8 Μαρ 2024

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας - Η κυβέρνηση κουρελιάζει Σύνταγμα και Αρ. 16 βαφτίζοντας το κρέας ψάρι

 

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών.. πανεπιστημίων, μια νομοθετική πρωτοβουλία που κινδυνεύει να θέσει εν αμφιβόλω την συνταγματική τάξη στη χώρα μας, καθώς συνιστά καταφανή παραβίαση του άρθρου 16.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη έχει διχάσει τόσο την κοινωνία, όσο και το πολιτικό σύστημα με την πόλωση να αποτυπώνεται ακολούθως στην σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση.
Στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής παρενέβη μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «η Εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο, αλλά να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΝΔ θα καταθέσει αίτημά ονομαστική ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή. Πρόκειται για μία επιλογή με διπλή κατεύθυνση αλλά και με παράλληλους στόχους. Γιατί από τη μία πλευρά προσφέρει στους νέους μας περισσότερες ελευθερίες επιλογής να μπορέσουν να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε σχολές που θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα τις δημόσιες, ενώ από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με άλλα λόγια, η νέα γενιά οπλίζεται τώρα με νέες δυνατότητες ατομικής ανόδου, την ίδια ώρα που η πατρίδα μας κερδίζει έναν ακόμα μοχλό συλλογική πρόοδο.Είναι άλλωστε μία ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν».

Μητσοτάκης: «Θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου»

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός τόνισε «πριν από ακριβώς δεκαεπτά χρόνια έλεγα τότε ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση. Ένα μονοπώλιο το οποίο μόνο σε αναβάθμιση τελικά δεν οδήγησε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα λόγια αυτά τα επαναλαμβάνω ατόφια και σήμερα, με τη βεβαιότητα ότι ύστερα από 17 χρόνια θα γίνουν επιτέλους χειροπιαστή πραγματικότητα. Όπως είπα και όπως σταθερά ισχυριζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου
το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με σκοπό να απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο να το πούμε, να το ακούσετε εσείς, που εκφράζεται με πύρινους λόγους στην αντίδρασή σας, στο νομοσχέδιο αναφέρεται το 85% των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου, προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φτάσει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ ως το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω του σχήματος των συμπράξεων μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Και αυτό πέρα από τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται ετησίως για μισθούς, λειτουργικά και υποδομές τα οποία ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο».
Ακόμα ανέφερε: «δεν είναι μόνο οι φοιτητές αυτοί οι οποίοι φεύγουν από την Ελλάδα αναζητώντας τριτοβάθμια εκπαίδευση στο εξωτερικό. Είναι και καθηγητές, πολλοί κάτοχοι διδακτορικών πτυχίων, οι οποίοι διδάσκουν στο εξωτερικό και τους οποίους θέλουμε με κάποιο τρόπο να μπορούμε να τους επαναπατρίσουμε. Και όλα αυτά σημαίνουν τελικά περισσότερους ικανότερους, καλύτερα αμειβόμενους διδάσκοντες. Αλλά και κάτι ακόμα για το ελληνικό πανεπιστήμιο:
θα έχει τώρα τη δυνατότητα να φιλοξενεί και ξένους φοιτητές που θα καταβάλλουν δίδακτρα, αλλά θα μαθαίνουν ταυτόχρονα και την ελληνική γλώσσα, αλλά και φοιτητές τρίτων χωρών που θα μπορούν να πραγματοποιούν και εδώ μέρος των σπουδών τους σε ξενόγλωσσα τμήματα με διαδικασίες, προφανώς σεβόμενοι απόλυτα το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων που θα καθορίζει το Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε ιδρύματος.
«Προχωράμε ωστόσο και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και ξένων. Αναφέρομαι σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διευρύνει το διεθνές προφίλ της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στον τόπο μας. Εξάλλου, με βάση την ποιότητα θα ορίζεται πια το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 70% θα προσδιορίζεται από το μέγεθός τους, από τη γεωγραφική διασπορά των σχολών και ασφαλώς και από τον αριθμό των φοιτητών. Και σε ένα άλλο πεδίο, το νομοσχέδιο βελτιώνει τους τρόπους εκλογής, εξέλιξης αλλά και προκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού. Επιταχύνει επίσης τον πολύ σημαντικό ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημίων μας. Και κάτι πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά δρομολογείται η απογραφή της κινητής αλλά πρωτίστως της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων μας με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα 18 μηνών. Και ανοίγει έτσι ο δρόμος να αξιοποιηθούν σημαντικοί ανεκμετάλλευτοι πόροι προς όφελος της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημίων.»

