Η δήλωση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον η αποστολή χερσαίων ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, το μόνο που κατάφερε ήταν να επιδεινώσει τη θέση του Κιέβου και να προκαλέσει τη χλεύη των Ρώσων.Σύμφωνα με το Politico, ο Macron έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, τις οποίες αναγκάστηκε αργότερα να ανακαλέσει.
Με την τελευταία αυτή δήλωση, ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να στείλει ένα ισχυρό στρατηγικό μήνυμα στον Putin πως η Δύση είναι συμπαγής και ενωμένη στις προσπάθειες της να βοηθήσει την Ουκρανία και παράλληλα να πυροδοτήσει μια συζήτηση στις τάξεις των Ευρωπαίων για το τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί μια νίκη των Ρώσων.
Πλήρης αποτυχία
«Εάν πράγματι η πρόθεση του Macron είχε ως στόχο να στείλει μια σκληρή προειδοποίηση στο Κρεμλίνο, αυτή απέτυχε θεαματικά.
Επί της ουσίας πέτυχε ακριβώς το αντίθετο» υποστηρίζει το Politico, καθώς αυτό που αποδείχθηκε ήταν η ανάδειξη του διχασμού και των ρηγμάτων στις τάξεις των Συμμάχων όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η «αναφορά της πιθανότητας αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ αποκάλυψε μια κατάφωρη έλλειψη κατανόησης των εταίρων, καθώς και του ευρωπαϊκού κοινού, που ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία».
Άμεσα σχεδόν ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz έσπευσε να διαμηνύσει πως το ΝΑΤΟ δεν ενεπλάκη ούτε πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να δώσει ποτέ εντολή για να σταλούν Γερμανοί στρατιώτες στην Ουκρανία.
Χλεύη από τους Ρώσους
Το φιάσκο αυτό του Macron είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την χλεύη των Ρώσων, οι οποίοι έσπευσαν να γελοιοποιήσουν τον Γάλλο πρόεδρο.
Ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev τον κορόιδεψε για «λεκτική ακράτεια», ενώ ο Πρόεδρος της Δούμας, Vyacheslav Volodin είπε ότι οι «ηχηρές δηλώσεις» του Γάλλου ηγέτη είχαν «τρομοκρατήσει τους κατοίκους της χώρας του και τους ηγέτες πολλών των ευρωπαϊκών κρατών».
Και όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πραγματικά έτσι έγινε.
Ευκαιρία στον Putin
Παράλληλα, όπως αναφέρεται, η παρέμβαση Macron έδωσε την καλύτερη… πάσα στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin προκειμένου να επαναλάβει στο ρωσικό κοινό το αφήγημα περί της πρόθεσης της Δύσης να καταστρέψει τη Ρωσία.
Μάλιστα ο Volodin δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο να συγκρίνει τον Macron με τον Ναπολέοντα, προειδοποιώντας τον, για το ποιο ήταν το τέλος του Γάλλου αυτοκράτορα «και των περισσοτέρων από 600.000 στρατιωτών του που έμειναν στην υγρή γη».
Πιστεύουν λιγότερο στη νίκη
Σύμφωνα με το Politico, τα δυτικά κράτη έχουν αρχίσει να πιστεύουν όλο και λιγότερο ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να επικρατήσει σε αυτή τη σύγκρουση με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις περί αποστολής στρατιωτών από τη Δύση, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περισσότερο την υποστήριξη προς το Κίεβο, ιδιαίτερα και μετά τις δηλώσεις Putin ότι μια άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα συνεπαγόταν έναν πυρηνικό πόλεμο.
Το Politico αναφέρεται μάλιστα στην έρευνα που έγινε σε 12 ευρωπαϊκά κράτη, βάσει της οποίας υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο ευρωπαϊκό κοινό, όπου μόλις το 10% πιστεύει σε μια νίκη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.
Μάλιστα, μόλις το 31% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της συνέχειας της υποστήριξης στην Ουκρανία μέχρι να ανακτήσει τα εδάφη της, με το 41% να ζητά διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πολίτες
Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ιδιαίτερα ηρωική διάθεση.
«Στο σενάριο μιας αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, μόνο μια μειοψηφία Ευρωπαίων (μόλις 20% κατά μέσο όρο, που κυμαίνεται από 7% στην Ελλάδα έως 43% στη Σουηδία) θα ήθελε η Ευρώπη να αυξήσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία» τονίζει η δημοσκόπηση.
Σύμφωνα με το Politico, θα χρειαστούν στο εξής οι συλλογικές δυνάμεις πειθούς όλων των Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να διατηρήσουν τους πολίτες στο πλευρό τους όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Σε δεινή θέση η Ουκρανία
«Και όλα αυτά φέρνουν την Ουκρανία σε δεινή θέση.
Με έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πυρομαχικών, δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια σοβαρή αντεπίθεση φέτος.
Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει δυνάμεις για μια σοβαρή αντεπίθεση τον επόμενο χρόνο.
Όμως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «χωρίς δυτική αεράμυνα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού, το Κίεβο θα αγωνιστεί για να δημιουργήσει μια αξιόπιστη, διαρκή άμυνα».
«Για αυτό θα ήταν προτιμότερο για τον Macron να επιχειρηματολογεί στην Ευρώπη για την ανάγκη η Ουκρανία να παίρνει ότι χρειάζεται, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι ο Putin δεν θα μπορέσει να νικήσει» αναφέρει το Politico, επισημαίνοντας πως αν και οι Ουκρανοί φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, δεν θα τα καταφέρουν εάν δεν λάβουν τα όπλα που χρειάζονται.
«Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί ο Macron και όχι στο να διχάζει τους συμμάχους του Κιέβου, αναδεικνύοντας διασπάσεις και δίνοντας στο Κρεμλίνο ένα δώρο προπαγάνδας.
Να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία, ώστε να μπορεί να έχει μια ευκαιρία να ολοκληρώσει τη δουλειά» επισημαίνει το Politico.
www.bankingnews.gr