18 Δεκ 2023

Έλληνες χούλιγκαν δουλεύουν για τη Μαφία

 


Η αναβάθμιση των άγριων οπαδικών εγκλημάτων την τελευταία 20ετία κάνει πλέον όλο και πιο δυσδιάκριτα τα όρια με τα «κοινά» μαφιόζικα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η σύνδεση αυτών.. των δύο μέχρι πρότινος διαφορετικών «κόσμων» εγκληματικής δράσης δεν είναι μόνο ορατή, αλλά και αλληλοσυνδεόμενη, σύμφωνα και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Αστυνομίας.

    • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Τα «ραντεβού θανάτου» εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε ξεκαθαρίσματα συμμοριών που όλο και λιγότερη σχέση έχουν τελικά με το ποδόσφαιρο. Το «γήπεδο» της διαμάχης αποτελεί ο έλεγχος περιοχών, μαύρου εμπορίου, ληστειών, εκβιασμών, επιθέσεων ή και «συμβολαίων». Ολο και πιο συχνά πρόσωπα που εμπλέκονται σε περιστατικά χουλιγκανισμού έχουν ήδη βαρύ «παραβατικό» μητρώο.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την πρώτη γηπεδική δολοφονία, αυτή του 18χρονου Αρη Δημητριάδη το 1983 έξω από το γήπεδο ΧαριλάουΕχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 14 άνθρωποι, οι έξι εκ των οποίων μετά το 2010. Τα ραντεβού θανάτου δίνονται πια απροκάλυπτα: οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Οι επιθέσεις με μαχαίρια, ακόμα και δρεπάνια, έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα, όπως και οι βομβιστικές επιθέσεις, όχι μόνο με μολότοφ.

Από παλιά το οργανωμένο έγκλημα «χρησιμοποιούσε» γεροδεμένα παιδιά από την πυγμαχία ή την πάλη, αλλά και χούλιγκαν, δίνοντάς τους μεροκάματα κυρίως για προστασία σε μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Ομως η κατάσταση άρχισε να εξελίσσεται πιο σκληρά από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 και σταδιακά.

Ο υπερκοριός

Το 2009-12 η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική έκαναν ρεκόρ υποκλοπών με τον περιβόητο τότε υπερκοριό. Αρχικά οι συνακροάσεις δεν στόχευαν σε ποδοσφαιρικά κυκλώματα. Ομως, ερευνώντας άλλες υποθέσεις, όπως για σπείρες απαγωγέων, συμμορίες ναρκωτικών, όπλων, trafficking ή τοκογλύφων και της λεγόμενης τότε μαφίας των ακινήτων, άρχισαν να πέφτουν πάνω σε συνομιλίες με… ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον.

Ηταν η εποχή που ο υπερκοριός «έπιασε», από σπόντα και παρακολουθώντας άλλες βρόμικες ιστορίες, τις πρώτες συνομιλίες για τα στημένα παιχνίδια, που εξελίχθηκαν σε μεγάλο σκάνδαλο εκείνη την περίοδο. Από τις υποκλοπές, όμως, άρχισε να διαφαίνεται και μια «διπλή» παρουσία προσώπων, τόσο στον «κόσμο της νύχτας» όσο και στις κερκίδες ομάδων.

Τότε δεν δόθηκε τόσο βάρος στη διασύνδεση της γηπεδικής βίας με τα μαφιόζικα κυκλώματα, αφού υπερίσχυσε το ενδιαφέρον για τα σικέ ματς, με την εμπλοκή πολλών ποδοσφαιρικών παραγόντων. Σήμερα, όμως, ανατέθηκε πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη να συνδέσει όλες τις ασύνδετες έως τώρα υποθέσεις βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση αυτές τις μέρες, τα μισά από τα 200 άτομα που ελέγχονται με γεμάτο «φάκελο» οπαδικής βίας έχουν κι άλλου είδους παραβατική δράση.

Τα μισά από τα 200 άτομα που ελέγχονται από τις Αρχές με γεμάτο «φάκελο» οπαδικής βίας, έχουν κι άλλου είδους παραβατική δράση…

Στο στόχαστρο η ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμα και η οργάνωση σε οπαδικές μικροσυμμορίες, κάτω από τον μανδύα ποδοσφαιρικών φανελών, έχει αναβαθμιστεί σε βαθμό που να γίνονται πια ακόμα και οργανωμένες παρακολουθήσεις αστυνομικών δυνάμεων.

Από τα ρεπορτάζ και τις έρευνες του περασμένου Αυγούστου, όταν δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής στη Νέα Φιλαδέλφεια, προέκυψε ότι Ελληνες χούλιγκαν άλλης ομάδας, που είχαν τότε τεθεί υπό παρακολούθηση, είχαν προχωρήσει σε 20 βομβιστικές επιθέσεις, δολιοφθορές, παρακολουθήσεις και απειλές εναντίον αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούσαν τη δράση τους.

