“Χρειάζεται επειγόντως μια επαναξιολόγηση της στρατηγικής μετάβασης και η πρότασή μου είναι η εξής: Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αντ’ αυτού να επενδύσουμε σε αυτά επαρκώς αντανακλώντας τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις ζήτησης”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος υπό το χειροκρότημα του ακροατηρίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι προέβλεψε πέρυσι ότι το αποκορύφωμα της ζήτησης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα έρθει το 2030. Ο Nasser δήλωσε ότι η ζήτηση είναι απίθανο να κορυφωθεί οποτεδήποτε σύντομα, πόσο μάλλον μέχρι εκείνο το έτος. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο οργανισμός επικεντρώνεται στη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και πρέπει να επικεντρωθεί και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ο Nasser δήλωσε επίσης ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τους υδρογονάνθρακες σε κλίμακα, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος επένδυσε περισσότερα από 9,5 τρισ. δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρέχουν σήμερα λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ η συνολική διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μικρότερη από 3%, σημείωσε. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει μόλις και μετά βίας μειωθεί τον 21ο αιώνα από 83% σε 80%, δήλωσε ο Nasser. Η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 100 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα κατά την ίδια περίοδο και θα φθάσει σε ιστορικό υψηλό φέτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.
Το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 70% από την αρχή του αιώνα, δήλωσε ο Nasser. Η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είπε. “Αυτή δεν είναι καθόλου η μελλοντική εικόνα που κάποιοι ελπίζουν”, δήλωσε ο Nasser. “Ακόμη και αυτοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της ασφάλειας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου”. Τα αναπτυσσόμενα έθνη του παγκόσμιου Νότου, εν τω μεταξύ, θα οδηγήσουν τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ευημερία αυξάνεται σε αυτά τα έθνη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Τα έθνη αυτά λαμβάνουν λιγότερο από το 5% των επενδύσεων που στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.
Ο Nasser δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόνο οι βελτιώσεις της αποδοτικότητας έχουν μειώσει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά σχεδόν 90 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα. “Θα πρέπει να εισάγουμε σταδιακά νέες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες όταν είναι πραγματικά έτοιμες, οικονομικά ανταγωνιστικές και με την κατάλληλη υποδομή”, τόνισε ο Nasser.