1 Ιουλ 2024

Toυρισμός τετραμήνου 2024> Πτώση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στις Κυκλάδες, “ελεγχόμενη” άνοδος στην Αθήνα

 Πτώση των αεροπορικών αφίξεων στις Κυκλάδες και “ελεγχόμενη” άνοδο στην Αθήνα δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου 4μήνου του 2024 σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Βάιου Κρόκου στον ..ιστότοπο epixeiro.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, με μέση πληρότητα της τάξης του 68.7% έκλεισε το πρώτο τετράμηνο του 2024, έναντι 63.9% του 2023 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, «η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στο 4μηνο δεν καταγράφεται ως ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ούτε ως η αναμενόμενη για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, από την στιγμή που ο προορισμός όπως όλοι αναγνωρίζουμε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοφιλίας και της ζήτησης και οι αριθμοί αφίξεων στην πόλη ευημερούν».

Όπως σημειώνουν, τα «ρεκόρ» που ήδη αναφέρονται χωρίς να έχουμε εισέλθει στην θερινή περίοδο και οι αυξημένες αφίξεις στο αεροδρόμιο δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχα νούμερα για τα ξενοδοχεία.

«Η θετική μεταβολή που καταγράφηκε (της τάξης του 7.6% στο τετράμηνο έναντι του 2023) σίγουρα δεν εκπροσωπεί τις προσδοκίες των ξενοδόχων από το 2024. Ωστόσο, καθώς το πρώτο τετράμηνο περιλαμβάνει και τους παραδοσιακά ‘υποτονικούς’ χειμερινούς μήνες, αναμένεται θετικότερη εξέλιξη ενόψει του καλοκαιριού», συμπληρώνουν.

Η μεγάλη εικόνα με αεροπορικές και οδικές αφίξεις. Τι γίνεται με εισπράξεις

Σε ανοδική τροχιά κινούνται όλοι βασικοί δείκτες σε επίπεδο 4μηνου, αναφορικά με τις αεροπορικές αφίξεις ενώ μεικτή είναι η εικόνα στις οδικές αφίξεις – που αφορούν χώρες των Βαλκανίων κυρίως.

Πιο αναλυτικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, καταγράφηκαν 3,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,3% (335 χιλ. περισσότερες αφίξεις).

Την ίδια ώρα, ο Απρίλιος ξεκίνησε με πιο ήπια αύξηση (6,0%) με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,5 εκατομμύριο.

Αύξηση κατέγραψαν οι επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2024 με εξαίρεση τις Κυκλάδες:

Ειδικότερα στην γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 312 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά 2,8%.

Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 208 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 11,3%.
Στην γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση κατά 10,4% ενώ καταγράφηκαν 111 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Στην γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 9 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά 14,8%.

Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 45 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 8,7%.

Τέλος, στην Πελοπόννησο οι αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 9 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 14,8%.

Οδικές αφίξεις: Ώθηση από Βουλγαρία και Τουρκία

Άνοδο δείχνουν συνολικά τα στοιχεία για τις οδικές αφίξεις την ίδια περίοδο. Η εικόνα ανά γειτονική χώρα είναι σαφώς διαφοροποιημένη αλλά ως τελικό αποτέλεσμα καταγράφεται άνοδος 5,1% (85 χιλ. περισσότερες αφίξεις σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2023), κλείνοντας στις 1,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις. Πιο αναλυτικά:

Πάντως για πρώτη φορά τον Απρίλιο – σε μηνιαία βάση- σημειώθηκε μείωση κατά 48 χιλ. (8,5%) ενώ σημειώθηκαν 516 χιλ. αφίξεις.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, οι αφίξεις από την Βόρεια Μακεδονία σημείωσαν μείωση κατά 6,4% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 468 χιλ. και από την Αλβανία μείωση 8,1% καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 437 χιλ.

Aντίθετα, η αύξηση από την Βουλγαρία ανέρχεται σε 10,6% με 532 χιλ. αφίξεις και από την Τουρκία σε 49,0% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 317 χιλιάδες.

Ισχυρά έσοδα από Αμερικάνους, Βρετανούς, Γερμανούς

Εστιάζοντας τώρα στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της εν λόγω περιόδου, καταγράφεται σημαντική άνοδος 28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 942 εκατ. ευρώ.

Όπως αποτυπώνεται σε στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά +48,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 470 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 13,1% στα 451 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 382 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 44,5% ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο κατά 66,5% και διαμορφώθηκαν στα 88 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 43,8% και διαμορφώθηκαν στα 96 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ.

Από τις λοιπές χώρες, αύξηση κατά 4,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 57 εκατ. €, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 101 εκατ.

Εν κατακλείδι

Κι αν η τουριστική βιομηχανία κινείται πλέον σε high season ρυθμούς, τα στοιχεία προμηνύουν μια ακόμη δυνατή χρονιά πάντα υπό το πρίσμα των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν μεσούσης του καλοκαιριού τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με αφορμή αυτό, παραθέτουμε τις εκτιμήσεις των συμβούλων της Square Lime, γνωστής εταιρείας hotel management με ειδίκευση στα boutique hotel, για την πορεία της αγοράς.

Όπως υπογραμμίζεται, στην αγορά υπάρχουν διαφορετικές και συχνά αλληλοαντικρουόμενες εκτιμήσεις, που θα πρέπει ωστόσο να αποτιμώνται προσεκτικά και πάντοτε σε σχέση με τα δεδομένα στα οποία βασίζονται.

Στα αδιαμφισβήτητα στοιχεία θα πρέπει να συμπεριληφθεί η διαρκής άνοδος που καταγράφει η Αθήνα, λόγω παραμονής πελατών κρουαζιέρας. Η πρόβλεψη για το 2024 είναι αύξηση 10% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που ισοδυναμούν περίπου με 225.000 περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας, με το εξόχως μεγαλύτερο κομμάτι αυτών να αφορά το λιμάνι του Πειραιά.

Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Jet2holidays, παρουσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα ως νέο προορισμό για πελάτες και ανεξάρτητους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Επιπλέον, παράγοντες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση για την πρωτεύουσα, όπως επισημαίνει η Διευθύντρια Πωλήσεων της Square Lime κ. Κατίνα Παπαδομανωλάκη, είναι η συνολικά αυξημένη χωρητικότητα πτήσεων από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ προς την Αθήνα, καθώς και οι επερχόμενες διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις, αθλητικές ή πολιτιστικές όπως οι συναυλίες Coldplay και Sting.

Όλα τα παραπάνω, αλλά όχι μόνο, αντανακλούν και τις εθνικότητες των επισκεπτών που συρρέουν στην Αθήνα, με τους πελάτες από τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία και την Αγγλική αγορά να παραμένει εξαιρετικά δυνατή. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρείται μεγάλη πτώση ροών από το Ισραήλ.

Στα νησιά, η προοπτική που καταγράφεται είναι διαφορετική. Τα ξενοδοχεία 4* και 4* Plus προηγούνται στις προτιμήσεις, ιδιαίτερα εκείνα που παρέχουν προγράμματα γευμάτων all inclusive.

Όσον αφορά τα boutique ξενοδοχεία παρατηρείται και εδώ μια αύξηση της Αμερικάνικης και Αυστραλιανής αγοράς περίπου στο 10%, ανάλογα με τον νησιωτικό προορισμό, μια ελαφριά πτώση της Ιταλικής αγοράς κατά 5%, σταθερά επίπεδα για την Αγγλική αγορά και μια μεγαλύτερη πτώση της Γαλλικής αγοράς κατά 10% – πλην της Μυκόνου, που παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2023.

«Τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν εδώ με ασφάλεια είναι ότι οι προσφερόμενοι προορισμοί, το χαρτοφυλάκιο αλλά η εστίαση στη διαφορετικότητα όσον αφορά τις αγορές, οδηγούν σε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και ικανοποιητική προοπτική», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επικίνδυνες πτήσεις, φημολογία για παγκόσμιο κραχ και παρενέργειες των εμβολίων, κίνδυνοι για το ελληνικό καλοκαίρι;

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι έρχεται σε αυτό το σημείο να προσθέσει τους εξής -κάθε άλλο παρά αμελητέους- παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθίζηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Ως γνωστόν τα ταξίδια και οι διακοπές είναι κατ΄εξοχήν θέμα ψυχολογίας. Τι θα μπορούσε να επηρεάσει τη ψυχολογία ενός τουρίστα φέτος το καλοκαίρι;

Πάμε να δούμε…Πρώτα απ΄όλα τα πολλά συμβάντα με αεροπορικές πτήσεις τα οποία έχουν επηρεάσει τη πτητική διάθεση των ταξιδιωτών.  Ο φόβος του αεροπλάνου επηρεάζει καθόλου, λίγο ή πολύ τον επιβάτη.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η υπάρχουσα έκρηξη των τιμών σε εισιτήρια, τρόφιμα, καφέ, διασκέδαση, φαγητό αλλά και η διάχυτη αίσθηση ενός παγκοσμίου κραχ μια και έχει σκάσει ήδη η φούσκα του παγκοσμίου χρέους.

Ο τρίτος και ίσως ο πλέον σημαντικός παράγοντας είναι τα εμβόλια COVID-19. Με εμβολιασμένο το 72% και πλέον του πλανήτη και καθώς σπάνια θα συναντήσεις έναν από τα 8 δις του πλανήτη που να μην γνωρίζει ή να μην έχει ακούσει για τις παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 ο κάθε εμβολιασμένος άνθρωπος που πρόκειται να ταξιδέψει αρχίζει πλέον να υπολογίζει και το σενάριο να του συμβεί κάτι ξαφνικό μακριά από την ευρύτερη οικογένειά του ευρισκόμενος στη χώρα μας. Ήδη πάνω από 10 εμβολιασμένοι κατ΄εξοχήν τουρίστες έχουν πεθάνει ξαφνικά στη χώρα μας-με κάποιους από δαύτους να μην έχει εντοπιστεί καν το σώμα τους.

Το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι τουρίστες πεθαίνουν ξαφνικά στη χώρα μας ανάγκασε τις κουτοπόνηρες ελληνικές αρχές να μην δώσουν τα στοιχεία του 44χρονου Βρετανού που εντοπίστηκε στις Σπέτσες. Σου λέει εάν δώσουμε όνομα στην επόμενη μία ώρα κάποιοι στο X. του Musk θα έχουν γράψει τι είδους εμβόλια ευθνανασίας COVID-19 είχε κάνει.

Πολλοί εμβολιαμένοι λοιπόν που πρόκειται να ταξιδέψουν στη χώρα του Βασίλη Κικίλια και του Αθανασίου Πλεύρη το ξανασκέφτονται.

Φρόνιμα ποιούντες-έστω και μετά την λάθος επιλογή να τρυπηθούν-λένε, δεν πάμε καλύτερα να δώσουμε τα λεφτά και να κάνουμε γενικές εξετάσεις παρά να τα πετάξουμε στα ελληνικά νησιά που δύσκολα θα βρεθεί απινιδωτής άσε που πλέον τα καίνε ολοσχερώς για να υποστηρίξουν το αφήγημα της κλιματικής κρίσης.

Αυτά αναλογίζεται έστω και αργά ο εμβολιασμένος τουρίστας-τουρίστρια οπότε πιθανόν να αποφασίσει να μην συναντήσει φέτος τον Στάσου μύγδαλα…

Στο μεταξύ>

Οι ελληνικές αρχές μετά τους απανωτούς θανάτους των εμβολασμένων με τα εμβόλια COVID-19 τουριστών που σωριάζονται διάσπαρτοι στα ελληνικά νησιά έφτασαν στο σημείο να κρύψουν το όνομα του 44χρονου Βρετανού που συμμετείχε στη regatta των Σπετσών ενώ ταυτόχρονα διαρρέουν ασυναρτησίες σχετικά με το σημείο που εντοπίστηκε νεκρός.