Ηγετικά μέλη τους, μάλιστα, εντοπίστηκαν να παρακολουθούν τις κινήσεις των αστυνομικών ακόμα και κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ, κάνοντας καταγραφή των υπηρεσιακών οχημάτων τους.

Παζάρι όπλων

Από τις δικογραφίες των τελευταίων ετών διαπιστώθηκε ένα οργανωμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών μεταξύ οπαδών διάφορων ομάδων, περιπολιών, παρακολουθήσεων και οργάνωσης των επιθέσεων σε στόχους που κατάφερναν να εντοπίσουν σε σπίτια, συνδέσμους, ακόμα και σε παραλίες ή γυμναστήρια.

Επίσης, σε δικογραφία φέρεται ότι υπάρχει στιχομυθία μεταξύ χούλιγκαν και αλλοδαπών παραβατικών στην Πολυτεχνειούπολη, όπου εμπλεκόμενος ζητούσε «λεφτά για όπλα». Από το 2019 έχουν τοποθετηθεί και εμπρηστικοί μηχανισμοί σε σπίτια υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν υποθέσεις αθλητικής βίας. Είχαν γραφτεί και υβριστικά συνθήματα.

Ολοι αυτοί οι φάκελοι με τα «υψηλού κινδύνου πρόσωπα» είναι λογικό κι αναμενόμενο να έχουν παραδοθεί πια στα χέρια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την αναβαθμισμένη έρευνα.

Τα καλάσνικοφ

Τα μαχαιρώματα έχουν γίνει ρουτίνα στις οπαδικές επιθέσεις, όμως έχουν καταγραφεί και περιστατικά με καλάσνικοφ, που παραπέμπουν ακόμα μια φορά σε καθαρά μαφιόζικες πρακτικές.

Στις 7 Μαΐου 2011 υπήρξε αιματηρή συμπλοκή με καλάσνικοφ και δύο τραυματίες μεταξύ «οπαδών» του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Κόρινθο. Οι δυο -στην πραγματικότητα- συμμορίες ήρθαν αντιμέτωπες με τρεις «ερυθρόλευκους» οπαδούς να πυροβολούν εφτά του Παναθηναϊκού. Η συμπλοκή αυτή έγινε ως αντίποινα για επίθεση που είχε γίνει στην ίδια πόλη. Οταν έφτασε η Αστυνομία, τότε οι «οπαδοί» έδωσαν ραντεβού θανάτου στο σημείο όπου αργότερα έπεσαν οι πυροβολισμοί.

Ακόμα και στο εξωτερικό τα ξεκαθαρίσματα με όπλα δεν θεωρούνται συνήθη, με εξαίρεση τη Λατινική Αμερική. Στον τόπο του επεισοδίου βρέθηκαν 12 κάλυκες διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών. Ενας εκ των δραστών συνελήφθη έπειτα από 12 μέρες στα σύνορα προσπαθώντας να περάσει στα Σκόπια με Ι.Χ.

«Σύμπραξη»

Τα τελευταία χρόνια Ελληνες οπαδοί φιλοξενούν χούλιγκαν από το εξωτερικό, κάτι που αποδεικνύεται συχνά από τις προσαγωγές και τις συλλήψεις σε επεισόδια. Ομως η υπόθεση του καλοκαιριού με τη δολοφονία Κατσουρή έδωσε μεγαλύτερο βάθος σ’ αυτού του είδους τις «σχέσεις».

Οπως αποδείχτηκε από τις μετέπειτα συλλήψεις των Κροατών χούλιγκαντους οποίους υποδέχτηκε στη χώρα μας, εν γνώσει της ΕΛ.ΑΣ. όπως αποκαλύφθηκε, μια μικρή σκληροπυρηνική ομάδα οπαδών του Παναθηναϊκούυπήρχαν ανάμεσά τους αρκετοί ακραία παραβατικοί και με πολύ βαρύ ποινικό μητρώο. Εξι εξ αυτών είχαν «καταφέρει» να δημιουργήσουν φάκελο και στη χώρα μας για άγριες συμπλοκές το 2015.

Ξένοι «σεσημασμένοι» στις χώρες τους χούλιγκαν είχαν συμμετάσχει τόσο στα επεισόδια της πεζογέφυρας του Πανθεσσαλικού στον τελικό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ του 2017 όσο και στον τελικό της επόμενης χρονιάς που έγινε στο ΟΑΚΑ.

