11 Ιουν 2024

Νίκος Δένδιας σε “περιφορά δίσκου” προς εφοπλιστές: “Ρεφενέ” μπας και αγοράσουμε πλοία

 

Σε δημόσια αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και τη γενικότερη ρητορική περί ισχυρής οικονομίας, εξελίχθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικού Ναυτικού του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης – Ειδικών Επιχειρήσεων (ΠΓΕ – ΕΕ) «ΠΕΡΣΕΑΣ» που αποτελεί μια ακόμα δωρεά του εφοπλιστή και υποναυάρχου επί τιμή, Πάνου Λασκαρίδη.

Η τελετή έλαβε χώρα πριν λίγες ώρες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με βάση τα ειωθότα θα ήταν άλλη μια τελετή όπου συγκεντρώνεται περήφανη και συγκινημένη η πολιτική ηγεσία του τόπου μαζί με τη στρατιωτική. Άλλη μια εκδήλωση με πλήθος φωτογραφιών και στόχο για τους πολιτικούς να πείσουν ότι μάχονται για να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όμως στη σημερινή τελετή ακούστηκαν, με κομψό βεβαίως τρόπο, δυσάρεστες αλήθειες για τις επιδόσεις της πολιτικής ηγεσίας, και η οποία αντί απάντησης απηύθυνε έκκληση στους εφοπλιστές να καταθέσουν τον οβολό τους και να γίνουν ευεργέτες του έθνους… Πρόκειται για το πέμπτο πλοίο που δωρίζει στο Ναυτικό ο Πάνος Λασκαρίδης και είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής. Έχουν προηγηθεί το Εκπαιδευτικό Πλοίο «ΚΥΚΝΟΣ» και άλλα τρία Πλοία Γενικής Υποστήριξης, τα «ΆΤΛΑΣ» «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ». Πριν σχολιάσουμε όμως όσα ειπώθηκαν, ας δούμε τα πιο σημαντικά σημεία από τις παρεμβάσεις τόσο του Λασκαρίδη όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Ο δωρητής υποστήριξε, ότι τα πλοία μπορούν να δώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό, πολύ περισσότερες δυνατότητες». Η έμφαση όμως της ομιλίας του δόθηκε στην αιτία που η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να διατηρεί αξιόμαχο στόλο. Μιλώντας για την Τουρκία την αποκάλεσε «δύστροπη, επιθετική και αναθεωρητική» γειτονική χώρα. Παρότι «σήμερα δρα με προσωρινή ηρεμία, επιβουλεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας δίκαια και το εθνικό μας χώρο, τα εθνικά μας εδάφη».

Μπορεί να παραδέχθηκε ότι στη σημερινή σημαντική καμπή της ιστορίας του, το Πολεμικό Ναυτικό «έχει αναλάβει εδώ και καιρό πολύ πιο σημαντικές ευθύνες και έργο» και η κυβέρνηση από το στέρημα του ελληνικού λαού έχει προβεί σε σημαντικές παραγγελίες νέων πλοίων νέων όπλων και νέου εξοπλισμού», όμως τα ιοβόλα υπονοούμενα δεν έλειψαν. Έκανε λόγο για δυο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα το Ναυτικό.

1) Είναι απολύτως απαραίτητο να επιστρέψει στο προ κρίσεως επίπεδο ο λειτουργικός προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού… Και όπως διαβεβαίωσε «μετά λόγου γνώσεως, ότι όποια πλοία δεν συντηρούνται σωστά, δεν επισκευάζονται σωστά και δεν προμηθεύονται σωστά, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα δεν θα μπορέσουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

2) Όλοι εμείς οι Έλληνες έχουμε αναθέσει σε ορισμένους ανθρώπους πάνω στα πλοία που πατούν τις λαμαρίνες για 250 μέρες τον χρόνο να διαχειρίζονται να προσέχουν και να κοιτούν την περιουσία του ελληνικού λαού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα κάνουν τίποτα άλλο όλη την ημέρα από το να υπηρετούν αυτή την αποστολή και όχι να αγωνιούν νύχτα μέρα αν στη στεριά τα σπίτια τους θα μπορέσουν να βγάλουν την ημέρα με τις ισχνές αμοιβές τους.

Πιο κραυγαλέα αναφορά στην υποχρηματοδότηση –και– του Πολεμικού Ναυτικού, συν τα απαράδεκτη κατάσταση των μισθολογικών των στελεχών του (και ιδιαίτερα την ασύλληπτη κοροϊδία με το επίδομα Στόλου) δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, που θα περίμενε κανείς να συνοδεύσει τα λόγια του με τη διαβεβαίωση, ότι όσα επεσήμανε ο Πάνος Λασκαρίδης τελούν σε γνώση της κυβέρνησης, και ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Όχι! Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έδειξε να αντελήφθη ή να αξιολόγησε όσα είπε ο Λασκαρίδης. Το πιθανότερο βέβαια, είναι ότι επέλεξε να τα αγνοήσει λόγω αδυναμίας εύρεσης πειστικών αντεπιχειρημάτων. Φυσικά δήλωσε περήφανος για το Ναυτικό και ανέπτυξε εκ νέου το μεγαλοϊδεατικό αφήγημα που με μαγικό τρόπο γίνεται πραγματικότητα στο μέλλον! Προέβλεψε δε, ότι σε λίγα χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι πιο ισχυρό από ποτέ στην ιστορία του!

Χωρίς όμως να προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα το χρονικό ορόσημο ή να παρουσιάσει έστω και με αδρές γραμμές τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί. Και την ίδια στιγμή που υποσχόταν θαύματα «σε λίγα χρόνια», απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να γίνουν ευεργέτες! Μόνο που δεν τους ζήτησε να μαζευτούν και να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ώστε να μαζέψουμε όσα χρειάζονται «ρεφενέ», μπας και παραγγείλουμε και τέταρτη FDI HN!

«Θα ήθελα να καταλήξω με μία παράκληση. Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα δεν είναι μόνο η ένταξη ενός πλοίου στον στόλο η μεγάλη προσφορά γιατί δεν είναι η μόνη του ναυάρχου Λασκαρίδη. Είναι η ανάμνηση ενός εθνικού παραδείγματος. Και αυτό το εθνικό παράδειγμα είναι το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών, των ανθρώπων αυτών που το περίσσευμα και πολλές και το υστέρημα το επένδυσαν και το δαπάνησαν στο μέλλον του τόπου, της ελληνικής κοινωνίας. Θα ήθελα να επιδώσω ευθεία την πρόσκληση και την παράκληση στον ελληνικό εφοπλισμό, ο οποίος διάγει λαμπρές ημέρες να συμμεριστεί και να ακολουθήσει το παράδειγμα του ναυάρχου Λασκαρίδη, Διότι η πατρίς έχει πάντοτε ανάγκη».

Το να του επισημάνει κανείς, ότι την εποχή των μεγάλων ευεργετών η κατάσταση του ελληνικού κράτους ήταν για πολλούς λόγους τραγική και πως θα περίμενε κανείς από μια Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να μπορεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να μη στηρίζεται σε ευεργεσίες και… φιλανθρωπίες κάθε είδους, ας το αποφύγουμε, για να μην τον σοκάρουμε. Και για να μην πέσει κανείς από κανένα χρωματιστό μαλακό συννεφάκι ξανά.

Πάντως σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό και τα στελέχη του πιθανότατα το “συννεφάκι” δεν θα είναι χρωματιστό, αλλά αν δεν είναι μαύρο, θα κινείται στις πιο σκούρες αποχρώσεις του γκρίζου…

https://www.defence-point.gr/