Διαρρέουν μάλιστα-μέσω των γνωστών ΜΜΕ- το βολικό σενάριο του χτυπήματος στο κεφάλι ένα χτύπημα που εύλογα θα μπορούσε να προέλθει εάν ο άνθρωπος έπαθε ανακοπή έπεσε και χτύπησε.

Τι συμβαίνει και αίφνης δεν δίνεται το όνομά του στη δημοσιότητα;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί σε λίγες ώρες με έρευνα στο profile του στα social ή γενικότερα όλος κόσμος πληροφορείται κυρίως από το Χ. με τι είδους εμβόλια COVID-19 είχε τρυπηθεί.

Ο 44χρονος που περιέργως δεν κατονομάζεται βρέθηκε νεκρός «σε μια περιοχή κόλπου» στο νησί των Σπετσών, νοτιοδυτικά της Αθήνας, με τραύματα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού-γράφει η dailymail.co.uk.

«Υπήρξε ένα τραύμα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού του, μια πληγή που μας προβληματίζει (!)», ανέφερε αξιωματούχος (!) καθώς οι ανακριτές μεταφέρουν το πτώμα στον Πειραιά για ιατροδικαστική εξέταση.

«Φαίνεται να έχει χτυπηθεί (!) Ελπίζουμε να έχουμε απαντήσεις σύντομα γιατί αυτή τη στιγμή είναι μυστήριο το πώς πέθανε».

Με εντολή εισαγγελέα παραμένει στο νησί το πλήρωμα του ιστιοπλοϊκού μέλος του οποίου ήταν ο 44χρονος Άγγλος που βρέθηκε νεκρός στις Σπέτσες.

Η ίδια εντολή ισχύει και για το πλήρωμα του συνοδευτικού σκάφους.

Το ιστιοπλοϊκό Whisper συμμετείχε στην Spetses Classic Yacht Regatta.

Ο 44χρονος εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα, δίπλα στο σκάφος, το πρωί της Παρασκευής και τα αίτια του θανάτου του αναμένεται να απαντηθούν από την ιατροδικαστική εξέταση (σίγουρα όπως και των άλλων εκατομμυρίων Ξαφνικών Θανάτων ανά το κόσμο)!

Ο 44χρονος είχε βγει το προηγούμενο βράδυ με τους φίλους του, όμως δεν επέστρεψε μαζί τους και το πρωί εντοπίστηκε νεκρός στο Παλιό Λιμάνι, όπου βρισκόταν δεμένο το ιστιοπλοϊκό.

Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο ναύτης συμμετείχε σε ετήσια κλασική regatta με γιοτ στο νησί που διεξήχθη από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου πριν βρεθεί άψυχος.

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το πού ακριβώς βρέθηκε το πτώμα με κάποιες αναφορές να υποστηρίζουν ότι πλήρωμα σε διερχόμενο σκάφος είδε το σώμα του στην προβλήτα.

Άλλοι είπαν ότι βρέθηκε σε μια βάρκα.

Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη σαφείς.

Μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο το οποίο επιβεβαίωσε τον θάνατό του, είπε η ακτοφυλακή.

Η σορός αναμένεται πλέον να μεταφερθεί σε ιατροδικαστή στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι Σπέτσες είναι ένα μικρό νησί του συμπλέγματος των Νήσων του Σαρωνικού με έκταση μόλις 27 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό λίγο περισσότερο από 3.700 κατοίκους-γράφει η dailymail.co.uk σαστισμένη και η εφημερίδα από τους ξαφνικούς θανάτους των εμβολιασθέντων Βρετανών με τις ραγισμένες από τα εμβόλια καρδιές για τις οποίες αρκεί μια απλή πεζοπορία ώστε να σταματήσουν να χτυπάνε.

Συμβαίνει παντού-σε κάθε γωνιά του εμβολιασθέντος (72%) πλανήτη.

Το νησί είναι ένας αξιοσημείωτος προορισμός για τους πλούσιους και διάσημους, με μια ετήσια regatta που διοργανώνεται για κλασική ιστιοπλοΐα με γιοτ.

Η εκδήλωση ιδρύθηκε το 2011 και είναι ο «πιο δημοφιλής αγώνας του είδους του» στην Ελλάδα, που διοργανώνεται κάθε Ιούνιο για περίπου 400 συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν τη ρεγκάτα ως ευκαιρία να επιδείξουν σπάνια παραδοσιακά ξύλινα σκάφη σε ελληνικό και λατινικό στυλ.

Η ατυχής ανακάλυψη πτώματος φέτος ακολουθεί μια σειρά από τραγικές αναφορές για θανάτους τουριστών τους τελευταίους μήνες.

Έξι τουρίστες βρέθηκαν νεκροί στην Ελλάδα μόνο αυτόν τον μήνα, με αξιωματούχους να προειδοποιούν για τους κινδύνους ενός έντονου καύσωνα (!) που σαρώνει τη Μεσόγειο.

Τα λείψανα Γερμανού πεζοπόρου βρέθηκαν σε χαράδρα στο νησί της Κρήτης τη Δευτέρα.

Ο 67χρονος είχε κάνει διακοπές με τη σύζυγό του όταν ξεκίνησε μια πεζοπορία 12,5 μιλίων από το οροπέδιο του Ομαλού προς το χωριό Σούγια στη νότια ακτή.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι έχασε τον προσανατολισμό του στη ζέστη και πήρε λάθος στροφή σε ένα μονοπάτι πριν χαθεί.

Λέγεται ότι τηλεφώνησε στη σύζυγό του για να πει ότι δεν αισθανόταν καλά πριν εκείνη χάσει την επαφή.

Τουλάχιστον άλλοι τρεις τουρίστες σε ελληνικά νησιά εξακολουθούν να αναφέρονται ως αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων ένας συνταξιούχος σερίφης των ΗΠΑ και δύο Γαλλίδες.

