18 Μαΐ 2024

Οκτώ διεθνείς «καμπάνες» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

 

Mπορεί ο πρωθυπουργός να θεωρεί ότι η κυβέρνησή του έχει βάλει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, όμως η πραγματικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη, καθώς το τελευταίο τρίμηνο απανωτές εκθέσεις διεθνών οργανισμών, ψηφίσματα και δημοσιεύματα ξένων μέσων που η Ν.Δ. και οι υποστηρικτές της στον εγχώριο Τύπο κρύβουν… κάτω από το χαλί φωτίζουν τα σκοτεινά σημεία της «γαλάζιας» διακυβέρνησης και αποδομούν τα κυβερνητικά «επιτεύγματα».

  • Από τον Πάνο Σώκο

Κι όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά σε άλλους τομείς, όπως είναι η στέγαση, η σχέση μισθών – φόρων, το επίπεδο διαβίωσης, το κράτος δικαίου, η διαφθορά, η ίδια η δημοκρατία.

Συγκεκριμένα:

  1. Eurostat για το ΑΕΠ: Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Eurostat στις 27 Μαρτίου, η Ελλάδα το 2023 ήταν δεύτερη από το τέλος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης. Αυτό σημαίνει ότι η εντυπωσιακή πρόοδος της ελληνικής οικονομίας για την οποία μιλάει συχνά ο πρωθυπουργός δεν αποτυπώνεται σε βασικούς οικονομικούς δείκτες, αλλά ούτε και στην τσέπη του καταναλωτή, που αδειάζει πολύ προτού τελειώσει ο μήνας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Eurostat, η χώρα μας είναι μόλις μία θέση πάνω από τη Βουλγαρία, η οποία από όλες τις χώρες της Ε.Ε. κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με 64 μονάδες, και η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες. H Λετονία, τρίτη από το τέλος, έχει 71 μονάδες. Πρώτη χώρα, με διαφορά, είναι το Λουξεμβούργο, με «σκορ» 240 μονάδες, και δεύτερη η Ιρλανδία με 212.
  2. «F.T.»: Φτωχοποίηση: Σχετικό με το προηγούμενο εύρημα είναι το πολύ πρόσφατο δημοσίευμα των «Fianancial Times» στις 25 Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο πλέον η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και παραμένει ουραγός στην ευρωζώνη. «Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.». Οπως επισημαίνουν οι «F.T.», η ανάκαμψη της οικονομίας των τελευταίων χρόνων έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και όχι αρκετά για να τους απομακρύνει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους στην ευρωζώνη. Οπως αναφέρουν οι «F.T.», το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της Ε.Ε. μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδό τους να ξεπερνά αυτό της Ελλάδας.
  3. ΕΚΤ για στέγαση: Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το κόστος στέγασης στην Ευρώπη (είδε το φως της δημοσιότητας στις 25/04/24), η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη, με φθηνότερη τη Γερμανία, με βάση τα εισοδήματα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κόστος στέγασης, η Ελλάδα εμφανίζεται αρχικά να είναι η δεύτερη φθηνότερη στην Ε.Ε., όμως το στοιχείο αυτό είναι παραπλανητικό, καθώς, αν υπολογιστεί το εισόδημα -βασικός μισθός-, τότε η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη. Στην Ελλάδα, το συνολικό στεγαστικό βάρος υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 400 ευρώ μηνιαίως, εάν εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια. Με τη συμπερίληψή τους, το μέσο κόστος αυξάνεται στα 600 ευρώ. Αυτά τα ποσά κατατάσσουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των 11 συγκεκριμένων χωρών της έκθεσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα. Εάν, όμως, λάβουμε υπόψη τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τον λόγο στεγαστικού κόστους προς εισόδημα. Το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σύμφωνα με την ΕΚΤ σε 28% χωρίς το κόστος στεγαστικών δανείων και σε 32% με την ενσωμάτωσή τους.
  4. ΟΟΣΑ: 4 στα 10 ευρώ από τους μισθούς πάνε σε φόρους και εισφορές στην Ελλάδα! Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ που ανακοινώθηκε στις 25 Απριλίου, στο 38,5% υπολογίζεται η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές στον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά στη χώρα μας το 2023. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στο 34,8%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Ειδικότερα φόροι και εισφορές «τρώνε» τα 4 από τα 10 ευρώ των Ελλήνων εργαζομένων. Το εν λόγω βάρος προέρχεται κυρίως από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, που φτάνουν στο 11,3% και το 18,2% αντίστοιχα, προκαλώντας πίεση όχι μόνο στα εισοδήματα των μισθωτών, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Αντιθέτως, μόνο στο 8,9% υπολογίζεται η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος, έναντι 13,3%, που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, η χώρα μας διατήρησε και το 2023 την έκτη υψηλότερη φορολογική συνολική επιβάρυνση – για την περίπτωση οικογένειας ενός εργαζομένου με δύο παιδιά στο 37,1%, σε σύγκριση με 25,7%, που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.
  5. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στις διεθνείς εκθέσεις σταθερά κακή βαθμολογία παίρνει η κυβέρνηση σε θέματα κράτους δικαίου, διαφθοράς, ελευθερίας του Τύπου, απόδοσης Δικαιοσύνης κ.α. Αυτή τη φορά ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έβγαλε… κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια σειρά από θέματα, όπως η ελευθερία του Τύπου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, η αστυνομική βία και η διαφθορά, το Προσφυγικό και το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Στις 46 σελίδες της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύθηκε προ δεκαημέρου, αναφέρεται εκτενώς η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και στην ελευθερία του Τύπου, κάνοντας λόγο για πιέσεις σε ΜΜΕ «να μην κάνουν κριτική στην κυβέρνηση», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος και για χιλιάδες υποθέσεις διαφθοράς. «Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή.
  6. Το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Ειχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, που είχε εγκριθεί με 330 ψήφους, έναντι 254 κατά.
  7. Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης: Επίσης καταδικαστική για την Ελλάδα ήταν τον περασμένο Μάρτιο η νέα έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Πλατφόρμας Προώθησης της Προστασίας της Δημοσιογραφίας και της Ασφάλειας των Δημοσιογράφων για την ελευθερία του Τύπου, που αφιέρωσε σημαντικό μέρος στις υποθέσεις υποκλοπών εις βάρος δημοσιογράφων και τις «στρατηγικές αγωγές» με στόχο την οικονομική και ηθική εξόντωσή τους (SLAPP). Η φετινή έκθεση, που τιτλοφορείται «Ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη: Ωρα για αλλαγή πορείας» αναφέρεται επίσης στις δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων για αποκαλυπτικά δημοσιεύματά τους, αλλά και στην ασφάλειά τους, με αιχμή τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.
  8. Ελευθερία του Τύπου: Τέλος στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας δημοσιεύθηκε η νέα έκθεση των «δημοσιογράφων χωρίς σύνορα», που κατατάσσει τη χώρα μας στην 88η θέση παγκοσμίως σε θέματα ελευθερίας του Τύπου…https://www.newsbreak.gr/