23 Δεκ 2023

Σύντομα και στην Ελλάδα; Δύο εκατομμύρια Καναδοί σιτίζονται από τράπεζες τροφίμων με ληγμένα (Βίντεο)

 Η παγκόσμια μελέτη ανέφερε ότι η έκρηξη στην ζήτηση για τράπεζες τροφίμων άρχισε, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός ανέβηκε, με τον ταχύτερο ρυθμό των.. τελευταίων 40 ετών, κάτι που ήδη βλέπουμε στην χώρα μας και την Ευρώπη

Σχεδόν δύο εκατομμύρια Καναδοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τράπεζες τροφίμων, όπου τα σούπερ μάρκετ δίνουν τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν, αποκαλύπτοντας το παγκόσμιο πρόβλημα επιβίωσης που είανι υπαρκτό τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα πλέον.

Χωρίς αυτές τις τράπεζες, δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι καταδικασμένοι σε πείνα, δηλαδή το 5 τοις εκατό του πληθυσμού του Καναδά, ένα ποσοστό που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από το 1989.

Κάθε Παρασκευή, οι άνθρωποι κάνουν ουρές γύρω από το τετράγωνο για να παραλάβουν το δείπνο από μια μικρή εκκλησία στην οδό College Street στο κέντρο του Τορόντο.

Εθελοντές που εργάζονται για το πρόγραμμα τροφίμων μέσα σερβίρουν μια ζεστή κατσαρόλα, λίγο ρύζι και ίσως φρούτα και γιαούρτι, αν έρθουν οι προμήθειες.

Η επίσκοπος Canon Maggie Helwig, η οποία βοηθά στην εκτέλεση του προγράμματος από την εκκλησία του Αγ Στεφάνου, είπε ότι εξυπηρετεί τακτικά 130 άτομα για δείπνο τις Παρασκευές σε σύγκριση με 24 άτομα πριν από μερικά χρόνια.

Το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής, έχουμε ουρές από χιλιάδες αναξιοπαθούντες για πρωινό με εκατοντάδες γονείς, ηλικιωμένους, φοιτητές, εργαζόμενους ενήλικες και όσους είναι άνεργοι.

«Κάθε εβδομάδα ανακατευόμαστε», είπε η Helwig.

«Κάθε εβδομάδα τελειώνουμε από φαγητό και αρχίζουμε να ψάχνουμε τροφή στα ντουλάπια και στις καταψύκτες για κάτι που μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους. «Είναι τρομακτικό», ανέφερε η ίδια.

Αυτή η εκπληκτική ζήτηση εμφανίζεται επίσης σε τράπεζες τροφίμων και άλλα προγράμματα τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια νέα έκθεση του καναδικού κράτους για τις Τράπεζες Τροφίμων που κυκλοφόρησε διαπίστωσε ότι φέτος, με το κόστος ζωής να εκτοξεύεται στα ύψη, η χρήση της τράπεζας τροφίμων ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1989.

Η ετήσια έκθεση HungerCount βασίζεται σε έρευνες που αποστέλλονται σε οργανισμούς επισιτιστικής ασφάλειας, παρακολουθώντας τη χρήση τους τον Μάρτιο.

Η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων εργαζομένων από ποτέ χρησιμοποιούσαν τράπεζες τροφίμων μόνο τον Μάρτιο του 2023.

Πρόκειται για μια αύξηση 32 τοις εκατό από τον ίδιο μήνα πέρυσι και περισσότερο από 78 τοις εκατό υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2019.Είναι δεδομένα που δεν αποτελούν έκπληξη για το προσωπικό και τους εθελοντές που προσπαθούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

«Όποιος εργάζεται σε οποιοδήποτε είδος προγραμματισμού επισιτιστικής ασφάλειας ξέρει ότι τα πράγματα έχουν γίνει εκπληκτικά χειρότερα», είπε ο Helwig.

Η ακρίβεια στην Ελλάδα καλπάζει-τράπεζες τροφίμων  

Η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε παράλληλα με τον πληθωρισμό. Πριν από μερικά χρόνια, η ανεργία ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στον αριθμό των ανθρώπων που αναζητούσαν υποστήριξη, καθώς οι πρώτοι μήνες της πανδημίας οδήγησαν σε αναστολή της οικονομίας.

Οικονομολόγοι με κύρος αναφέρουν ότι η παγκόσμια  επισιτιστική ανασφάλεια οφείλεται πλέον στον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος ζωής, κάτι που αγγίζει πλέον ένα τεράστιο   ποσοστό και στην Ελλάδα, με τους πολίτες να αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τα βασικά αγαθά, όπως στέγαση και φαγητό.

Η παγκόσμια μελέτη ανέφερε ότι η έκρηξη στην ζήτηση για  τράπεζες τροφίμων άρχισε, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός ανέβηκε, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, κάτι που ήδη βλέπουμε στην χώρα μας και την Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών-Καταναλωτών Ελλάδας, Βαγγέλης Κρητικός ανέφερε ότι:  “Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις (2 χιλιάδες με 2.5 χιλιάδες κάθε εβδομάδα). Αλλαγή ιδιοκτησίας μέσα από «funds» από άδηλους μετόχους και πόρους, διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ενώ άλλη πηγή αναφέρει για “ ανεξέλεγκτες αγορές ακινήτων στο Ανατολικό Αιγαίο, από πολίτες της Τουρκίας ακόμη και με χρήματα του Τουρκικού κράτους. Το «Πόθεν Έσχες» έχει καταργηθεί στις παραμεθόριες περιοχές, παρότι αγγίζει ευαίσθητα εθνικά θέματα”.

Το ζήτημα αφορά την οικονομική επιβίωση των πολιτών της χώρας μας, και το πιθανό νέο κύμα μεταναστεύσεων σε άλλες πολιτείες για καλύτερη ζωή από την νεολαία μας.

Ελπίζουμε ο ευλογημένος αυτός τόπος που ονομάζεται Ελλάδα, να μην ζήσει παρόμοιες καταστάσεις μιας και οι δυνατότητες της χώρας μας είναι τεράστιες, για αυτό αναμένουμε και τις ανάλογες πολιτικές.

pentapostagma.gr