε)Στήριξη τραπεζών όπως Titlos Εθνικής, swaps ομολόγων με τράπεζες και άλλες παρεμβάσεις 4,5 δισεκ. ευρώ
Άθροισμα 102 δισεκ. ευρώ….
Οι ελληνικές τράπεζες καταστράφηκαν από το PSI+ αλλά έλαβαν συνολικά 102 δισεκ. βοήθεια από το κράτος με διάφορες μορφές Οπότε ναι το haircut στα ομόλογα ήταν μεγάλη ζημιά αλλά πήραν βοήθεια 102 δισεκ.
Τα 6 επαναλαμβανόμενα λάθη των τραπεζών που δεν αρέσουν στην Ελληνική κοινωνία
Οι ελληνικές τράπεζες ενώ υποστηρίχθηκαν ενεργά από την ελληνική κοινωνία χωρίς καμία αμφιβολία, ενώ υποστηρίχθηκαν ενεργά από το ελληνικό κράτος χωρίς καμία αμφιβολία λειτουργούν ως είδος ολιγοπωλίου.
1)Επιτόκια καταθέσεων στο 0,35% ή 0,40% και επιτόκια δανείων στο 6,25%...
Αυτό δεν λέγεται δικαιοσύνη στο χρήμα των καταθέσεων που διαχειρίζονται οι τράπεζες
2)Οι τράπεζες με το άλμα του Euribor 3 μηνών στο 4% μετέφεραν το πρόβλημα στους δανειολήπτες…
Δείχνουν κέρδη εκ του ασφαλούς με έντοκα έσοδα 8,4 δισεκ.
Μια δόση μαζί με το κεφάλαιο ήταν 4.500 ευρώ και έφθασε τα 5.650 ευρώ για να αναφέρουμε ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα μεταφοράς του προβλήματος στον δανειολήπτη.
3)Προμήθειες εξωφρενικές, κάθε τράπεζα δήθεν έχει διαφορετική πολιτική αλλά η ουσία της τιμολογιακής πολιτικής είναι μια…
Για να σηκώσεις χρήματα από μια τράπεζα σε άλλη θα πληρώσεις 3,5 ευρώ, την εποχή που το internet παρέχει σχεδόν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους… αυτές οι προμήθειες θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί…
Δεν είναι αυτό το κόστος συναλλαγής…
Δεν θα αναφερθούμε καν στο να χαλάσεις π.χ. πάνω από 1.000 ευρώ δύο 500ευρα σε μια τράπεζα που δεν έχεις λογαριασμό…
Αυτού του είδους οι προμήθειες δεν είναι σοβαρές…
4)Οι τράπεζες και ειδικά οι συστημικές έχουν εφαρμόσει ένα ωράριο, μέχρι τις 11 συναλλαγές με μετρητά, θεωρούμε αυτό το μέτρο απαράδεκτο, η κοινωνία μας δεν έχει γίνει ψηφιακή είναι ενχρήματη και το χαρτονόμισμα διαδραματίζει καίριο ρόλο στις συναλλαγές…
Το να υιοθετούνται τέτοιες πρακτικές δεν εξυπηρετείται το κοινωνικό σύνολο…
5)Οι τράπεζες δίνουν δάνεια;
Αυτό είναι ένας προκλητικός μύθος…
Παλιά έδιναν δάνεια τιμολογώντας το επεισόδιο της σειράς τα στρουμφάκια 1,25 εκατ ευρώ ναι καλά διαβάσατε 1.250.000 ευρώ… ήταν ντροπή.
Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά αλλά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θεωρεί ότι είναι αποκλεισμένο…
6)Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προσέξουν το συνεχώς μειούμενο προσωπικό τους…
Δεν μπορεί να αμείβονται με όρους παρελθόντος…
Χρειάζονται αναπροσαρμογές αυξήσεις στους εργαζομένους του τραπεζικού κλάδου…
Οι τραπεζίτες αύξησαν τους μισθούς τους και καλώς το έχουμε υποστηρίξει… να δουν και τους εργαζόμενους τους…
Μην διστάσουν οι τράπεζες, ο ικανοποιημένος εργαζόμενος ισοδυναμεί με 100 ικανοποιημένους πελάτες…
Το χρήμα πρέπει να έχει κοινωνική αναφορά… και κάπου το έχουμε χάσει…
Οι έλληνες τραπεζίτες καλά τα πήγαν αλλά πλέον έχουν την πολυτέλεια διορθωτικών κινήσεων.
Υποσημείωση 1
Δεν δεχόμαστε ότι οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης NPEs είναι απάνθρωπες στην αντιμετώπιση των NPEs... όχι δεν το δεχόμαστε αφού ξέρουμε χιλιάδες περιπτώσεις όπου γίνονται καλές ρυθμίσεις, λογικές ρυθμίσεις...
Σίγουρα γίνονται και λάθη αλλά αυτά δεν είναι ο κανόνας...
Υποσημείωση 2
Οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές τους... έχουν πολλά κενά και πολλές ατέλειες ακόμη και το ξέρουμε και το ξέρουν.
www.bankingnews.gr