Όπως θα διαπιστώστε στη συνέχεια το πιο πιθανό σενάριο για την εξαφάνιση του Αμερικανού σερίφη από το Los Angeles County Sheriff’s Department στην Αμοργό είναι η ανακοπή καρδιάς εξαιτίας του εμβολίου COVID-19.

Η επανάληψη του ίδιου σεναρίου με το αντίστοιχο της Σύμης εδώ όπου ο διάσημος Βρετανός παρουσιαστής και φανατικός υπέρμαχος των εμβολίων COVID-19 Michael Mosley, (είχε αρθρογραφήσει κατ΄επανάληψη υπέρ τους) βρέθηκε τελικά νεκρός στα βράχια.

Σύμφωνα με την σχετική είδηση ο Albert Calibet, 59 ετών, Αμερικανός τουρίστας, εξαφανίστηκε από το κατάλυμα στο οποίο διέμενε, στην Αιγιαλή Αμοργού, την 11/06/2024.

Ο κ. Calibet, ξεκίνησε το πρωί για να κάνει πεζοπορία, ακολουθώντας χαρακτηριστικό μονοπάτι από την Αιγιάλη με τελικό προορισμό τα Κατάπολα Αμοργού. Έκτοτε αγνοείται.

Έχει λευκά μαλλιά κοντοκουρεμένα με μετωπική φαλάκρα, καστανά μάτια, ύψος 1,80μ και είναι κανονικού βάρους.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε, πιθανόν, φορούσε μαύρη κοντομάνικη μπλούζα και πράσινη βερμούδα.

Ο Συναγερμός ενεργοποιείται κατόπιν αιτήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.

Πάμε να δούμε τι έχει συμβεί στο τμήμα του εξαφανισμένου Αμερικανού σερίφη με τις εντολές των εμβολίων COVID-19.

O εξαναγκασμός από την κυβέρνηση Biden η οποία απαιτεί να τρυπηθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και φυσικά οι σερίφηδες είχε προκαλέσει την αγανάκτηση του επικεφαλής σερίφη Alex Villanueva.

Ο Villanueva έχει μιλήσει επανειλημμένα κατά της εντολής εμβολίων της κομητείας, λέγοντας ότι θα αποδεκατίσει τις τάξεις αυτού που αποκαλεί ένα ήδη εξαντλημένο τμήμα.

Δυστυχώς για εκείνον η κομητεία δεν του άφησε περιθώρια. Το Συμβούλιο Εποπτών της κομητείας ενέκρινε διάταγμα που έδινε στον διευθυντή προσωπικού της κομητείας την κυρίαρχη εξουσία να πειθαρχήσει όλους τους υπαλλήλους που δεν συμμορφώνονται με την απαίτηση.

Οι επόπτες Sheila Kuehl και Holly Mitchell υπήρξαν απόλυτοι.

-Ο σερίφης θα πρέπει να πειθαρχήσει – ή να απολύσει – τους υπαλλήλους που παραβιάζουν την εντολή…

Ο σερίφης Alex Villanueva αντέτεινε>

-Η πρότασή σας θα επιδιώξει βασικά να μας κάνει να χάσουμε 4.000 υπαλλήλους, για μια συνολική βελτίωση 0,4% στο ποσοστό θετικότητας», είπε. «Αυτό δεν είναι ακριβώς όφελος για τη δημόσια ασφάλεια. Ερχόμαστε δύο χρόνια από μια ιστορικά υψηλή αύξηση 94% στο ποσοστό ανθρωποκτονιών, αύξηση 64% στις κλοπές αυτοκινήτων. Και αυτό απλώς δεν είναι βιώσιμο. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Το πάγωμα προσλήψεων δεν είναι βιώσιμο.

«… Αυτό είναι άστοχο, παράλογο και πιθανώς μακροπρόθεσμα παράνομο», είχε πει ο Villanueva. «Και από τη στιγμή που θα καταλάβουμε τη νομιμότητα του, θα ξεπεράσουμε την πανδημία, η οποία θα κάνει το αποτέλεσμα άσχετο. Σας παροτρύνω να αποκλιμακώσετε, να ανακαλέσετε τη ρητορική και να βρούμε κάποιο κοινό έδαφος…».

Ο Kuehl επέμεινε, ωστόσο, ότι η άρνηση των εργαζομένων να εμβολιαστούν ή τουλάχιστον να ζητήσουν εξαίρεση «θέτουν πραγματικά τις ζωές της κομητείας σε κίνδυνο και είναι απλώς απαράδεκτο».

«Για να προστατεύσουμε τις ζωές της κομητείας… πρέπει να επιβάλουμε αυτήν την εντολή», είπε. «Κάθε επικεφαλής τμήματος πρέπει να είναι σοβαρός για την επιβολή των πολιτικών του τμήματος και της κομητείας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές της κομητείας από μια ατομική απόφαση μη συμμόρφωσης με την πολιτική της κομητείας…»

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν ο Αμερικανός σερίφης ήταν εμβολιασμένος και ο θάνατός του από ανακοπή ήρθε να προστεθεί στις δεκάδες ως τώρα περιπτώσεις ξένων τουριστών οι οποίοι πεθαίνουν κολυμπώντας ή σωριάζονται στα βράχια.

Η σύντροφός του Debbie Leshane, που μέσα στην απογοήτευσή της επέκρινε τις ελληνικές αρχές θα πρέπει να γνωρίζει εάν ο σύντροφός της είχε λάβει τα εμβόλια COVID-19.Ατυχώς τα ίδια εμβόλια έχουν λάβει και οι άνδρες και οι γυναίκες των ελληνικών σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού μετά τις γνωστές εντολές του διδύμου Κικίλια-Χαρδαλιά (μας λένε Τρινιτά και δέρνουμε ξανά) με αποτέλεσμα και οι δικές τους ζωές να βρίσκονται σε κίνδυνο.

