Τη διαχείριση εθνικών εσόδων σε ιδιώτες παραχωρεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μέσω ανοιχτού διαγωνισμού του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) καλεί ιδιωτικές εταιρείες να... αναλάβουν το σύστημα έκδοσης και ελέγχου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης με αμοιβή... 2 εκατομμύρια ευρώ για τη χρονική περίοδο 2024-2025! Αδιανόητα πράγματα, δηλαδή, για τον αρχαιολογικό χώρο με τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών πανελλαδικά και έσοδα που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν, πάντως, ότι αν η εφαρμογή του μέτρου ξεκινήσει από την είσοδο της Ακρόπολης, αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί και σε άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και δημόσια μουσεία, οπότε ο τομέας Φύλαξης θα παραδοθεί μεθοδικά στους ιδιώτες. Και ρωτούν ποιοι μηχανισμοί θα ελέγχουν τον ιδιώτη που θα διαχειρίζεται χρήματα του Δημοσίου;
Ο ΟΔΑΠ του υπουργείου Πολιτισμού, με πρόεδρο τη Νικολέτα Βαλάκου, προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό (29/11/23) για την «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών». Ιδιώτης καλείται, δηλαδή, να αναλάβει και να διαχειριστεί ό,τι έκαναν μέχρι σήμερα αποκλειστικά οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Οι αρχαιοφύλακες, δηλαδή, που αντιδρούν στο καινούργιο μέτρο που προωθεί το ΥΠΠΟ μέσω του ΟΔΑΠ. Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) αποφάσισε ομόφωνα να προκηρύξει για σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
«Εάν προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και αναλάβουν οι ιδιώτες τα ταμεία και τον έλεγχο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως, ποιος θα ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε εταιρία; Ποιος θα εφαρμόζει τη νομοθεσία που ορίζεται για την έκδοση εισιτηρίων;
»Το 2023 παρακολουθούμε το ΥΠΠΟ να προχωρά σε μια συνολική αλλαγή καθεστώτος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ξεκινώντας από τη μετατροπή των πέντε μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και τώρα εκχωρώντας σε ιδιώτες τον έλεγχο εισόδου στο πιο σημαντικό Μνημείο της Χώρας», γράφει η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ και καλεί «την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και τη διοίκηση του ΟΔΑΠ να ανακαλέσουν την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και να ξεκινήσουν διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ΠΕΥΦΑ και ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, κυρίως, χωρίς προβλήματα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες, το όποιο ζήτημα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης».
Η αρχιφύλακας της Ακρόπολης μετατέθηκε διότι δεν συνεμορφώθη
Είχε προηγηθεί η επιστολή διαμαρτυρίας του προσωπικού φύλαξης στην Ακρόπολη: «Ο ΟΔΑΠ αυταπατάται, οι πύλες της Ακρόπολης δεν εκχωρούνται», με τις υπογραφές 75 αρχαιοφυλάκων και νυχτοφυλάκων ανάμεσά τους και εργαζόμενοι που πρόσκεινται στη Ν.Δ., όπως ο Κώστας Νικολάου, επικεφαλής της ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ, και η αρχιφύλακας της Ακρόπολης Ελένη Φιλιππαίου. Στην επιστολή τους με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού, τη διοίκηση του ΟΔΑΠ, την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ κ.λπ., οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο μέτρο, θίγουν τα σοβαρά ζητήματα όπως οι ελλείψεις στο σύστημα e-ticketing με αποτέλεσμα την αύξηση της αισχροκέρδειας και την εξαπάτηση των πολιτών και σημειώνουν υπαινικτικά ότι είναι ντροπή «...