11 Ιουλ 2024

Ο Λιόλιος της ΕΟΚ ήθελε να επιβάλλει την Σάκκαρη σημαιοφόρο – Πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες αθλητών εν όψει εκλογών στις ομοσπονδίες

 

Το θέμα της σημαιοφόρου των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε έντονη συζήτηση, κυρίως για το αν η Μαρία Σάκκαρη δικαιούνταν να είναι αυτή που θα σηκώσει τη σημαία στον Σηκουάνα μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αν και θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο πως το όνομά της είχε κλειδώσει (μέχρι και στο… url της ανακοίνωσης της Ντρισμπιώτη, οι πιο παρατηρητικοί είδαν ότι πάνω στην ιστοσελίδα υπήρχε το όνομα της Σάκκαρη), αυτό άλλαξε μετά το έντονο παρασκήνιο και την ψηφοφορία της τελευταίας στιγμής – που ενδεχομένως επηρεάστηκε και από το βαρύ κλίμα στα σόσιαλ μίντια.

Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών είχαν χωριστεί σε δύο γκρουπ και σύμφωνα με πληροφορίες, που κυκλοφόρησαν αρχικά, δύο πρόσωπα φερόταν ότι «πρωτοστάτησαν» στην επιλογή της Σάκκαρη και πίεσαν αφόρητα και προκλητικά για να είναι αυτή η επιλογή.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΔΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, ο οποίος στις προσεχείς εκλογές της ΕΟΕ αναμένεται να είναι το αντίπαλο δέος του Σπύρου Καπράλου και τον Βαγγέλη Λιόλιο, πρόεδρο της ομοσπονδίας μπάσκετ και… «εκλεκτό» του Μαξίμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο κ. Κούβελος δεν ήταν ακριβώς σε αυτή τη γραμμή.

Ο κ. Λιόλιος όμως ήταν εκείνος που πραγματικά φέρεται να πρότεινε… διακαώς (και να πήρε στο λαιμό του) την Σάκκαρη ως μια αθλήτρια με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα (κάτι που δεν αμφισβητείται βέβαια, αλλά δεν έχει και τόση σχέση με τα κριτήρια επιλογής στην ΕΟΕ) και θα την ήθελε μαζί με τον Αντετοκούνμπο που επιλέχθηκε με το ίδιο ακριβώς κριτήριο.

Μην ξεχνάμε ότι, όπως και στην ΕΟΕ, έτσι και στις ομοσπονδίες ως το τέλος του χρόνου διεξάγονται εκλογές και ο πολυπράγμων κ. Λιόλιος μάλλον θέλει και πάλι την χωρίς προσχήματα στήριξη από την κυβέρνηση σε μια νέα θητεία του στην ΕΟΚ. Το ίδιο έγινε εξάλλου και στις προηγούμενες, μέσα από τις οποίες πήρε τον προεδρικό θώκο. Όμως οι αντιδράσεις στα σόσιαλ «ενεργοποίησαν» τις αντίθετες απόψεις εντός ΕΟΕ και φτάσαμε στην απόφαση Καπράλου για ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα που στην «πλάτη» της Σάκκαρη παίζονταν πολιτικά παιχνίδια εν όψει εκλογών στις ομοσπονδίες, η ίδια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το κοντινό της περιβάλλον, δεν έκρυψε την στενοχώρια της για την αλλαγή της απόφασης την τελευταία στιγμή και μάλιστα φέρεται να είναι πολύ ενοχλημένη από όσα γράφτηκαν σε σόσιαλ, αλλά και δημοσιογραφικές στήλες, γιατί θεωρεί πως την στοχοποίησαν λόγω της σχέσης της με τον γιο του πρωθυπουργού.