  

        

   

Michael Mosley, 67> O διάσημος Βρετανός παρουσιαστής και φανατικός των εμβολίων COVID-19 εντοπίστηκε νεκρός στη Σύμη

Kυριακή 9 Ioυνίου 2024


Τελικά εντοπίστηκε νεκρός σε βραχώδη περιοχή, κοντά σε σπηλιά στην παραλία της Αγίας Μαρίνας ο 67χρονος βρετανός παρουσιαστής του BBC και διατροφολόγος Michael Mosley.

Η σορός του Michael Mosley δεν ήταν ορατή με γυμνό μάτι, αλλά την «έπιασαν» οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων, που κατέγραφαν τα πλάνα και χρειάστηκε να «ζουμάρουν» στο σημείο. Η επιμονή του cameraman της EΡΤ Αντώνη Μυστιλόγλου στάθηκε η αιτία του εντοπισμού του Michael Mosley.
By Wrong Man

ο Αντώνης Μυστιλόγλου περιέγραψε: «Πενήντα μέτρα από την παραλία. Ήταν βραχώδες μέρος. Μάλλον είχε κάτσει να ξεκουραστεί και έχασε τις αισθήσεις του. Είμαι πολύ στεναγχωρημένος αλήθεια εύχομαι να είχαμε καλύτερα νέα.»

Όπως θα δείτε στη συνέχεια ο διατροφολόγος Michael Mosley ήταν φανατικός υπέρμαχος των εμβολίων COVID-19. H καρδιά του είχε διαφορετική γνώμη. Ήδη τραυματισμένη από τα τρυπήματα δεν άντεξε τη ζέστη και το εντατικό περπάτημα. Έτσι ακριβώς όπως σωριάζονται οι εμβολιασμένοι αθλητές.

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Σύμης, μέσα σ’ ένα κόλπο που στην είσοδό του υπάρχει ένα μικρό βραχώδες νησάκι μ’ ένα εκκλησάκι. Είναι αμμώδης με γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά και είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ υπάρχει και μία ταβέρνα. Για να φτάσει κάποιος στη παραλία υπάρχουν δύο τρόποι, ή μέσω θαλάσσης με σκάφος ή θαλάσσιο ταξί ή εναλλακτικά από ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το Πέδι. Η παραλία θεωρείται πολύ ασφαλής για παιδιά.

Ο Αντώνης Μυστιλόγλου θα περιγράψει>

-Καθόμασταν όλοι οι ρεπόρτερ σε αυτό το καφέ μπαρ και αποφασίσαμε να πάμε με το σκάφος να πάρουμε μερικά πλάνα μέσω θαλάσσης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είδα μερικά πράγματα μέσα στη θάλασσα κοντά στα βράχια κάναμε ζουμ δεν είδαμε τίποτα. Και όταν πήγαμε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας παρατήρησα στο τέλος της παραλίας, κάτι μαύρο. Δεν ήμουν σίγουρος.

Έκανα ζουμ με την κάμερα όσο πιο πολύ μπορούσα, ήταν περίπου 300 μέτρα μακριά. Είδα κάτι για το οποίο δεν ήμουν σίγουρος. Είπα στον δήμαρχο που καθόταν αριστερά μου και μου είπε όταν επιστρέψουμε θα τσεκάρουμε ξανά. Αυτό κάναμε. Ήρθαμε πιο κοντά περίπου διακόσια μέτρα και έκανα πάλι ζουμ αλλά ήταν μικρή η ανάλυση. Οπότε όταν επιστρέψαμε στην καφετέρια παίξαμε ξανά το πλάνο και τραβήξαμε μια φωτογραφία την οθόνη με το iphone. Κάναμε ξανά ζουμ και τότε είδαμε καθαρά ότι υπάρχει ένας άνδρας ξαπλωμένος κάτω με το χέρι στην κοιλιά του και ένα ρολόι και στο άλλο χέρι είχε την τσάντα του…», περιέγραψε αρχικά.

«Η περιγραφή ήταν ακριβώς ίδια με τον άνδρα που ψάχναμε. Λυπάμαι ειλικρινά για την οικογένεια. Λυπάμαι που ήμουν εγώ αυτός που τον βρήκε.», είπε ο κάμεραμαν της ΕΡΤ και δάκρυσε.

«Μακάρι να είχαμε καλύτερα νέα. Τίποτα περισσότερο»

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν είχαν γίνει έρευνες στο σημείο ανέφερε: «Ψάχνανε από την άλλη πλευρά του βουνού. Χθες το ελικόπτερο έψαχνε ακριβώς πάνω από αυτό το σημείο. Υπήρχαν drones, υπήρχαν τα πάντα. Δεν ξέρω. Ήταν κακή τύχη.»

Για την ερώτηση που ακριβώς βρέθηκε η σορός, ο Αντώνης Μυστιλόγλου περιέγραψε: «Πενήντα μέτρα από την παραλία. Ήταν βραχώδες μέρος. Μάλλον είχε κάτσει να ξεκουραστεί και έχασε τις αισθήσεις του. Είμαι πολύ στεναγχωρημένος αλήθεια εύχομαι να είχαμε καλύτερα νέα.»

 

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Καθώς στη Σύμη συνεχίζεται το θρίλερ με τον διάσημο παρουσιαστή-διατροφολόγο του BBC Dr. Michael Mosley μια έρευνα στο profile του στα social media αλλά και στην αρθρογραφία του ήταν αρκετή ώστε να διαπιστώσουμε ότι ο Dr. Mosley ήταν φανατικός υπέρμαχος των εμβολίων COVID-19 ενώ συνήθιζε να σαρκάζει τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα έχει γράψει και κοτζάμ βιβλίο ώστε να πείσει τους αναγνώστες-θεατές του για την αξία των εμβολίων. Ο καλός Dr. υποστήριζε μάλιστα πως η ανοσία των εμβολίων ήταν αποτελεσματικότερη της φυσικής ανοσίας.

