20 Ιουν 2024

Οργισμένοι οι επαγγελματίες της εστίασης: Καφές στα... όρθια - Ποτέ επιστρέφει στο 24% ο ΦΠΑ σε σερβιριζόμενα ροφήματα

 

Κακά μαντάτα για την τιμή του καφέ στην Ελλάδα, αφού ακριβαίνει από 1η Ιουλίου στα καταστήματα εστίασης. Στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% στα μη.. σερβιριζόμενα ροφήματα και μη αλκοολούχα ποτά καθώς και στα κόμιστρα των ταξί επέλεξε να εστιάσει ο πρωθυπουργός, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που  παραχώρησε νωρίτερα σήμερα. Μάλιστα παραδέχθηκε ότι «επειδή η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι αυτή που θα θέλαμε», θεωρεί σημαντικό να είναι «το ταξί προσιτό στο μέσο πολίτη» και ότι το ίδιο ισχύει για τον καφέ take away.

Η άλλη μισή αλήθεια που δεν είπε είναι ότι από 1η Ιουλίου επανέρχεται ο ΦΠΑ  24% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα υπόλοιπα ροφήματα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου έχει επιστρέψει ο υψηλός ΦΠΑ και στα μη αλκοολούχα ποτά.

Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η επαναφορά του αυξημένου ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ-κακάο-τσάι-χαμομήλι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 43 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αντισταθμίζοντας εν μέρει το δημοσιονομικό κόστος από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε delivery και take away, το οποίο εκτιμάται στα 65 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Αντιδράσεις από την εστίαση

Στα κάγκελα είναι, όπως αναμενόταν οι επαγγελματίες της εστίασης, που ζητάνε με επιστολή τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης, από το 2017», σημειώνει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Όπως  υποστηρίζουν «ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!».

Διπλή γλώσσαΣτην επιστολή τους προς τον υπουργό οι επαγγελματίες της εστίασης, τονίζουν ότι με την επαναφορά του ΦΠΑ θα ενισχυθούν περαιτέρω ο πληθωρισμός και η ακρίβεια – προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση  στα λόγια τουλάχιστον αναγνωρίζει ως τα πλέον σημαντικά, διακηρύσσοντας ότι κάνει τα πάντα για να τα λύσει αποτελεσματικά.

«Αυτή η χαώδης απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά καθώς η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι δεν θα αυξήσει κανέναν φόρο αλλά ήδη το έχει κάνει δυο τουλάχιστον φορές, μια με την αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και μια εντός των προσεχών ολίγων ημερών με την αντίστοιχη αύξηση στον καφέ».

Ευνοούνται οι αλυσίδες

Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι αμφότερες οι ρυθμίσεις στην συνείδηση των επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο από «μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα την στιγμή μάλιστα που τα δημόσια έσοδα συνεχώς αυξάνονται».

Παρομοίως, χαρακτήρισαν εξοργιστική την πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», των  ρυθμίσεων οι οποίες όπως λένε «επιβαρύνουν ένα μόνο μέρος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι και τον αθέμιτο ανταγωνισμό». Τέλος, σημειώνουν ότι από τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ επωφελούνται ως επί το πλείστον οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και τροφίμων – οι οποίες ειδικεύονται άλλωστε στα franchise «ορθάδικα» και ντελίβερι.

Καφές στα όρθια και πολύς σας είναι λέει με άλλα λόγια η κυβέρνηση στο «μέσο πολίτη», υπέρ του οποίου θεωρητικά μεριμνά. ‘Οποιος θέλει να κάτσει, θα τα σκάσει, καθώς δεδομένο ειναι ότι έρχονται νέες ανατιμήσεις.