Παρέμβαση Τσίπρα: Αντιδραστική ρεβάνς Μητσοτάκη - Παρακάμπτει το Σύνταγμα

Για αντιδραστική ρεβάνς Μητσοτάκη που παρακάμπτει το Σύνταγμα, κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Όπως τονίζει στη δήλωσή του, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.
Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16;
Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο;
Προφανώς όχι.
Πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στον κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%.
Και κυρίως πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων.
Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση».

Δεν θα ευδοκιμήσει

«Η Παιδεία όμως είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση για να την αφήσουν οι δημοκρατικοί άνθρωποι, οι νέοι, οι δάσκαλοι, οι γονείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα στο έλεος της κυβερνητικής αλαζονείας και της κερδοσκοπίας.
Καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της.
Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση.
Γι’ αυτό, ακόμα κι αν η ίδρυση - παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει», καταλήγει η δήλωση Τσίπρα.

Φάμελλος - ΣΥΡΙΖΑ: Για τα συμφέροντα λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα

Ενώ εμείς είμαστε εδώ στη Βουλή, νέοι και νέες διαμαρτύρονται κύριε πρωθυπουργέ κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους λέτε απλά και χυδαία ότι πρέπει να έχουν δυνατότητα να πληρώσουν στα ΑΕΙ, απάντησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το οποίο και χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο της αρπαχτής.
Απάντηση δεν δώσατε στην ομιλία σας κύριε πρωθυπουργέ, για ποιο λόγο ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα για οικονομικά συμφέροντα λίγων κολλητών σας, πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε προκλητική τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κάποιοι κάνουν καριέρα στις διαδηλώσεις.
«Μάς χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από τη Μαλαματίνα, ναι, κάνουμε καριέρα στις διαδηλώσεις και είμαστε υπερήφανοι γιατί η πρώτη μας κινητοποίηση ήταν για το Πολυτεχνείο. Εκείνη την ίδια περίοδο άλλη καριέρα έκανε ο εκ δεξιών καθήμενος του πρωθυπουργού κ. Βορίδης. Αυτή η κυβέρνηση είστε κ. Μητσοτάκη», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: Ναι κάνουμε καριέρα κ. πρωθυπουργέ. Εσείς πού κάνατε καριέρα; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο πήγατε; Και όσο για καριέρα στη ζωή, εμείς δεν διοριστήκαμε στην Εθνική Τράπεζα εξαιτίας του επιθέτου».
Το Σύνταγμα του ’75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα ήταν πιο προοδευτική από σήμερα γιατί τότε προέβλεψε ότι η ανώτατη Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές δεν είναι πελάτες, τόνισε ο κ Φάμελλος.

«Παραβιάζετε μέρα μεσημέρι το άρθρο 16 του Συντάγματος»

«Για ποιο λόγο κλείσατε 37 τμήματα μεταξύ αυτών τη Νομική Πάτρας», ρώτησε ο Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε ότι η βάση εισαγωγής της κυρίας Κεραμέως έκοψε 41.000 φοιτητές από το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
«Παραβιάζετε μέρα μεσημέρι το άρθρο 16 του Συντάγματος. Δεν λέγατε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για να γίνουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Τώρα τι άλλαξε; Είναι προφανές ότι τέσσερα χρόνια τώρα δουλεύετε για τα κολέγια», είπε ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «έχει αλλάξει η ασυδοσία της κυβέρνησης που με τόσες παραβιάσεις δεν ιδρώνει το αυτί της. «Είναι πολλά τα λεφτά, σάς πιέζουν κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό μέρα μεσημέρι έρχεστε να παραβιάσετε το Σύνταγμα για να έχουν υπερκέρδη τα funds και τα κολλέγια», ανέφερε.