Σε μία από τις αναρτήσεις του στο X. θα γράψει>

Εάν εμβολιαστείτε και λάβετε μια πρωτοφανή λοίμωξη (που είναι απίθανο) θα αρρωστήσετε λιγότερο, θα καθαρίσετε τον ιό πιο γρήγορα, με χαμηλότερα επίπεδα ιού συνολικά. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι έχετε 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε Covid με το να περνάτε χρόνο με κάποιον μη εμβολιασμένο

Στις 14 Ιανουαρίου 2022 ο Dr Michael Mosley με άρθρο του στη Daily Mail θα υπερασπίζονταν τη θεωρία του για την ανοσία από τα εμβόλια Covid-19 ενώ δεν θα έχανε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Novak Djokovic. Το άρθρο του Mosley είναι καλογραμμένο, με μπόλικο φλεγματικό χιούμορ, αυτοσαρκασμό (αυτά είναι καλά στοιχεία) αλλά και με διαρκείς παραπομπές σε “μελέτες” οι οποίες σπρωχνόντουσαν κατά ριπάς από τη παγκόσμια προπαγάνδα ώσπου η πραγματικότητα να τις διαψεύσει μία μετά την άλλη.

Όσο για τον Dr Michael Mosley ο οποίος στο άρθρο του ειρωνεύεται τον Novak Djokovic και τον ανεμβολίαστο σύμβουλο Dr Steve James η διαφορά που βρίσκουμε ανάμεσά τους είναι το γεγονός ότι οι δύο τελευταίοι βρίσκονται εν ζωή ενώ ο ίδιος έχει πολλές πιθανότητες ως λήπτης των εμβολίων COVID-19 να μην γνώριζε ότι έχει ήδη τραυματίσει τη καρδιά του και μία ανακοπή θα μπορούσε να τον έχει σωριάσει σε ένα σοκάκι της Σύμης. Κι από εκεί στην αιωνιότητα…

Το άρθρο του Michael έχει τίτλο>

Γιατί η ανοσία από τα εμβόλια είναι καλύτερη από τη φυσική ανοσία (και γιατί ο Novak Djokovic είναι τόσο λάθος που ισχυρίζεται ότι προστατεύεται από αντισώματα μετά από μια πρόσφατη κρίση Covid)

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Covid-19 ξέσπασε στην παγκόσμια σκηνή, αναστατώνοντας τις ζωές μας και σκοτώνοντας περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Και έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού του κορωνοϊού του Ηνωμένου Βασιλείου, σώζοντας πάνω από 100.000 ζωές, καθώς και αποτρέποντας αμέτρητους άλλους να καταλήξουν στο νοσοκομείο και να υποστούν μακροχρόνιες ζημιές από τον Covid.

Και όμως εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Πολλοί φαίνονται πεπεισμένοι ότι είτε δεν κινδυνεύουν είτε ότι η «φυσική» ασυλία θα τους σώσει.

Άνθρωποι όπως ο ανεμβολίαστος σύμβουλος Dr Steve James, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα όταν αντιμετώπισε τον Υπουργό Υγείας, Sajid Javid, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει τον εμβολιασμό κατά του Covid μέχρι τον Απρίλιο προϋπόθεση εργασίας στην πρώτη γραμμή του NHS.

Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου για τον κορωνοϊό, σώζοντας πάνω από 100.000 ζωές, καθώς και αποτρέποντας αμέτρητους άλλους να καταλήξουν στο νοσοκομείο και να υποστούν μακροχρόνιες ζημιές από τον Covid.

Πράγματι, πιστεύεται ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι της πρώτης γραμμής του NHS, οι οποίοι έχουν τώρα λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να κάνουν το πρώτο τους εμβόλιο, το οποίο πρέπει να κάνουν έως τις 3 Φεβρουαρίου εάν πρόκειται να εμβολιαστούν διπλά μέχρι την κυβερνητική προθεσμία του Απριλίου.

Ο Dr James, αντιτάχθηκε στα υποχρεωτικά εμβόλια κατά του Covid, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και άλλοι γιατροί που εργάζονται με ευάλωτους ασθενείς στο NHS, έπρεπε ήδη να αποδείξουν στην εμπιστοσύνη του νοσοκομείου ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας, ενός δυσάρεστου και εξαιρετικά μολυσματικού ιού (αν και όχι τόσο μολυσματικό όσο ο Covid).

Ο Dr James ισχυρίστηκε ότι «η επιστήμη δεν είναι αρκετά ισχυρή» και ότι δεν χρειαζόταν εμβόλιο επειδή είχε αντισώματα, δείχνοντας ότι είχε αποκτήσει κάποια «φυσική» ανοσία μέσω μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ, ο ανεμβολίαστος σταρ του τένις Novak Djokovic χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο επιχείρημα για να μπει στην Αυστραλία – διεκδικώντας εξαίρεση με το σκεπτικό ότι είχε Covid τον Δεκέμβριο και, ως εκ τούτου, θα προστατευόταν από τα αντισώματά του.

Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα είναι ότι, πρώτον, οι μη εμβολιασμένοι και μη ενισχυμένοι αποτελούν την πλειονότητα αυτών που βρίσκονται στην εντατική. Και δεύτερον, μόνο και μόνο επειδή έχετε αντισώματα έναντι ενός προηγούμενου στελέχους του Covid, αυτό δεν σημαίνει ότι προστατεύεστε από τη σύλληψη ή τη διάδοσή του σε πιο ευάλωτα άτομα, όπως ασθενείς με καρκίνο ή έγκυες γυναίκες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, από ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προστασία από το Omicron, εάν είχατε προηγούμενη μόλυνση από τον Covid «μπορεί να είναι έως και 19%».

Μια σειρά εμβολίων – η διπλή δόση συν το αναμνηστικό – από την άλλη πλευρά, προσφέρει προστασία περίπου 75%.

Γιατί η διαφορά; Φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ καλό στο να μαθαίνει από την εμπειρία. Όσο πιο συχνά το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλείται από έναν ιό (ή ένα εμβόλιο, το οποίο μιμείται αυτόν τον ιό), τόσο καλύτερα αμύνεται εναντίον του.