Ποινικό μητρώο είχαν και δύο από τους 13 Ελληνες που είχαν συλληφθεί μαζί με τους Κροάτες. Ο ένας, μάλιστα, είχε συλληφθεί τέσσερις φορές: τη μια για τον νόμο περί όπλων, την άλλη για ληστεία, την τρίτη για φθορές με λοστούς σε κατάστημα και την τέταρτη για εμπρησμό, έκρηξη και εγκληματική οργάνωση. Για την τελευταία σύλληψη είχε προφυλακιστεί αρχικά, αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκε με όρους.

Aνάμεσα στους Κροάτες χούλιγκαν που συνελήφθησαν για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπήρχαν και αρκετοί ακραία παραβατικοί, με πολύ βαρύ ποινικό μητρώο

Ελεγχος περιοχών

Ενα από τα χαρακτηριστικά της μαφίας είναι ο έλεγχος περιοχών. Αρκετές πλατείες ή και συνοικίες έχουν μετατραπεί σε «γήπεδα». Στα Εξάρχεια, για παράδειγμα, έγιναν μάχες μέχρι να επικρατήσει συμμορία που εμφανιζόταν ως οπαδοί μιας ομάδας έναντι «αντίπαλης» φανέλας συμμορία.

Οταν αποκτήθηκε ο έλεγχος, τότε σε σύμπραξη με Μαροκινούς παραβατικούς άρχισαν να αλωνίζουν προκαλώντας πολλά προβλήματα σε κατοίκους, θαμώνες και μαγαζιά, ενώ προσπάθησαν να θέσουν υπό την εποπτεία τους και το λαθρεμπόριο των «τσιγαράδων» της Στουρνάρη. Τα κατά καιρούς επεισόδια με τις αντίπαλες συμμορίες βαφτίζονταν από τα ΜΜΕ «οπαδικά», αλλά μόνο έτσι δεν ήταν.

Εκρηκτικά και χειροβομβίδες

Οι μαφιόζικες μέθοδοι και οι συνδέσεις με ποινικούς αποδεικνύονται κι από τα οπλοστάσια που χτίζουν οι συμμορίες των γηπέδων. Κανένας δεν φάνηκε να αναρωτιέται πώς βρέθηκε στα χέρια «οπαδών» σε επαρχιακή πόλη ένας εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος που παραλίγο να γκρεμίσει μια πολυκατοικία.

Τον Δεκέμβριο του 2011 εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος εξερράγη στις 5.20 τα ξημερώματα στο κέντρο του Πύργου Ηλείας. Η βόμβα τοποθετήθηκε στα γραφεία του συνδέσμου φίλων του Ολυμπιακού, 10 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Πύργου. Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να διαλυθούν τα τσιμέντα της πλάκας του μπαλκονιού. Εσπασαν οι σιδερένιες πόρτες του κτιρίου, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον 10 καταστήματα και γειτονικά διαμερίσματα.

Οι Ελληνες χούλιγκαν δεν χρησιμοποιούν σήμερα μόνο ναυτικές φωτοβολίδες ή μαχαίρια, αλλά και εκρηκτικά μεγάλης ισχύος, καλάσνικοφ, όπως και χειροβομβίδες στην περίπτωση της επίθεσης σε πολυκατοικία της Κυψέλης όπου διαμένουν δύο οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού τον Σεπτέμβριο.

Οταν οι «νονοί» έκαναν τον Ρουμπέτη «πιστόλι» τους

Το 2007 ήταν μόλις 22 ετών. Για τον μικρόκοσμο του εγκλήματος ήταν ακόμα ένας αδιάφορος νέος που ήταν φανατισμένος με το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς ο Βασίλης Ρουμπέτης αποφάσισε να βρεθεί για πρώτη φορά στην άλλη άκρη του νόμου. Συμμετείχε ενεργά στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου, στα επεισόδια της οδού Λαυρίου.

Βασίλης Ρουμπέτης: ο φανατισμένος οπαδός του Ολυμπιακού που διέσχισε το κατώφλι της εγκληματικότητας

Λίγα χρόνια αργότερα θα καταδικαζόταν σε 12ετή κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Ομως, όπως αποδείχθηκε, αυτή ήταν μόνο η αρχή στη σκοτεινή διαδρομή τουΟ Ρουμπέτης εντοπίστηκε κι εντάχθηκε σύντομα στα κυκλώματα των εκτελεστών «συμβολαίου».

Ο «Ράμπο», όπως ήταν το παρατσούκλι του στην εξέδρα ή «ταξιτζής», όπως ήταν γνωστός στα κυκλώματα των νονών της νύχτας, κατηγορήθηκε το 2010 για την απόπειρα δολοφονίας του βαρυποινίτη Διονύση Ντούρου. Το θύμα έζησε αλλά έμεινε ανάπηρος. Οι μαρτυρίες οδήγησαν στον Βασίλη Ρουμπέτη, ο οποίος καταδικάστηκε το 2017 για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Ντούρου σε 12 έτη κάθειρξη. Ομως δεν εξέτισε την ποινή του, καθώς το δικαστήριο του χορήγησε ανασταλτικό μέχρι το Εφετείο. Ως αποτέλεσμα ήταν το πρωτοπαλίκαρο των «νονών» Βασίλη Στεφανάκου και Γιάννη Σκαφτούρου να κυκλοφορεί ελεύθερο.