«Το θέμα θα παραπεμφθεί στο ΣτΕ αλλά κάποιοι θα προλάβουν να κερδοσκοπήσουν»

θα δημιουργήσετε El Dorado, ενώ το θέμα θα έχει κολλήσει στο ΣτΕ και η μόνη κατάληξη ανωτατοποίησης κολλεγίων με απόφοιτους χαμηλών προσόντων θα είναι παιδιά που δεν θα φταίνε αν γίνουν χειρότεροι μηχανικοί ή γιατροί, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, επαναλαμβάνοντας ότι «στα παιχνίδια των funds και των ιδιωτικών κολλεγίων για υπερκέρδη, υπάρχει ζήτημα ποιότητας όπως κατέθεσε και ο πρόεδρος της Αρχής».
«Πιστεύετε ότι και η Αριστεία αγοράζεται, αλλά δεν αγοράζονται όλα», είπε ο κ. Φάμελλος συνοψίζοντας ότι το νομοσχέδιο «μάς απομακρύνει από την Ευρώπη, δημιουργεί ανισότητες, συνιστά εξόφθαλμη παραβίαση του Συντάγματος, και προκαλεί προβλήματα στην περιφέρεια και στην έρευνα».
Η μόνη λύση είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου με διπλασιασμό χρηματοδότησης και θέσεων προσωπικού, εθνικό σχέδιο φοιτητικής μέριμνας και στέγης και κατάργηση της βάσης εισαγωγής. Αυτό είναι ελεύθερη πρόσβαση, πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

«Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας γιατί πρέπει να καταγραφεί ποιοι παραβιάζουν σήμερα το Σύνταγμα»

Υποβάλαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας όπως έπρεπε να έχουν κάνει όλα τα κόμματα.
Στο ΠΑΣΟΚ το είπατε, αλλά δεν το καταθέσατε, πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας «γιατί πρέπει να καταγραφεί ποιοι παραβιάζουν σήμερα το Σύνταγμα».
Δεσμευόμαστε ότι θα υπερασπιστούμε το άρθρο 16 για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στη δική μας πρόταση για επόμενη κυβέρνηση η κατάργηση του κατάπτυστου νόμου θα είναι πρώτη προτεραιότητα, είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, στη διάρκεια της οποίας ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και στις υποκλοπές.
«Οφείλω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσω την επίθεση που έγινε στην Οδησσό κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού για την οποία και ζητήσαμε ενημέρωση», είπε παράληλα ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ): Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι μια «απομίμηση μεταρρύθμισης»

Ως «απομίμηση μεταρρύθμισης» αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στη Βουλή, κάνοντας σαφές πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει επί της αρχής.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πιστεύουμε ότι δεν έχετε κάποιο σχέδιο που θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δήθεν μεταρρύθμιση την οικτρή αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ακούσαμε τον πρωθυπουργός να μιλά για τους μπαχάκηδες. Και γιατί δεν τους αντιμετωπίσατε με την αστυνομία που ιδρύσατε; (…) Πετύχαμε αλλαγές στη δημόσια παιδεία γιατί ανοίξαμε διάλογο με όλους σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση» είπε για το σχέδιο νόμου που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ το 2011.
Είπε, ακόμη: «85 άρθρα από τα 89 ξηλώνουν τη δήθεν μεγάλη μεταρρύθμιση της κας Κεραμέως (…) Νομοθετείτε βάσει συμφερόντων (…) Ένα fund μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα (…) Τα παραρτήματα είχαν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Στη συνέχεια, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία στο ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαϊκή εξαίρεση», επισημαίνοντας ωστόσο:
«Εξαίρεση θα είμαστε όμως και με το σχετικό νομοσχέδιο (…) Εμείς λέμε την ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων με συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου».
Τόνισε, μεταξύ άλλων: «Διαγκωνίζονται τα πρώην στελέχη μας που είναι σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης για το ποιος προασπίζεται καλύτερα το νομοσχέδιο, ενώ πριν από 20 χρόνια έλεγαν άλλα (…)
Δεν είμαστε εμείς οι λάτρεις της ακινησίας, θέλουμε η χώρα να πηγαίνει μπροστά με αξιοκρατία, διαφάνεια και κανόνες».

Χαρίτσης (Νε.Αρ.): Με την ψήφιση του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ επιχειρείται η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975

«Με την ψήφιση του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ επιχειρείται η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 (…) Κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματά εδώ, στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε:
«Τα δημόσια Πανεπιστήμια θα κληθούν να μοιραστούν μια πενιχρή χρηματοδότηση. Αυτό είναι η απόλυτη απαξίωσή τους
(…) Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένας μηχανισμός που έχει ανοιχτή πρόσβαση σε όλους – Η κυβέρνηση απαιτεί αριστεία για τα παιδιά των κατώτερων στρωμάτων, αλλά για τα παιδιά τα δικά της, των ανώτερων στρωμάτων, δεν ζητάει τίποτα
(…) Όχι μόνο θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο αλλά δεν θα δεχθούμε και τετελεσμένα, θα δημιουργήσουμε αντίβαρα».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Χαρίτσης, σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok, αναφέρθηκε στην προώθηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ως παραβίασης του Συντάγματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπογράμμισε την άρνηση των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης να δώσουν τη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση.
Δεσμεύθηκε, ακόμη, ότι η Νέα Αριστερά θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο ώστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί.
«Η δημόσια παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε μέσο που μας παρέχει η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία, ακόμα και αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί» σημείωσε.