Την πρώτη φορά που το ανοσοποιητικό σας σύστημα συναντά έναν ιό, δεν είναι σίγουρο πώς να αντιδράσει και χρειάζεται χρόνος για να αρχίσει να δημιουργεί μια αποτελεσματική απόκριση. Ενώ συμβαίνει αυτό, ο ιός είναι απασχολημένος με την αναπαραγωγή, την εξάπλωση και τη ζημιά.

Εάν είστε τυχεροί, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα ενεργοποιηθεί και θα αναρρώσετε μετά από μια ασήμαντη ασθένεια. Αν είσαι άτυχος, καταλήγεις στο νοσοκομείο, ίσως στην εντατική. Η ιδέα ενός εμβολίου είναι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα παίρνει την ώθηση να αρχίσει να λειτουργεί πολύ πριν εκτεθείτε στο πραγματικό εχθρό.

Ο λόγος για ένα δεύτερο, ακόμη και τρίτο τρύπημα, είναι ότι αυτό ενισχύει και βελτιώνει την ανοσολογική σας απόκριση για να προστατεύσει εσάς και άλλους στο μέλλον.

Οι πολλαπλές δόσεις φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην εκπαίδευση των Τ-κυττάρων σας, των ανοσοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την αναζήτηση και τη θανάτωση επικίνδυνων ιών και τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή μακροπρόθεσμης ανοσίας. Τα Τ-κύτταρα φαίνεται επίσης να είναι πολύ καλύτερα από τα αντισώματα στον εντοπισμό και την καταστροφή νέων παραλλαγών του Covid.

Και αυτό έχει σημασία γιατί ένας από τους κύριους λόγους για να εμβολιαστείτε, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τους άλλους — ιδιαίτερα τους ευάλωτους που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο.

Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που είναι εμβολιασμένα φέρουν μικρότερο φορτίο ιού και τον απομακρύνουν πιο γρήγορα από το σώμα τους, επομένως υπάρχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να τον μεταδώσουν. Τα εμβόλια, φυσικά, μπορεί να έχουν παρενέργειες και δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Μία από τις επικρίσεις για τα εμβόλια κατά του Covid είναι ότι, παρά το γεγονός ότι έχετε τριπλό τρύπημα, μπορείτε ακόμα να μολυνθείτε και να αρρωστήσετε.

Αυτό είναι αλήθεια, αν και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε σοβαρά από ό,τι αν ήσασταν εντελώς απροστάτευτοι. Και υπάρχει η παρηγοριά ότι μπορεί τώρα να έχετε «σούπερ ανοσία». Σε μια μελέτη από το Κέντρο Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στη Βοστώνη των Η.Π.Α., οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα ανθρώπων που είχαν κολλήσει Covid μετά από διπλό εμβολιασμό. Τώρα είχαν 30πλάσια αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων και τετραπλάσια αύξηση στα επίπεδα των Τ-κυττάρων, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί και δεν είχαν πάρει Covid. που προοιωνίζεται για μελλοντικές συναντήσεις με τον ιό.

Και φαίνεται επίσης να λειτουργεί αντίστροφα. Έγραψα σε αυτή τη στήλη, πριν από τα Χριστούγεννα, ότι είχα πει σε μια ανεμβολίαστη φίλη ότι δεν ήθελα να έρθει σε μια κοινωνική συγκέντρωση λόγω του κινδύνου που έθετε.

Από τότε, αυτή και ο σύζυγός της αρρώστησαν αρκετά με τον Covid. Και εξακολουθώ να προτείνω, όταν αναρρώσει, μπορεί να σκεφτεί να κάνει τρύπημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβόλιο αφού έχουν μολυνθεί παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων από εκείνους που, όπως ο Novak Djokovic και ο Dr James, που βασίζονται απλώς στη «φυσική» ανοσία.

Είμαι αισιόδοξος ότι φτάνουμε στο τέλος με την περιπέτεια του COVID. Αλλά είμαι επίσης πεπεισμένος ότι θα συμβεί γρηγορότερα και με λιγότερες διαταραχές, όταν οι διστακτικοί για τα εμβόλια συνειδητοποιήσουν τα οφέλη του τρυπήματος.

Μερικοί άνθρωποι που είναι κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών για το προσωπικό του NHS προτείνουν ότι θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε τα άτομα για αντισώματα έναντι του Covid-19 και εάν τα έχουν, αυτό θα σήμαινε ότι είναι ασφαλή να εργαστούν. Αλλά μόνο και μόνο επειδή έχετε αντισώματα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μολύνετε άλλους ή να μολυνθείτε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, συνέστησαν ότι επί του παρόντος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τεστ αντισωμάτων για την αξιολόγηση του επιπέδου ανοσίας ή της προστασίας ενός ατόμου από μόλυνση από τον Covid.

Ως φυσικός απαισιόδοξος, έχω δουλέψει σκληρά για να κοιτάξω τη θετική πλευρά της ζωής και πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, καθώς ξέρω ότι είναι καλό για μένα: οι αισιόδοξοι τείνουν να ζουν περισσότερο, να είναι πιο υγιείς και να κοιμούνται καλύτερα.

Η σύζυγός μου, η Clare, είναι αισιόδοξη και μου προκαλεί θλίψη που αρνείται να μοιραστεί μερικές από τις πιο αρνητικές μου προβλέψεις για το μέλλον. Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν η αισιοδοξία της είναι μια μορφή αυταπάτης.

Αν ναι, δεν είναι μόνη. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο, η αυταπάτη είναι πολύ συχνή. Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Philosophical Psychology, περιγράφουν διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε τον εύθραυστο εγωισμό μας από τις σκληρές πραγματικότητες της ζωής. Πολλές από αυτές τις τεχνικές, πρέπει να ομολογήσω, τις αναγνωρίζω.

