Λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,.. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μετά τις ΗΠΑ, να προχωρήσει και η ΕΕ στην απαγόρευση του TikTok γιατί νιώθει ότι “χάνεται ο έλεγχος”.
«Είναι μια επιλογή», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείεται» επιτιθέμενη έτσι κατά μιας πλατφόρμας που διακινεί ελεύθερα περιεχόμενο και αυτό μάλλον δεν αρέσει στην πρόεδρο της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφιας για την θέση.
Οι Βρυξέλλες ζητούν έτσι την «φίμωση» ουσιαστικά ένα social media στο οποίο σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι περιορίζεται η ελευθερία του λόγου αλλά που έχει βοηθήσει πολλές (και ιδιαιτέρως μικρές επιχειρήσεις) να επεκτείνουν τον κύκλο των εργασιών τους.
Όπως υπενθύμισε εξάλλου η Κομισιόν ήταν «η πρώτη παγκοσμίως που απαγόρευσε το TikTok στα εταιρικά τηλέφωνα».
Στις δηλώσεις της, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεμαχίας στο Μάαστριχτ των επικεφαλής υποψηφίων των ευρωπαϊκών κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υιοθέτησε τη θέση της αμερικανικής πολιτικής περί εθνικής ασφάλειας εξαιτίας της κινεζικής ιδιοκτησίας (ByteDance) του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο», τόνισε.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το TikTok αποφάσισε να αναστείλει μια λειτουργία που ανταμείβει τους χρήστες για την αλληλεπίδραση με την εφαρμογή TikTok Lite, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του σχετικά με το ενδεχόμενο παραβίασης των κανόνων ελέγχου περιεχομένου στο ευρωπαϊκό μπλοκ, όπως αυτοί ορίζονται από το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίας (DSA).
Το TikTok βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής έρευνας -και πάλι βάσει του DSA- σχετικά με ελλιπή μέτρα για τη προστασία ανηλίκων. Βάσει των κανονισμών, η Κομισιόν μπορεί να διατάξει την προσωρινή αναστολή μιας υπηρεσίας ως έσχατη λύση σε κάθε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών.
Σημειώνεται πως το ΤικΤοκ αριθμεί περισσότερους από 125 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη (περίπου δηλαδή 1 στους 3 πολίτες της ΕΕ) και όπως και στις ΗΠΑ βρίσκεται στο στόχαστρο ως «εργαλείο» της Κίνας για την παρακολούθηση και την αξιοποίηση προσωπική δεδομένων χρηστών του, αλλά και για τη δυνατότητά του, λόγω δημοφιλίας, να χειραγωγεί με τους αλγόριθμούς του την κοινή γνώμη.