Καπράλος: Κούβελος, Κατσιαδάκης ήθελαν μόνο άνδρα σημαιοφόρο

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος εξήγησε τι έγινε ή τι ήθελε να κάνει η ΕΟΕ με την επιλογή των σημαιοφόρων. Και αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Μανώλης Κατσιαδάκης και ο Κωνσταντίνος Φίλης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ήταν υπέρ του να εμφανιστεί η ομάδα της χώρας με έναν σημαιοφόρο και μάλιστα άνδρα, ήτοι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά από σφοδρές αντιδράσεις και έντονες διαφωνίες το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να παραμείνει αυτό που έχει θεσπιστεί ατύπως από την προηγούμενη διοργάνωση στο Τόκιο, για δύο σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μία γυναίκα. Τελικά επικράτησε αυτή η πρόταση, ώστε να υπάρχει αντιπροσώπευση και των δύο φύλων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την ψηφοφορία των σημαιοφόρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την απόφαση που πήρε η ΕΟΕ να έχουμε δύο σημαιοφόρους, δύο ανθρώπους που είναι πολύ σημαντικοί για τον ελληνικό αθλητισμό, για τις αξίες τους και όλα όσα πρεσβεύουν. Δεν κρύβω ότι μετά από τόσα χρόνια στον αθλητισμό και την ΕΟΕ εξεπλάγην δυσάρεστα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί έγινε μια διαδικασία αντίθετη σε αυτά που πρεσβεύουμε. Έχουμε πετύχει σημαντική εξωστρέφεια στις αρχές του Ολυμπισμού και χθες υπήρξε μια προσπάθεια να οπισθοχωρήσουμε και να γίνουν βήματα πίσω, μακριά απ’ την κοινωνία και το δίκαιο. Υπήρξε επίμονη πρόταση να επιστρέψουμε σε έναν σημαιοφόρο, που να είναι άνδρας. Αυτό, μάλιστα, έγινε από ανθρώπους που έχουν σχέση με το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα. Τελικά, μετά από δύο ψηφοφορίες υπερίσχυσε να έχουμε δύο σημαιοφόρους, όπως είχαμε και στους προηγούμενους, που θεωρώ αυτό είναι το πιο σωστό. Ευτυχώς στο τέλος λογικεύτηκαν όλοι και προχωρήσαμε σε αυτήν τη λύση. Φανταστείτε η Ελλάδα, που μπαίνει πρώτη στο στάδιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να έμπαινε μόνο με έναν σημαιοφόρο, όταν οι περισσότερο Ολυμπιακές Επιτροπές θα παρουσιάσουν δύο. Τι μήνυμα θα δίναμε; Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή περνάει με όλους τους τρόπους το 50-50 και την ισότητα των φύλων. Έχουν όλες οι Ολυμπιακές Επιτροπές επιτροπή για την ισότητα των φύλων, μας χρηματοδοτούν για να γίνονται δράσεις τέτοιες. Έχουμε κάνει πολλά βήματα και για την ισότητα και για τη συμπερίληψη. Είμαι χαρούμενος που τελικά θα έχουμε τους δύο σημαιοφόρους μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».

Για τους αθλητές που δεν ήθελαν να είναι σημαιοφόροι: «Στον Μίλτο Τεντόγλου μιλήσαμε και βεβαίως σεβόμαστε την απόφασή του. Μας είπε ότι δε θα ήθελε να είναι σημαιοφόρος, γιατί θα ήθελε να επικεντρωθεί στη προσπάθειά του να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Σεβαστό, γιατί πρώτα απ’ όλα είναι η προσπάθεια που κάνει ένας αθλητής για να φτάσει στο ανώτατο σημείο. Και η Κατερίνα Στεφανίδη, που κάναμε τις κρούσεις προηγουμένως, μας είπε ότι έχει θέματα με φυσιοθεραπείες, δεν ξέρει αν θα βρίσκεται καν στο Παρίσι και πρέπει να συνεχίσει τις θεραπείες στο πόδι της για να είσαι σε καλή κατάσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι σεβαστά όλα αυτά. Κι άλλοι είχαν την τιμή να κρατήσουν την σημαία σε άλλους αγώνες. Ίσως ήταν λάθος που δημοσιοποιήθηκαν πολλές από αυτές τις συζητήσεις, αλλά θα ήταν πολύ χειρότερο να ανακοινώναμε δύο σημαιοφόρους χθες και σήμερα να μας έλεγαν ότι δε μπορούσαν να βρίσκονται εκεί».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να δούμε αθλητές/αθλήτριες να γίνονται σημαιοφόροι για 2η φορά: «Ασφαλώς μπορεί η κάθε Ολυμπιακή Επιτροπή να βάλει τα δικά της κριτήρια επιλογής. Άλλες Ολυμπιακές Επιτροπές βάζουν τους αθλητές που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες να ψηφίσουν ποιοι να είναι οι σημαιοφόροι. Εμείς δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, ίσως γιατί δεν έχουμε τόσο μεγάλες αποστολές έως τώρα. Ίσως να το δούμε στο μέλλον. Αλλά αυτά γίνονται με ένα βήμα τη φορά. Τώρα έχουμε δύο σημαιοφόρους, έχουμε μια πολύ μεγάλη και δυνατή αποστολή, διεκδικούμε διακρίσεις σε πάρα πολλά αθλήματα και αυτό δίνει δύναμη σε όλους τους αθλητές και όσους είμαστε στο πλευρό τους και τους ενισχύουμε».