13 Ιουν 2024

Ο Πούτιν βάζει “φωτιά” στην Βοσνία-Άνοιξε γραφείο Γραφείο της Πρεσβείας της Ρωσίας στη Μπάνια Λούκα

 

Φωτιά στην Βοσνία και κατ' επέκταση στα Βαλκάνια βάζει η κίνηση της Ρωσίας να ανοίξει γραφείο στην Μπάνια Λούκα( πρωτεύουσα των Σερβοβόσνιων), εκτός της πρεσβείας τους στο Σεράγεβο, σε μια κίνηση που δείχνει ξεκάθαρα  τις διαθέσεις των Ρώσων σε ενδεχόμενη αυτονομία τους.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντέδρασε στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν στην «πανσερβική Συνέλευση» σχετικά με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον και το ανεξάρτητο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δηλώνοντας ότι όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους σε νομική παραπληροφόρηση και είναι γεμάτα λάθη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε, αναζητώντας απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε μια και μόνο ερώτηση.


«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την κριτική από τους εταίρους μας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο. Είπα να κάνω μερικές ερωτήσεις. Όλοι έχετε ακούσει πολλές φορές στη Σερβία, τη Βοσνία και την περιοχή μια φράση που λέει «το πνεύμα της Συμφωνίας του Ντέιτον». , αλλά ότι είμαστε απλώς υπογράφοντες, αν και το «πνεύμα της υπογραφής» θα σήμαινε ακριβώς αυτό, δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με το πνεύμα ή τα πνεύματα, αλλά θα κάνω μερικές συγκεκριμένες ερωτήσεις στους εταίρους μας», ξεκίνησε ο Βούτσιτς πριν κάνει την δική του ερώτηση:

«Η πρώτη μου ερώτηση είναι: Πώς, πού και από πότε λέει ότι η περιουσία ανήκει στις κεντρικές αρχές και όχι στις οντότητες; Συγκεκριμένα, το σημείο 3 του Παραρτήματος 4 της Συμφωνίας του Ντέιτον αναφέρει ότι όλες οι κρατικές λειτουργίες και εξουσίες που δεν ανήκουν ρητά στο κράτος θα ανήκουν στις οντότητες! Το άρθρο 3 απαριθμεί κρατικές αρμοδιότητες, οι οποίες δεν αναφέρουν πουθενά δημόσια περιουσία και δημόσια ιδιοκτησία. Εξηγήστε συγκεκριμένα πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι η ιδιοκτησία ανήκει στις κεντρικές αρχές και όχι στις οντότητες; Και γιατί συμμετείχατε στην πρόκληση κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη;» ρώτησε ο Βούτσιτς.

Άνοιξε γραφείο Γραφείο της Πρεσβείας της Ρωσίας στη Μπάνια Λούκα

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βοσνία Ιγκόρ Καλαμπούχοφ και ο Πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής οντότητας ( Δημοκρατίας Σέρπσκα) (RS), Μίλοραντ Ντόντικ, εγκαινίασαν το Γραφείο της Πρεσβείας της Ρωσίας στη Μπάνια Λούκα, χθες Τρίτη, αναφέρει ΜΜΕ.

Σε ειδική τελετή ανακρούστηκε  ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας και υψώθηκε η σημαία της Ρωσία σε κτίριο στην Μπάνια Λούκα.

Ο Ρώσος Πρέσβης και ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος Μ. Ντόντικ μίλησαν στην πανηγυρική τελετή, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε επίσης μέσω τηλε-σύνδεσης.

«Καταρχάς, συγχαίρω τη Δημοκρατία Σέρπσκα για αυτό το υπέροχο γεγονός. Έγινε καλή δουλειά και το περιμέναμε χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτού του απαιτητικού έργου, ιδιαίτερα τον Μ.Ντόντικ, ο οποίος αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το έργο. Σήμερα, οι σχέσεις μας με τους Σερβοβόσνιους γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Διατηρούμε πολιτικό διάλογο, θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανέγερση του σερβορωσικού ναού. Η σερβοβοσνιακή δημοκρατία είναι το προπύργιο της ιστορικής αλήθειας, είμαστε μαζί σας στην ίδια πλευρά της ιστορίας, μαζί θα υπερασπιστούμε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία», είπε ο Λαβρόφ. 

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των Σερβοβόσνιων, Νέναντ Στέβαντιτςc, ο Πρωθυπουργός Ράντοβαν Βίσκοβιτς, υπουργοί της σερβοβοσνιακής κυβέρνηση της RS, η πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαών της RS  Σεμπρένκα Γκόλιτς, μέλη της Εθνοσυνέλευσης της RS, εκπρόσωποι της βουλής στα κρατικά ιδρύματα της Βοσνίας, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπάνια Λούκα Ευφραίμ, και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ράικο Κουζμάνοβιτς.

Τι ετοιμάζουν Ρώσοι και Σέρβοι στην Βοσνία 

Πολλοί εκτιμούν ότι όπως πριν  το 2022, κανείς ούτε καν ονειρεύονταν ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά αυτή έγινε και μάλιστα μετράμε ήδη 2,5 χρόνια πολέμου με χιλιάδες νεκρούς, έτσι και τώρα θα δούμε αυτονομία των Σερβοβόσνιων αλλά και των Σέρβων στο Κόσοβο.

Τις ετοιμασίες για πιθανή στρατιωτικού τύπου κρίση στα Βαλκάνια τις βλέπουμε εδώ και καιρό , για τις οποίες πολλοί εκτιμούν λανθασμένα ότι όλα έχουν λυθεί το 1995-1999 με τους γνωστούς πολέμους στην περιοχή.

Υπάρχει μια μακρόχρονη επικίνδυνη κατάσταση εθνοτικής σύγκρουσης σε Βοσνία και Βόρειο Κόσσοβο που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πολεμικά επεισόδια, λίαν συντόμως εκτιμάται από πολλούς ειδικούς, και σε αυτά η Ρωσια θα διαδραματίσει καίριο ρόλο.

Έγκυρα γεωπολιτικά ινστιτούτα, Thinks Tanks, αναλύσεις μυστικών υπηρεσιών όπως της CIA, της σερβικής BIA, αλλά και της ρωσικής GRU, αναφέρουν εδώ και χρόνια, για ενδεχόμενη ανάφλεξη σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, και πιθανόν Σκόπια.

Οι ίδιοι αναμένουν ότι τα σύνορα στα Βαλκάνια θα «αλλάξουν», ή διπλωματικότερα, θα επέλθει μια «διόρθωση» των συνόρων, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μια  «μόνιμη ειρήνη».

Οποιανδήποτε αλλαγή όμως στα σύνορα δεν θα είναι σαφέστατα  προς την κατεύθυνση της ειρήνης , αλλά της ανάφλεξης και της επανεμφάνισης του μίσους και του πολέμου, τον οποίο στα Βαλκάνια πληρώνουμε εδώ και πολλά χρόνια.  

pentapostagma.gr