29 Μαΐ 2024

ΥΠΕΘΑ & πολιτικός “αυτισμός” σε μια χώρα με πολίτες, ψηφοφόρους… που είναι ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

 

Στην εισαγωγή δεν πρόκειται να γράψουμε ούτε κουβέντα για τα χάλια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το κατάντημα είναι απερίγραπτο και η πολιτική ηγεσία δείχνει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, αδιαφορώντας για την ενόχληση στη βάση -και όχι μόνο- του στρατεύματος. Με τις εκλογές να βρίσκονται πλέον πολύ κοντά, οι πρωτοβουλίες του γνωστού ανόητου της κυβέρνησης που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και αγωνία στον κόσμο, καθώς τους απειλεί με εξοντωτικά πρόστιμα αν δεν υποκαταστήσουν το κράτος-κηφήνα που πληρώνουμε για να μας προστατεύσει, αυτή τη φορά βάζοντας στολή… πυρασφάλειας. Απαιτούν από τους πολίτες να διαθέσουν χρήματα που δεν έχουν, ενώ τα βγάζουν πάρα πολύ δύσκολα, για να συνεχίζουν το πάρτι κάποια τρωκτικά, παρουσιάζοντας τους εθνοσωτήρες. ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ θα πέσει μαύρο με τη σέσουλα. και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, ξαφνικά… ο κακομοίρης λάτρεψε τον Εμίρη.

ΠΑΠΙΚΟ ΑΛΑΘΗΤΟ Ή ΠΟΛΙΤΚΟΣ ΑΥΤΙΣΜΟΣ;
Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεχίζει τη ρητορική της, αρνούμενη να απαντήσει σε οποιαδήποτε ένσταση στις προβληματικού περιεχομένου διακηρύξεις της. Είτε πάσχουν από το «σύνδρομο του Πάπα» υπό την έννοια του «αλάθητου», είτε από κάποια μορφή πολιτικού… αυτισμού, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να παράσχει απολύτως καμία διευκρίνιση επί της ουσίας. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί, για παράδειγμα, η χθεσινοβραδινή αναφορά του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης και στον δημοσιογράφο Σάκη Σταυρίδη για το περιβόητο Κέντρο Καινοτομίας:

Σηκώθηκαν τα ραπανάκια να βαρέσουν τον μανάβη
Υιοθετούμε τα επιτυχημένα μοντέλα του εξωτερικού. Τα Επιτελεία ορίζουν τις ανάγκες σε καινοτόμα οπλικά συστήματα (πχ. drones, anti-drone system), με χαμηλό κόστος, αλλά με μεγάλο αποτύπωμα επί του πεδίου, με βάση τα διδάγματα περιφερειακών συγκρούσεων των τελευταίων ετών. Εταιρείες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν προτάσεις ενώ έπειτα από αξιολόγηση, θα χρηματοδοτείται το πρωτότυπο και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα προχωράει η παραγωγή. Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαδικασιών είναι άμεσο, όπως και οι ανάγκες. Τώρα τι να πρωτοπεί κανείς! Όχι υφυπουργέ μου, αυτό το περί αντιγραφής πετυχημένων μοντέλων είναι κρίμα που το επαναλαμβάνει και μάλιστα με τόσο απόλυτο τρόπο. Θα μπορούσε, επί παραδείγματι, να αναφέρει «προσπαθούμε αν αντιγράψουμε». Μικρή η διαφορά, αλλά ποιοτικά τεράστια! Διότι τόσες δεκαετίες στο «αμυντικό κουρμπέτι», δεν περιμένουμε κανέναν πολιτικό να μας κάνει μαθήματα για το ποια είναι τα «μοντέλα του εξωτερικού» και μάλιστα τα «πετυχημένα».