Ο Ρουμπέτης κατάφερε τα επόμενα χρόνια να διατηρήσει, ως αντιπερισπασμό για τις παράνομες δραστηριότητές του, την επαφή του με το ποδόσφαιρο και να βρεθεί ακόμα και με διαπίστευση μέσα στο Καραϊσκάκη. Μυστήριο αποτελεί μέχρι σήμερα ότι κατά την ημέρα της δολοφονίας του ήταν -αδιευκρίνιστο ακόμα πώς- σε θωρακισμένο τζιπ ιδιοκτησίας εταιρίας του Γιάννη Αλαφούζου.

Η διπλή δολοφονία του περασμένου Ιουνίου στον Κορυδαλλό του 38χρονου Βασίλη Ρουμπέτη και του 31χρονου γαμπρού του Διονύση Μουζακίτη έφερε στο φως ακόμα μία φορά τα κυκλώματα που εμπλέκονται σε «προστασίες» καταστημάτων, αλλά και «συμβόλαια θανάτου». Κατέδειξε, όμως, και πώς το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να εντοπίζει, μέσα από τον σκληρό κι αδίστακτο χουλιγκανισμό, τα επόμενα «πιστόλια» του.

Τα ναρκωτικά

Τις τελευταίες ημέρες το Open αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του ότι οι Αρχές αναμένεται να προσκομίσουν κι άλλα στοιχεία για τη σύνδεση χουλιγκανισμού και οργανωμένου εγκλήματος. Οι Αρχές έχουν παρατηρήσει ότι, στην ουσία, έχουν να κάνουν με χούλιγκαν «περιφερόμενους» ανά την Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, βρέθηκε ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα.

Στο μικροσκόπιο έχει ξαναμπεί κι ένα παλαιότερο περιστατικό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου είχαν βγει τα όπλα με πυροβολισμούς, ενώ υπήρχαν ανυποψίαστοι διερχόμενοι. Ο φάκελος για το περιστατικό είχε ενταχθεί αρχικά στο Τμήμα Αθλητικής Βίας. Ομως διαπιστώθηκε στην πορεία πως ο πραγματικός λόγος ήταν για ξεκαθάρισμα υποθέσεων ναρκωτικών.

Εχει παρατηρηθεί επίσης ότι σε υποθέσεις όπου έχουν ξεσπάσει επεισόδια με διακοπές αγώνων οι πρωταγωνιστές είναι ίδιοι, αν κι έχουν γίνει τα παιχνίδια σε εντελώς διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Για τη δολοφονία του οπαδού του Αρη, Αλκη Καμπανού, τον Φεβρουάριο του 2022 ένας εκ των συλληφθέντων και μετέπειτα καταδικασθέντων ήταν μέλος συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών, που πουλούσε «προστασία» σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το καμένα ρούχα στο κλειστό του Ρέντη και το απειλητικό μήνυμα για τον 18χρονο

Από την έρευνα της Αστυνομίας στο κλειστό του Ρέντη μετά την πρόσφατη επίθεση που έγινε στον 31χρονο αστυνομικό για το ντέρμπι βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός βρέθηκαν κροτίδες, πεταμένα μαχαίρια, θραύσματα από φωτοβολίδες κι άλλα αντικείμενα. Ισως, όμως, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο να ήταν ότι εντοπίστηκαν και καμένα ρούχα.

Το κάψιμο των ρούχων αμέσως μετά μια δολοφονική ενέργεια είναι μια ενέργεια που ασφαλώς και ξεφεύγει από τις κλασικές μεθόδους απόκρυψης στοιχείων των χούλιγκαν. Και παραπέμπει ευθέως σε καθοδηγητές που είναι ενταγμένοι σε αναβαθμισμένες εγκληματικές πρακτικές.

Την περασμένη Τετάρτη η μητέρα του 18χρονου οπαδού του Ολυμπιακού που κατηγορείται για τη δολοφονική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα κατήγγειλε: «Δέχτηκα απειλητικό μήνυμα σήμερα το πρωί με το που άνοιξα το κινητό μου, το έχω καταθέσει στην Ασφάλεια».

Και πρόσθεσε πως το ανατριχιαστικό μήνυμα που της έστειλαν έγραφε ότι «τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο κανείς. Ο Θεός τιμωρεί οικογένειες σαν τη δική σας. Πόσους βιασμούς θα αντέξει το παιδί πριν κρεμαστεί; Σύντομα δεύτερη κηδεία».

 newsbreak.gr