Πρώτον, υπάρχει η «αναδιοργάνωση των πεποιθήσεων». Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι γονείς που είναι πεπεισμένοι ότι το παιδί τους είναι λαμπρό και κατηγορούν τους κακούς βαθμούς στον δάσκαλο. Μια άλλη τεχνική, εάν είστε αποφασισμένοι να διατηρήσετε τις πεποιθήσεις σας, είναι να αποφύγετε να πάτε οπουδήποτε όπου αυτές οι πεποιθήσεις μπορεί να αμφισβητηθούν. Και αν αμφισβητηθούν, γιατί να μην απορρίψετε απλώς αυτά που σας λένε θέτοντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία της πηγής;

Τέλος, μπορείτε απλώς να συντονίσετε τα πράγματα που δεν θέλετε να ακούσετε. Ίσως ο γιατρός σας να σας πει ότι είστε σε καλή κατάσταση, αλλά θα μπορούσε να το σας μιλήσει και για την απώλεια βάρους. Το μόνο που ακούς είναι: «Είσαι σε καλή κατάσταση».

Εχει σημασία; Σε πολλές περιπτώσεις, λίγη αυταπάτη μπορεί να είναι καλό.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που βάζουν θετικά τα πράγματα είναι πιο χαρούμενοι και πιο αρεστοί από εκείνους που είναι πιο ρεαλιστές. Και όσον αφορά τα αγαπημένα πρόσωπα, μια μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1998 διαπίστωσε ότι όσο ισχυρότερες είναι οι ψευδαισθήσεις ενός ζευγαριού ο ένας για τον άλλον, τόσο πιο πιθανό ήταν να επιβιώσει η σχέση.

Το γεγονός ότι πιστεύω ότι η Clare είναι τόσο όμορφη όσο όταν πρωτογνωριστήκαμε μπορεί κάλλιστα να είναι μια αυταπάτη, αλλά είναι αυτή που μας κάνει και τους δύο χαρούμενους.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του 67χρονου Βρετανού παρουσιαστή του BBC, Michael Mosley, ο οποίος παραθέριζε στη Σύμη και εξαφανίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (5/6).

Το BBC μεταδίδει ότι στις έρευνες συνδράμουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της Αστυνομίας και drone, τα οποίες ελέγχουν κυρίως δυσπρόσιτες περιοχές ενώ επιχειρεί και ελικόπτερο από την Αθήνα, το οποίο κατέφτασε στο νησί το απόγευμα της Πέμπτης (6/6). Επίσης στο νησί έχουν μεταβεί πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αθήνα και τη Ρόδο, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών.

Η Πυροσβεστική ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως στις έρευνες συμμετέχουν 6 Πυροσβέστες και 1 όχημα ενώ υποστήριξη παρέχει η ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» από τη Ρόδο, η οποία χρησιμοποιεί drone για την κάλυψη μεγάλων περιοχών και την αεροφωτογράφηση, παρέχοντας πληροφορίες και βίντεο για τον εντοπισμό του αγνοουμένου.

Η εθελοντική ομάδα του δήμου Σύμης παρέχει επίσης βοήθεια, συμβάλλοντας με την τοπική γνώση και την εμπειρία της στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο BBC News, ότι το κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε στο μέρος που διέμενε με τη σύζυγό του, η οποία και δήλωσε την εξαφάνισή του. Οι αστυνομικοί αναζητούν επίσης υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης για οποιοδήποτε ίχνος του κ. Mosley.

“Η επιχείρηση διάσωσης επικεντρώνεται στην περιοχή Πέδι της Σύμης, αφού μια γυναίκα τον είδε εκεί την Τετάρτη”, δήλωσε στο BBC News, ο αντιδήμαρχος του νησιού, Ηλίας Τσάσκας.

Όπως μεταδίδει η Δημοκρατική επικαλούμενη πληροφορίες του Real Voice 99.5, μία γυναίκα τον είδε στις 2 το μεσημέρι να περιμένει στη στάση του λεωφορείου στο Πέδι. Μάλιστα τον αναγνώρισε και το κατέθεσε στις αστυνομικές αρχές. Έκτοτε όμως αγνοείται.

Ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, δήλωσε ότι οι πυροσβέστες που διεξάγουν την έρευνα του είπαν πως πιστεύουν ότι είναι “αδύνατον ο Mosley να βρίσκεται ακόμη εκεί”. “Είναι μια πολύ μικρή, ελεγχόμενη περιοχή, γεμάτη κόσμο. Αν του συνέβαινε κάτι εκεί, θα τον είχαμε βρει μέχρι τώρα”, ανέφερε στο BBC News. Ο κ. Παπακαλοδούκας εκτίμησε πως είναι πιθανό ο Mosley “είτε να ακολούθησε άλλο μονοπάτι είτε να είχε πέσει στη θάλασσα”.

Κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται γιατί κάποιος θα έφευγε από την παραλία με τα πόδια και θα πήγαινε πεζός – χωρίς το τηλέφωνό του – σε τόσο δύσκολες συνθήκες, αντί να πάρει το σκάφος για να επιστρέψει. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα στο νησί, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να αναφέρει πως η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι.

Για τον εντοπισμό του κυκλοφορεί ακόμα μία δημοσίευση σε τοπική ομάδα του Facebook με φωτογραφία του Mosley, στην οποία φορά ένα μπλε καπέλο, πουκάμισο πόλο και σορτς. “Έχετε δει αυτόν τον άνθρωπο; Ξεκίνησε να επιστρέψει με τα πόδια από την παραλία του Αγίου Νικολάου περίπου στις 13.30 και έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί”, αναφέρει η δημοσίευση.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (5/6) ο 67χρονος παρουσιαστής βρίσκονταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου Σύμης μαζί με φίλους τους και όταν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι αποφάσισαν να επιστρέψουν με το καραβάκι εκείνος θέλησε να γυρίσει πίσω στην Σύμη με πεζοπορία προς το Πέδι.

Σήμερα, περίπου μισή ώρα μετά τις 10 το πρωί η σύζυγός του ειδοποίησε τις Αρχές του νησιού πως ο άντρας της έχει εξαφανιστεί από χθες το μεσημέρι.

https://kourdistoportocali.com/

https://kourdistoportocali.com/