13 Ιουν 2024

Πυροπροστασία κατοικιών… Ανεφάρμοστη και με πολλά κενά

 

Από 150 ευρώ έως και 450 ευρώ μπορεί να κοστίσει η κατάρτιση της τεχνικής αξιολόγησης από μηχανικούς της επικινδυνότητας ενός σπιτιού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από δάση ή δασικές εκτάσεις. 

Κι αυτό, με μακρά λίστα αναμονής και την πιθανότητα ο επαγγελματίας να ζητήσει πολύ περισσότερα, λόγω υψηλής ζήτησης. Οι δήμοι, ωστόσο, παραμένουν σταθεροί στη θέση που διακήρυξαν ήδη από τον Απρίλιο, ότι δεν διαθέτουν προσωπικό για ελέγχους εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας. Η προθεσμία για την εφαρμογή των μέτρων πυρασφάλειας από τους πολίτες έληξε προχθές (10 Ιουνίου, έπειτα από παράταση που δόθηκε τον Απρίλιο). Η προθεσμία υποβολής των τεχνικών εκθέσεων έληξε ένα μήνα νωρίτερα, ωστόσο στην πράξη τρέχει ακόμη σε γνώση του ΥΠΕΝ.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΟΛΙΟΥ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρόσφατα άλλωστε ο υπουργός Θοδ. Σκυλακάκης είχε δηλώσει ότι η εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας φέτος θα είναι προαιρετική, ζητώντας από τους πολίτες να ολοκληρώσουν την τεχνική αξιολόγηση της επικινδυνότητας της ιδιοκτησίας τους σε συζήτηση με τον μηχανικό που θα την αναλάβει, λαμβάνοντας υπόψη το είδος, τη θέση, την αξία και τις ειδικές συνθήκες της. Και να εφαρμόσουν φέτος μόνο πολύ βασικά μέτρα, όπως τα κλαδέματα δέντρων και την απομάκρυνση κοντά από το κτίριο καυσόξυλων και φιαλών αερίου. Ηδη από τον Απρίλιο οι δήμοι, διά της Κεντρικής Ενωσης (ΚΕΔΕ), είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας, ελλείψει προσωπικού και πόρων. Κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα επιβληθούν πρόστιμα, όπως φοβούνται πολλοί ιδιοκτήτες. «Δημιούργησαν έναν κανονισμό ανεφάρμοστο, που προκάλεσε δυσβάσταχτο φόρτο στα νοικοκυριά»… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