3 Αυγ 2024

Νέες αποκαλύψεις για δολοφονία Χανίγια – «Με βοήθεια Ιρανών πρακτόρων τοποθέτησε η Μοσάντ τις βόμβες»

 

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ δολοφόνησε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, στην καρδιά της πρωτεύουσας του Ιράν.

Σύμφωνα με την Telegraph, η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, προσέλαβε ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε τρία ξεχωριστά δωμάτια ενός κτιρίου όπου διέμενε ο ηγέτης της Χαμάς.

Σημειώνεται το Ιράν μετά τη εξόντωση του Χανίγια, σύμφωνα με τους New York Times, έχει προχωρήσει στη σύλληψη τουλάχιστον δώδεκα ατόμων. Μεταξύ αυτών είναι ανώτεροι αξιωματικοί των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικοί, καθώς όλα δείχνουν πως η εκτέλεση του ηγέτη της Χαμάς επετεύχθη με βοήθεια… «εκ των έσω».

Η Telegraph αναφέρει πως το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Ισμαήλ Χανίγια τον περασμένο Μάιο, όταν παρευρέθηκε στην κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσι, πρώην προέδρου του Ιράν. Ωστόσο, η επιχείρηση δεν προχώρησε λόγω του πλήθους κόσμου που βρισκόταν τότε μέσα στο κτίριο και της μεγάλης πιθανότητας αποτυχίας της.

Αντίθετα, οι δύο πράκτορες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρία δωμάτια του ξενώνα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στη βόρεια Τεχεράνη, όπου θα μπορούσε να μείνει ο Χανίγια.

Οι πράκτορες εθεάθησαν να κινούνται κρυφά καθώς έμπαιναν και έβγαιναν σε πολλά δωμάτια μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους που έχουν πλάνα από το κλειστό σύστημα καμερών ασφαλείας του κτιρίου. Τελικά στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, πυροδότησαν τα εκρηκτικά στο δωμάτιο όπου διέμενε ο Χανίγια με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

«Είναι πλέον σίγουροι ότι η Μοσάντ προσέλαβε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ansar al-Mahdi», δήλωσε στην Telegraph από την Τεχεράνη αξιωματούχος του IRGC. Και πρόσθεσε: «Μετά από περαιτέρω έρευνα, εντοπίστηκαν κι άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε δύο άλλα δωμάτια».

«Αυτό είναι ταπείνωση για το Ιράν και τεράστια παραβίαση της ασφάλειας», συμπλήρωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος του IRGC και πρόσθεσε: « Πρέπει να υπάρχει κάτι πιο ψηλά στην ιεραρχία για το οποίο κανείς δεν ξέρει».