30 Αυγ 2024

Nέο χαράτσι για πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αναψυκτικών – Δεν έφτανε η ακρίβεια

 

Νέο περιβαλλοντικό “χαράτσι”, αυτή τη φορά για τα πλαστικά μπουκάλια νερού και τα κουτάκια αλουμινίου των αναψυκτικών, θα κληθούν σύντομα να πληρώνουν οι καταναλωτές!

Αυτό προβλέπει..

νομοσχέδιο “σκούπα” για τη διαχείριση των αποβλήτων και την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, που έθεσε από χθες το απόγευμα σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή, από το τέλος του 2025, ενός ενιαίου, πανελλαδικού «συστήματος εγγυοδοσίας» για τις πλαστικές φιάλες και τις φιάλες από αλουμίνιο έως 3 λίτρων. Ουσιαστικά πρόκειται για την επιβολή ενός νέου “πράσινου τέλους”, αντίστοιχου με αυτού που αφορά τις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ, το οποίο θα πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές όταν αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικό μπουκάλι ή αναψυκτικά σε κουτάκια αλουμινίου.  Πάντως, οι καταναλωτές θα ξαναπαίρνουν πίσω το “τέλος” αυτό, όταν θα επιστρέφουν τα πλαστικά μπουκάλια ή τα κουτάκια αλουμινίου στα ειδικά σημεία που προβλέπεται να αναπτύξουν για το σκοπό αυτό οι προμηθευτές των νερών ή των αναψυκτικών. Σήμερα, τα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτάκια αλουμινίου απλά εναποτίθενται στους κάδους ανακύκλωσης των δήμων.

Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής των φιαλών αυτών από τους καταναλωτές. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «στα σημεία αυτά, ο καταναλωτής θα επιστρέφει τις φιάλες και θα εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας», το οποίο όμως θα προπληρώνει κατά την αγορά των πλαστικών φιαλών – αλουμινένιων κουτιών.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», ενώ η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

https://www.tanea.gr/