19 Ιουν 2024

Οι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στις ειδήσεις – Ραγδαία μείωση του ενδιαφέροντος μέσα σε μια διετία


Μαζί με το έλλειμμα εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ συμπορεύεται και η αποφυγή ειδήσεων στην Ελλάδα. Δεν αποτελεί εξαίρεση στον παγκόσμιο κανόνα. ίσως μόνον ως προς τα ποσοστά.
Η πτώση είναι ραγδαία και εξόφθαλμη, σύμφωνα με συγκριτική παρατήρηση δεδομένων του 2022 και του 2024 του Ινστιτούτου Ρόιτερς της Οξφόρδης στο κομμάτι της παγκόσμιας έρευνας που αφορά στην Ελλάδα.
Παρατηρείται πτώση στο ενδιαφέρον για όλα τα είδη ειδήσεων. Στην πολιτική ειδησεογραφία το ενδιαφέρον διαμορφώθηκε φέτος στο 43% από 58% το 2022. Για τα νέα από τον κόσμο το ενδιαφέρον έπεσε στο 50% φέτος από 66% που ήταν πριν από δυο χρόνια.
Ως και στις ειδήσεις lifestyle η αποστροφή διαμορφώθηκε στο 79% το 2024 από 68% που ήταν το 2022. Ακόμα και για την ειδησεογραφία για την κλιματική αλλαγή η αδιαφορία διαμορφώθηκε στο 53% όταν δύο χρόνια πίσω ήταν στο 40%.
Μία πιθανή εξήγηση είναι η πτώση της εμπιστοσύνης στις ειδήσεις, όπως καταγράφεται σε αρκετές χώρες του δείγματος της έκθεσης του Ρόιτερς για τη Δημοσιογραφία. Ωστόσο, στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στις ειδήσεις βρίσκεται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η πτώση στο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις είναι σχετικά απότομη.


Μία άλλη εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές του ακαδημαϊκού ερευνητικού οργανισμού, που παρακολουθούν τις στάσεις και τις συμπεριφορές της κοινής γνώμης για τα ΜΜΕ και την ενημέρωση στην Ελλάδα, έχει να κάνει με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα με την αρχιτεκτονική των ψηφιακών μέσων.
Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως σημειώνεται, η πρωτοβουλία της Meta να ιεραρχήσει τις ειδήσεις ή τις συζητήσεις για την επικαιρότητα χαμηλά στον αλγόριθμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσής της (το Facebook, το Instagram ή το Threads).
Τα ΜΚΔ, αλλά και πλατφόρμες περιεχομένου όπως το Netflix, το Spotify ή το YouTube, έχουν αντικαταστήσει την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, κατάσταση που σημειώνεται και στο σκέλος της έρευνας του Ρόιτερς που αφορά στην ελληνική πραγματικότητα.

Χρήστος Ιερείδης / topontiki.gr