11 Μαρ 2024

Τα «γεράκια» της Ευρώπης επιτίθενται ανελέητα στον Πάπα για τις θέσεις του για την Ουκρανία

 

Χωρίς οίκτο συνεχίζεται το κατασπάραγμα του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος τόλμησε σε συνέντευξή του, να προτείνει διαπραγμάτευση ώστε.. να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Εκείνοι που έχουν το θάρρος να σηκώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν είναι ισχυρότεροι», είπε μεταξύ άλλων προκαλώντας οργή στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης τι πιστεύει για τις εκκλήσεις προς την Ουκρανία να παραδοθεί στη Ρωσία, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε με νόημα: «Εκείνοι που έχουν το θάρρος να σηκώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν είναι ισχυρότεροι».

Ο Πάπας δήλωσε στον ιταλόφωνο ελβετικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RSI: «Όταν βλέπεις ότι έχεις ηττηθεί, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς. Ντρέπεστε, αλλά με πόσους θανάτους θα τελειώσει αυτό; Διαπραγματευτείτε και αναζητήστε κάποια χώρα που θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής. Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Η διαπραγμάτευση δεν είναι παράδοση. Είναι το θάρρος να μην οδηγήσετε τη χώρα στην αυτοκτονία», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Τα σχόλια, τα οποία διαδόθηκαν ευρέως στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα οποία το Βατικανό αναγκάστηκε εν τέλει να ανασκευάσει, προκάλεσαν οργή στο Κίεβο και όχι μόνο, με τους αξιωματούχους να τα θεωρούν ως έκκληση προς την Ουκρανία να παραδοθεί στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Politico.

Ευχαριστώντας τους Ουκρανούς ιερείς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι «αυτό είναι η εκκλησία - είναι μαζί με τους ανθρώπους, όχι δυόμισι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κάπου, διαμεσολαβώντας ουσιαστικά μεταξύ κάποιου που θέλει να ζήσει και κάποιου που θέλει να καταστρέψει».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ, η οποία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, μιλώντας σε εκπομπή talk show στο ARD , δήλωσε ότι «δεν καταλαβαίνει» τα σχόλια του Πάπα και πρότεινε να επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει τη ζημιά που προκαλεί η Μόσχα.

«Νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα μόνο αν τα δεις ο ίδιος» τόνισε και συμπλήρωσε ότι όταν μιλάει με παιδιά στην Ουκρανία που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, αναρωτιέται: «Πού είναι ο Πάπας;».

Από τη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σχολίασε ότι οι σύμμαχοι «πρέπει να μιλούν την ίδια γλώσσα με τη Ρωσία, εκείνη του συσχετισμού δυνάμεων». Η πολωνική κυβέρνηση κάλεσε τον Ποντίφικα «να ενθαρρύνει την Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο σχόλιο του Πάπα για τη «λευκή σημαία», ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba ανέφερε: «Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Αυτή είναι η σημαία με την οποία ζούμε, πεθαίνουμε και επικρατούμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πάπα για τις συνεχείς προσευχές του για ειρήνη.

Η Ελληνοκαθολική Εκκλησία της Ουκρανίας, ανέφερε στη δική της ανακοίνωση: «Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να παραδοθούν, η παράδοση σημαίνει θάνατο. Οι προθέσεις του Πούτιν και της Ρωσίας είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Στο μυαλό του Πούτιν, δεν υπάρχει η Ουκρανία, η ουκρανική ιστορία, η γλώσσα και η ανεξάρτητη ουκρανική εκκλησιαστική ζωή».

Πρόκειται για πολιτική και διπλωματική θύελλα αντιδράσεων στην οποία μόνον στην Ιταλία οι πολιτικές δυνάμεις απέφυγαν σε άμεσες παρεμβάσεις, σε ένδειξη σεβασμού προς τον Άγιο Πατέρα των Καθολικών.

Σε ανάλυσή της, η εφημερίδα του Μιλάνου Corriere della Sera εξηγεί: «Στην Αγία Έδρα προκαλεί έντονη ανησυχία το ενδεχόμενο στρατιωτικής κινητοποίησης της Δύσης υπέρ της Ουκρανίας», στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

«Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί τεράστιο φόβο λόγω πιθανής κορύφωσης της έντασης, την οποία προσπαθήσαμε πάντα να αποφύγουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Βατικανού, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί σύντομα στο Παρίσι, σε μια κρίσιμη διπλωματική αποστολή.

«Αυτός ο κίνδυνος, ο φόβος μιας ανεξέλεγκτης κρίσης που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Φραγκίσκος ζητά με επιμονή την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», όπως σημείωσε η Corriere della Sera.