Δεν ψιχαλίζει, μπορεί και να σε φτύνουν
Τα επισημαίνουμε με την αγαθότερη των προθέσεων, σε έναν πολιτικό χαμηλών τόνων και εμφανή προσπάθεια προβολής ανάλογου προφίλ, δηλαδή εντελώς διαφορετικού αυτού του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια. Όμως, το ύφος των χιλίων καρδιναλίων που υιοθετείται, έχει -δυστυχώς γι’ αυτούς- επιπτώσεις. Διότι οι πραγματικοί γνώστες των υποθέσεων, στρατιωτικοί και βιομηχανικού παράγοντες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεν είναι αφελείς. Και όλα αυτά τα συζητούν ανοικτά. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών, ενδιαφέρονται δυσανάλογα πολύ για τον αντίκτυπο των διακηρύξεων στην εκλογική πελατεία. Όχι για την πραγματικότητα. Όμως, το ως συνήθως προβληματικό αποτέλεσμα το υφίσταται η χώρα, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν απτόητοι την πορεία τους στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Μέχρι να κάνει την εμφάνισή της η κακιά η ώρα. Η πλειοψηφία των πολιτικών μας «αηδονιών» διαθέτει πολιτικό «όνομα βαρύ σαν ιστορία»… Αλλιώς, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα περνούσαν ούτε απ’ έξω από τα υπουργεία. Κατά συνέπεια, λίγη αυτογνωσία, ενσυναίσθηση και αυτοπεριορισμός, θα ήταν ευεργετικά σε όλα τα επίπεδα.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ
Ολομέτωπη επίθεση στις περιουσίες των πολιτών εξαπολύεται από την κυβέρνηση η οποία προωθεί πλέον συστηματικά το φορομπηχτικό κράτος περιορισμένης ευθύνης και τη διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων από ιδιωτικές εταιρίες «ειδικού σκοπού» (όπως για παράδειγμα το περιβόητο ΕΛΚΑΚ). Με συνοπτικές διαδικασίες, σε ασφυκτικές προθεσμίες και υπό τη δαμόκλειο σπάθη προστίμων, η ευθύνη της πυροπροστασίας των περιουσιών τους μεταβιβάζεται εξ ολοκλήρου στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και οικημάτων που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις και περιαστικό πράσινο. Και δεν φτάνει μόνο αυτό! Κάθε ιδιοκτήτης των ανωτέρω κατηγοριών θεωρείται εκ προοιμίου ως δυνητικός εμπρηστής και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος κίνδυνος. Ασχέτως αν πραγματοποιεί ή όχι εργασίες οι οποίες απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Απλώς επειδή είναι ιδιοκτήτης ή κατοικεί μέσα ή κοντά σε δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις και περιαστικό πράσινο.

Καταλογισμός σε φυσικά «δημόσια» πρόσωπα;
Κι ας πληρώνουν ήδη οι ιδιοκτήτες ΕΝΦΙΑ, δημοτικά φόρους και τέλη, άμεσους και έμμεσους φόρους για απευθείας αναθέσεις και παρωδίες διαγωνισμών, ακόμα και την ασφάλιση της περιουσίας τους σε ιδιωτικές εταιρίες. Το διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος, που όπως απέδειξε περίτρανα και η πρόσφατη δίκη για το έγκλημα στο Μάτι, είναι πλέον και με δικαστική απόφαση «περιορισμένης ευθύνης», όχι μόνο συνεχίζει να εισπράττει και να αυτοματοποιεί την υπερφορολόγηση αλλά και να μεταβιβάζει όλες τις ευθύνες και τα συνεπαγόμενα κόστη απευθείας στους πολίτες. Με απλά λόγια, σε όλες τις περιπτώσεις, «μονά – ζυγά» οι πολίτες χάνουν και πληρώνουν ή για την ακρίβεια ξαναπληρώνουν. Διότι όπως λειτουργούν τα πράγματα, το πρόστιμο των 400.000 ευρώ που επιβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων, πάλι οι πολίτες το πληρώνουν… Όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι όσο ζούμε θα γίνει ο καταλογισμός στα φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται είναι τόσο καλόβουλος που δυστυχώς αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του, την οικογένεια του και τους οικείους του.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Νέα αφορμή για υποψίες και γκρίνια μας δίνει άλλη μια δημοσκόπηση. Αυτή τη φορά είναι της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του MEGA. Η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης που την παρουσίασαν, εστίασαν στην εκτίμηση ψήφου, όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 15,3 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας το 31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7%. Στο… τσακίρ-κέφι, άντε να σου είπαν ότι το κυβερνών κόμμα κατέγραψε υποχώρηση 1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ελαφρά άνοδο. Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να επιδεικνύει δυναμική διεκδίκησης της δεύτερης θέσης. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον, υπό την έννοια του να μας δίνουν λαβή να αναφέρουμε κάτι που να μην έχει και τόσο επισημανθεί. Να ξεκαθαρίσουμε εκ προοιμίου, ότι τα κομματικά επιτελεί μια χαρά την έχουν διαβάσει τη δημοσκόπηση και έχουν αφομοιώσει τα βαθύτερα νοήματά της. Άλλο όμως αυτό και άλλο το να έρθουν και να σε κάνουν κοινωνό των ανησυχιών τους.