Νατσιός: Απαξιώνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο – Κανένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια δεν θα έρθει στην Ελλάδα

Την αντίθεση του με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.
Ο πρόεδρος της Νίκης υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος.
«Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να ερμηνεύσει την έννοια του Συντάγματος κατά έναν αυθαίρετο και επικίνδυνο τρόπο. Από το 1975, η παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προβλέπεται να γίνεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ. Απαγορεύεται η ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Οι λέξεις “απαγορεύω” και “αποκλειστικά” που περιέχονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν είναι επιδεκτικά ερμηνείας», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε:
«Η μοναδική οδός για να αλλάξουν όλα αυτά είναι η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο της οποίας μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και να δοκιμασθεί η αντοχή τους. Ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ως έρεισμα μια πρωτοφανή στα νομικά χρονικά ερμηνευτική προσέγγιση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα είναι το ευαγγέλιο του κράτους και κάθε φορά που το αποδομούμε, ολισθαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Νίκης ανέφερε πως η χρηματοδότηση των περισσοτέρων πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από κρατικές ενισχύσεις.
«Κανένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν θα έρθει στην Ελλάδα, παρά τα όσα προπαγανδίζονται. Τα χαμηλής βαθμολόγησης που θα έρθουν, δεν θα δημιουργήσουν δικά τους ιδρύματα αλλά θα συνεργασθούν με τα ήδη υπάρχοντα κολέγια», είπε και πρόσθεσε:
«Η αναβάθμιση των κολεγίων σε δήθεν πανεπιστήμια από την κυβέρνηση, εντάσσεται στην απορρύθμιση της ελληνικής οικονομίας. Μιας οικονομίας που δημιουργεί ευκαιρίες σε πολυεθνικές και funds “κοράκια”, τα οποία τις εκμεταλλεύονται, υπαγορεύουν στις κυβερνήσεις ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο και φεύγοντας αφήνουν στάχτη και συντρίμμια. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να επιχορηγεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αυτά τα κολέγια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή του ΕΣΠΑ, οπότε οι ιδιοκτήτες τους θα τρίβουν τα χέρια τους και τα δημόσια πανεπιστήμια θα μαραζώνουν λόγω έλλειψης πόρων».
Συνεχίζοντας ο κ. Νατσιός έκανε λόγο για απαξίωση των πανεπιστημίων της περιφέρειας με ευθύνη της κυβέρνησης, «ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, με την μη προκήρυξη μελών ΔΕΠ, με την συρρίκνωση του προϋπολογισμού του και τη μη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων».
«Μεθοδεύεται εδώ και χρόνια η δημιουργία πελατολογίου για τους κολεγιάρχες, ώστε να καταστεί μονόδρομος για τον μέσο Έλληνα η επιλογή του ιδιωτικού κολεγίου αντί του απαξιωμένου αλλά υψηλού επιπέδου κρατικού πανεπιστημίου. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους φοιτητές της Αθήνας και της επαρχίας» είπε.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα που παρέχει το νομοσχέδιο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποστήριξε πως η επιλογή αυτή θα οδηγήσει «σε πλήρη απαξίωση της ποιότητας σπουδών των παραρτημάτων. Το πανεπιστήμιο δεν είναι μια οθόνη υπολογιστή, ούτε μόνο κτίρια. Είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, η παρουσία καθηγητών και φοιτητών, η σχέση με την κοινωνία. Δεν μπορεί ένα εικονικό παράρτημα να είναι πανεπιστήμιο».
Ο κ. Νατσιός ζήτησε να καταστεί υποχρεωτική η φυσική παρουσία στην εκπαίδευση καθηγητών και φοιτητών και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να παρέχεται «όταν υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα».
«Η σημαντικότερη αποστολή της παιδείας, είναι η ένταξη των νέων στο παρελθόν. Ξεκινήστε από τα μικρά στην παιδεία για να πετύχετε τα μεγάλα. Ξεκινήστε από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Στήστε τα ορθά θεμέλια, αλλιώς ματαιοπονείτε», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.


www.bankingnews.gr