1 Μαΐ 2024

Δικογραφία - φωτιά για παράνομο «κέντρο απεξάρτησης» στην Αττική: Σεξ, αλκοόλ και ...ναρκωτικά

 

Μία από τις πιο παράξενες αστυνομικές υποθέσεις των τελευταίων ετών αποκάλυψε έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού, που εντόπισε ένα παράνομο κέντρο... απεξάρτησης τοξικομανών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Το iΕidiseis φέρνει στο φως την καταγγελία γυναίκας που οδήγησε σε πέντε συλλήψεις και στο σφράγισμα του κέντρου, όπως και όλες τις άγνωστες πτυχές της πρωτοφανούς αυτής ιστορίας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από μία 38χρονη, η οποία ούσα και η ίδια χρήστης ναρκωτικών, είχε ακολουθήσει κατά το παρελθόν το πρόγραμμα του κέντρου απεξάρτησης, το οποίο είχε βρει μέσω της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο. Όπως είπε στους αστυνομικούς, λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας, με εργαζόμενους χωρίς τα απαιτούμενα πτυχία και με φάρμακα που μοιράζονταν ακανόνιστα στους τροφίμους. Επίσης, ανέφερε ότι ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες έκανε χρήση ναρκωτικών και συνευρισκόταν ερωτικά με κάποιους από τους νοσηλευόμενους.

Η καταγγελία έγινε τον περασμένο Αύγουστο στις Αρχές και αμέσως ξεκίνησε έρευνα. Όπως φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς η 38χρονη, είχε μεταβεί στο συγκεκριμένο κέντρο απεξάρτησης το 2019, όταν ακόμα ήταν εγκατεστημένο στη Βοιωτία. Κατά την παραμονή της εκεί γνώρισε τους δύο ιδιοκτήτες του κέντρου, ώσπου κάποια στιγμή σύναψε ερωτική σχέση με τον έναν εκ των δύο και αποχώρησε από το πρόγραμμα απεξάρτησης.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας σημείωσε ότι ουδείς εργαζόμενος διαθέτει το απαιτούμενο πτυχίο ενώ τα φάρμακα τα οποία συνταγογραφεί μία φορά κάθε 15 ημέρες μία ψυχίατρος, μοιράζονται στους τροφίμους από μία πρώην τρόφιμο, η οποία ουδεμία σχέση έχει με επαγγέλματα υγείας. Επίσης, στην καταγγελία της αναφέρεται ότι ένας από τους δύο ιδιοκτήτες κάνοντας χρήση ναρκωτικών και οινοπνευματωδών ποτών, δύο φορές το μήνα, μαζί με κάποιους από το προσωπικό, συνευρίσκονταν ερωτικά με τους νοσηλευόμενους.

Παράλληλα, σε συνεννόηση με τους γονείς ατόμων που ήθελαν να νοσηλευτούν στο κέντρο ενώ τα ίδια δεν ήθελαν, τα εξανάγκαζαν να το κάνουν με την βία. Η καταγγέλλουσα σημείωσε ακόμα ότι το ίδιο έκαναν και με νοσηλευόμενους που αργούσαν να πληρώσουν το κέντρο απεξάρτησης, το οποίο από το 2018 λειτουργούσε στη Βοιωτία, στη συνέχεια το 2021 μεταφέρθηκε στο Καπανδρίτι και τέλος το 2023 μετακόμισε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

ναρκωτικα, ιπποκρατειοσ πολιτεια

Οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν , μέσω του υπουργείου Υγείας, ότι όντως το κέντρο αυτό δεν έχει λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ούτε έχει υποβάλλει αίτηση για το σκοπό αυτό. Οι ιδιοκτήτες του είχαν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με αντικείμενο τις υπηρεσίες επανένταξης για άτομα εθισμένα στα ναρκωτικά ή στα ποτά. Αίσθηση προκάλεσε στους ερευνητές της υπόθεσης ότι ούτε στην ιστοσελίδα του κέντρου ούτε στη σελίδα του στο Facebook υπήρχε αναγραφόμενη διεύθυνση.