Στα ποιοτικά και τις λεπτομέρειες κρύβεται ο «δαίμονας»
«Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι παραμένει έντονη η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αφού αυτό πιστεύει το 61% των ερωτηθέντων την ώρα που το ποσοστό όσων που πιστεύουν ότι πάνε προς την καλύτερη ανακάμπτει ελαφρά αλλά με 33% παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με τον χειμώνα. Ως προς τους λόγους της δυσαρέσκειας, εδώ το μεγάλο προβάδισμα το έχει η ακρίβεια, αφού αυτή επιλέγει ως αυθόρμητη απάντηση το 40% των ερωτηθέντων (33% τον Απρίλιο) και αμέσως μετά είναι η οικονομία με 25%». Ποιος διαφωνεί ότι αυτό ως εύρημα έχει εντελώς «θαφτεί» ή ακόμα και διαστρεβλωθεί; Είδατε κάπου να επισημαίνεται ότι από 26,8% τον Απρίλιο, πλέον καταγράφηκε 25,4% στην πρόθεση ψήφου, δηλαδή μια πτώση 1,4% λίγο πριν το τέλος, παρόλο που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δείχνουν να είναι μόνοι τους μέσα στο «γήπεδο».

Όλα για να μη σχηματιστεί «σιωπηρή πλειοψηφία»…
Αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά τον νικητή των εκλογών. Οι γνωρίζοντες δεν κοιμούνται ήσυχοι. Προς το παρόν επιλέγεται η υπερπροβολή του «ισχυρού χαρτιού» της Νέας Δημοκρατίας, που ακούει στο όνομα Κυριάκος. Αυτό μαζί με τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί προς το παρόν για να συγκαλύψει ότι το ποσοστό με αναγωγή, είναι εν πολλοίς αυθαίρετο, όπως σας έχουμε ξαναπεί… Αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν θα σαρώσει ή δεν θα σαρωθεί» η ΝΔ στις εκλογές. Σημαίνει όμως, ότι αυτό είναι το πολιτικό κίνητρο της απόκρυψης των πραγματικών σκέψεων. Για να επηρεαστεί σε επιθυμητά επίπεδα η διαμόρφωση της τελικής δυναμικής που θα αναπτυχθεί στην κοινωνία και θα καθορίσει το πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο. Εδώ παίζουν ρόλο τα πρόθυμα «συστημικά» ΜΜΕ που χτίζουν τον επιθυμητό «μύθο». Τον κίνδυνο τον ξέρουν. Όλα εξαρτώνται από το τι θα ψυχανεμιστεί ο απλός κοσμάκης. Ήδη, υπάρχουν ζητήματα που προκαλούν τεράστια οργή στη βάση της κοινωνίας, διακομματικά. Όλα αυτά λείπουν σκοπίμως από τη δημόσια συζήτηση.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ;
Σαν κάτι να μην πηγαίνει και πολύ καλά με αυτή την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα. Ουδείς ενίσταται στην ευγένεια και τον σεβασμό με τα οποία η Ελλάδα πρέπει να υποδέχεται ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Η όλη ατμόσφαιρα όμως, σε συνδυασμό με τα μεγάλα διπλωματικά λόγια, αλλά και την αγωνία γνωστών «συστημικών παπαγάλων» των Μίντια να εξωραΐσουν την εικόνα, σαν κάτι να υποκρύπτει. «Και οι δυο χώρες διαδραματίζουν σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», του είπε μέχρι και η πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θέλετε να σας πλακώσουμε τις παραπομπές για την ταύτιση των στοχεύσεων της πολιτικής του Εμιράτου με αυτών της Τουρκίας; Θέλετε μήπως να ανοίξουμε το θέμα του ποιους χρηματοδοτούσαν, συστηματικά ή κατά περιόδους, τα δισεκατομμύρια του φυσικού αερίου των Καταριανών;

Οι καραμπόλες της (γεω)πολιτικής
Τα ερωτήματα είναι απλά και είναι δύο: Έχουμε υπολογίσει την αντιμετώπιση της πολιτικής μας από χώρες που οι ίδιοι αποκαλούμε «στρατηγικούς συμμάχους» που ανήκουν στην ίδια περιοχή και έπαιξαν -εν πολλοίς εξακολουθούν να παίζουν- τεράστιο ρόλο τα προηγούμενα χρόνια; Και το δεύτερο: Εντάσσεται μήπως στις ελληνικές (γεω)πολιτικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την χωρίς αναταράξεις αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου; Ας μην ξεχάσουμε ότι η κρατική ενεργειακή εταιρία του Κατάρ, δραστηριοποιείται δίπλα στην ExxonMobil στην ΑΟΖ (αυτή που δεν τολμούν διάφοροι να ψελλίσουν, για δικούς τους λόγους) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν υπάρχει απάντηση σε αυτά τα δυο… «να είναι ευλογημένο». Αλλιώς, θα χρειαστεί να επανέλθουμε. Και δεν θα μασήσουμε τα λόγια μας.

https://www.defence-point.gr/