ακόμα και για ανελαστικές υποχρεώσεις του κράτους, να αναζητούνται δωρεές ενώ λειτουργούμε αντιμετωπίζοντας τα κενά του ΟΔΑΠ διαχρονικά» στην Ακρόπολη, «που τα τεχνολογικά μέσα φύλαξης δεν είναι αυτά που πραγματικά της αξίζουν και το Α και το Ω της ασφάλειάς της είναι ο παράγοντας άνθρωπος-φύλακας». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις γνωστοποιήθηκε η επιστολή, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, αυθημερόν η αρχιφύλακας της Ακρόπολης, που την υπέγραφε πρώτη αν και έχει στηρίξει μέχρι τώρα την πολιτική ηγεσία, απομακρύνθηκε από τη θέση της (την οποία κατείχε από το 2019) με απόφαση του Ε. Αντωνόπουλου, υπηρεσιακού γραμματέα του ΥΠΠΟ, και μετακινήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
«Προφανώς ο λόγος είναι ότι υπέγραψε το κείμενο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με την όποια ιδιωτική εταιρεία για δουλειά που είναι των αρχαιοφυλάκων. Το ότι αντικαταστάθηκε αμέσως από άλλη φύλακα, που είναι στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΚΕ (παράταξη Γ. Τσακοπιάκου), δεν εκπλήσσει κανέναν πια – αν και ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει και το ΠΑΣΟΚ που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι κάνει αντιπολίτευση στη Ν.Δ.! Η πολιτική ηγεσία απροκάλυπτα δείχνει τα δόντια της, τώρα και στα “δικά της παιδιά”» γράφει η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠΠΟ που στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αρχαιοφυλάκων. Οπως και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, που δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να αποτραπεί η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση, προκηρύσσει για σήμερα στάση εργασίας για τις υπηρεσίες της Αττικής (από την έναρξη του ωραρίου έως 12.00) και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση στην Ακρόπολη.
Με σύμμαχο την ΠΟΕ ΥΠΠΟ και τον Γ. Τσακοπιάκο
Στον αντίποδα κινείται η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ με πρόεδρο τον Γιάννη Τσακοπιάκο, στενό συνεργάτη της Λίνας Μενδώνη, αν και υπόδικό για την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ φρόντισε να υποβαθμίσει το θέμα, σχολιάζοντας ότι δεν είναι συνολικό, αλλά αφορά τα κλαδικά ζητήματα των αρχαιοφυλάκων, όταν τέθηκε στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο από τους εργαζόμενους στη φύλαξη που δικαίως ανησυχούν. Δεν ενημερώθηκαν από τη, διορισμένη διά της υπουργού Πολιτισμού, διοίκηση του ΟΔΑΠ για τα αίτια που υπαγορεύουν την αναγκαιότητα μιας διαφορετικά αντίθετης στρατηγικής από αυτήν που εφαρμόζεται σήμερα, μια απόφαση που ευθυγραμμίζεται «...με την αντίληψη που υλοποιείται μεθοδικά από το 2019 στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του έργου που παράγεται στο ΥΠΠΟ από τους εργαζόμενους σε αυτό».
Η κατάσταση ήταν προβληματική στο κορυφαίο μνημείο για τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου – πολύωρες καθυστερήσεις στα εκδοτήρια και στον έλεγχο των εισιτηρίων, ατέλειωτες ουρές κάτω από τον ήλιο, συνθήκες μέγιστης ταλαιπωρίας. Υποστελέχωση του προσωπικού και οι δυσμενείς συνθήκες επικρατούσαν το καλοκαίρι του 2022 και του 2023 – η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει το θέμα («Ετοιμότης μηδέν στην Ακρόπολη για ορδές τουριστών» 16/8/22, «Η Ακρόπολη εκπέμπει SOS» 11/7/23). Η υπουργός Πολιτισμού γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά αντί να καταθέσει το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης για την είσοδο και τη ροή των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, όπως άλλωστε συμβούλευε την ελληνική αρχή και η UNESCO με το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής της για την Ακρόπολη, επιλέγει να αναθέσει σε ιδιώτες τη διαχείριση των εσόδων, την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου.
Βασιλική Τζεβελέκου
efsyn.gr