Οι ευρωεκλογές είναι ήδη παρελθόν, σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από την υψηλή αποχή και τη μετεκλογική εσωστρέφεια σε πολλά κόμματα. Ποιο, όμως, είναι το προφίλ των ανθρώπων που επιλέξαμε να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια;
Σύμφωνα με το νέο κείμενο πολιτικής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) υπό τον τίτλο «Τι ψηφίσαμε στις Ευρωεκλογές», τα επικρατέστερα χαρακτηριστικά των νέων ευρωβουλευτών είναι τα εξής: άνδρες, άνω των 50 ετών, δημοσιογράφοι, επανεκλεγέντες αλλά με χαμηλή κοινοβουλευτική δραστηριότητα, και με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο όρο των υποψηφίων.
Όπως αναφέρουν τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης, εκλέχθηκαν κατά 70% άνδρες, ενώ αποτελούσαν το 58% των υποψηφίων. Η μέση ηλικία είναι τα 54,4 έτη, κοντά στη μέση ηλικία των υποψηφίων που ήταν 52 έτη. Το 17,6% των εκλεγέντων έχει διδακτορικό και το ίδιο ποσοστό έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό, χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά των υποψηφίων (19% και 22% αντίστοιχα). Το 24% των εκλεγέντων είναι δημοσιογράφοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί των υποψηφίων ήταν μόνο 7,5%. Το 55% των εκλεγέντων είχε επανεκλεγεί (σε δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί των υποψηφίων ήταν μόνο 18%.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές της περιόδου 2019-2024 που επανεκλέχθηκαν, είχαν χαμηλότερη μέση κοινοβουλευτική δραστηριότητα από εκείνους που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Πιο συγκεκριμένα: όσοι επανεκλέχθηκαν υπήρξαν Εισηγητές (Rapporteurs) 0,4 φορές κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν επανεκλέχθηκαν 1,5 φορές. Όσοι επανεκλέχθηκαν υπήρξαν Σκιώδεις Εισηγητές (Shadow Rapporteurs) 6,3 φορές κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν επανεκλέχθηκαν 11,4 φορές.
Ως προς την εκλογική απήχηση των κομμάτων –σύμφωνα πάντα με το ΚΕΦΙΜ– τα κόμματα δεξιά του Κέντρου συγκεντρώνουν το 52% των ψήφων, ενώ τα κόμματα αριστερά του Κέντρου συγκεντρώνουν το 48%.
https://www.zoornalistas.com/2024/06/50.html#more