Τελικά μετά από έρευνα βρέθηκε η τοποθεσία του και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Κατά την έφοδο που έγινε στις 26 Απριλίου 2024 συνελήφθησαν πέντε άτομα, δύο ιδιοκτήτες και τρεις υπάλληλοι, ενώ αίσθηση προκαλεί το πλήθος χαπιών που βρέθηκαν κατά τις έρευνες στο κέντρο και στα σπίτια των εμπλεκομένων. Συνολικά κατασχέθηκαν 4.300 φαρμακευτικά δισκία χωρίς ιατρικές συνταγές.

Κατά την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στην παράνομη δομή διαπιστώθηκε ότι διέμεναν εκεί συνολικά 14 τρόφιμοι. Πρόκειται κυρίως για τοξικοεξαρτημένους, των οποίων οι γονείς πλήρωναν μηνιαίως χρήματα στους ιδιοκτήτες του κέντρου. Ένας από τους τροφίμους είπε στους αστυνομικούς ότι του χορηγούνταν χάπια που είχαν συνταγογραφηθεί σε ΑΜΚΑ άλλων ατόμων.

Η μία από τις υπαλλήλους που συνελήφθησαν είπε στους αστυνομικούς ότι βρισκόταν κατά το παρελθόν στο κέντρο απεξάρτησης ως τρόφιμος και μετά το τέλος της αποτοξίνωσης ξεκίνησε να εργάζεται εκεί. Σημείωσε ότι κατ’ εντολή μίας ψυχιάτρου χορηγούσε τα φάρμακα που εκείνη είχε καθορίσει τη δοσολογία τους, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχαν γονείς που γνώριζαν ότι το κέντρο δεν διέθετε άδεια λειτουργίας και κάποιοι άλλοι που δεν γνώριζαν. Η ίδια υπάλληλος δικαιολόγησε το πλήθος χαπιών που βρέθηκαν στο κέντρο λέγοντας ότι είχαν συνταγογραφηθεί για τροφίμους που είχαν αποχωρήσει και εφόσον περίσσεψαν θα χορηγούνταν σε άλλους τροφίμους που δεν είχαν δικαίωμα ασφάλισης.

Άλλος υπάλληλος του κέντρου που συνελήφθη ανέφερε ότι εργάζεται στην παράνομη δομή τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνοντας ως αμοιβή το ποσό των 25 ευρώ την ημέρα (χωρίς ένσημα). Οι αστυνομικοί οδήγησαν τους πέντε συλληφθέντες στον Εισαγγελέα, ενώ σημειώνεται ότι οι περισσότεροι είχαν απασχολήσει ξανά τις Αρχές για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

«Δουλειά πολλών μηνών»

γκιολδασησ, αστυνομια

Ο Ειδικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, Γιώργος Γιολδάσης, ο οποίος υπηρετεί στο Τ.Α. Ωρωπού που έκανε την έρευνα, υπογραμμίζει ότι χρειάστηκε δουλειά πολλών μηνών -υπό άκρα μυστικότητα- για να αποκαλυφθεί η παράνομη δράση του κέντρου:

«Αναμφισβήτητα είναι μία σημαντική επιτυχία ενός μικρού αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικού Τμήματος Ασφαλείας. Οι συνάδελφοι δούλεψαν για μήνες και υπό άκρα μυστικότητα, μία υπόθεση με πολλές δυσκολίες στην έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παράνομο Κέντρο άλλαζε αρκετά συχνά μέρος, προκειμένου να καλύπτει τις δραστηριότητες του. Είναι επίσης σημαντικό ότι συνελήφθησαν και οι φερόμενοι ως αρχηγοί του συγκεκριμένου κυκλώματος. Συγχαρητήρια στους συναδέλφους, τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη».

ieidiseis.gr