Δεν αισθάνεται η κοινωνία ότι έχει φωνή μέσω των πολιτικών της χώρας. Αυτό αποτυπώνουν -πέραν από τη μάχη ποσοστών – οι τελευταίες μετρήσεις, οι οποίες στέλνουν πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα στα κόμματα ως προς την αξιοπιστία τους. Ενδεικτική είναι η στάση των πολιτών απέναντι στην έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών και κυρίως στη διαχείριση καθότι οι πολίτες κρατούν μικρό καλάθι για την απόδοση ευθυνών.
Ένα υψηλό ποσοστό 74,5% (MRB) των ερωτηθέντων εκφράζει την απαισιοδοξία του ότι η Βουλή θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και θα αποδώσει ευθύνες. Αυτό αποτελεί ευθεία βολή στην καρδιά του πολιτικού συστήματος. Κυρίως της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, της κυβέρνησης, ενώ εκπέμπει ταυτόχρονα SOS προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λάβουν πιο δραστικό ρόλο.
Οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου ανεβάζουν τα ποσοστά για τον «Κανένα», δείχνουν την κυβέρνηση να εισπράττει υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας για μια σειρά πολιτικών και βάζουν πρώτο στα προβλήματα την ακρίβεια, και την υγεία. Και η εικόνα «κυριαρχίας» της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει πρωτίστως από τα χαμηλά ποσοστά που εξακολουθούν να έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δημιουργείται επίσης ένας συνωστισμός τεσσάρων κομμάτων ( ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Κ.Κ.Ε) που δεν απέχουν το ένα από το άλλο, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός αναποφάσιστων και εκείνων των ψηφοφόρων που κινείται στην γκρίζα ζώνη.
Ο «Κανένας» και το «Tίποτα»
Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA δείχνει αρνητική αποτίμηση για την κυβέρνηση, υψηλή υποστήριξη για τον «Κανένα». Στην ερώτηση για το ποιον οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο ως πρωθυπουργό, τότε μόνο ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει ένα ποσοστό 40%, πάλι ανάλογο με την ευρύτερη επιρροή του χώρου της ΝΔ, όμως μετά από αυτόν ο αμέσως δημοφιλέστερος, με ένα εντυπωσιακό 33% είναι ο «Κανένας», ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί είναι από 5% και κάτω.
Ενδεικτική της ρευστότητας που σήμερα αποτυπώνεται στο πολιτικό τοπίο και ειδικότερα στις σχέσεις εκπροσώπησης είναι τα αποτελέσματα της έρευνας της Metron ως προς τη βεβαιότητα των πολιτών για το κόμμα που θέλουν να ψηφίσουν. Μόνο το 61% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον βέβαιο για το κόμμα που πρόκειται να ψηφίσει, ενώ το 38% δηλώνει όχι και τόσο βέβαιο ή ακόμη και καθόλου βέβαιο.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα «Το Αριστερό Ημισφαίριο στην ελληνική κοινωνία», την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ τον Φεβρουάριο 2024, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata στην Ερώτηση αν υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο αισθάνεστε πιο κοντά; Αν ναι, ποιο είναι αυτό; Το 57% απαντά “Όχι δεν υπάρχει”.
Η ίδια μέτρηση της Prorata δείχνει ότι για τον γενικό πληθυσμό τα γεγονότα που επίδρασαν στον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα είναι: τα δύο πρώτα μνημόνια, το τρίτο μνημόνιο, το δημοψήφισμα, η μεταπολίτευση, οι εκλογές του 1981 και οι εκλογές του 2015. Για τους αριστερούς/κεντροαριστερούς τα δύο πρώτα μνημόνια, η μεταπολίτευση, το δημοψήφισμα του 2015, το τρίτο μνημόνιο, η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το κίνημα των Αγανακτισμένων.
Αναποφάσιστοι και γκρίζα ζώνη
Η χθεσινή δημοσκόπηση της Οpinion Poll για το ACTION 24 αποτυπώνει ότι η Ν.Δ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα της τάξης του 20% παρά τις όποιες φθορές και ασφαλώς την χαλαρή ψήφο.
Δημιουργείται όμως ένας συνωστισμός τεσσάρων πια κομμάτων ( ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Κ.Κ.Ε) που δεν τα χωρίζει μια στατιστικά ασφαλής απόσταση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων ( 20.5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων) , ενώ περίπου ο 1:4 ψηφοφόρους κινείται στην γκρίζα ζώνη.
Το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα αυτή την ώρα για την δεύτερη θέση έχοντας επίδοση κατά 2% μεγαλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κερδισμένα πάντως κόμματα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα δέκα μέρες πριν είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με αύξηση + 0.7% συνεχίζοντας μια δυναμική πορεία ανόδου με εισπράξεις από όλους τους χώρους , το Κ.Κ.Ε με αύξηση + 0.7% και η ΝΙΚΗ με +0.4%. Τα τρία πρώτα κόμματα εμφανίζουν μικρές απώλειες. Η Ν.Δ – 0.4%, ο ΣΥΡΙΖΑ – 0.6% και το ΠΑΣΟΚ -0.7%.
Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, εκείνη της MRB που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι πολίτες συνεχίζουν να κατατάσσουν την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα στη ζωή και την καθημερινότητά της, σε ποσοστό που βγάζει… κυβέρνηση (53,5%). Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο τομέας της Υγείας, μετά το νόμιμο «φακελάκι» στα απογευματινά χειρουργία, που καθιέρωσε η κυβέρνηση, και την εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ, κρίνεται ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων με 31,3%.
in.gr