9 Σεπ 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Άγνωστο το επόμενο βήμα του Κασσελάκη - Οι πρώτοι υποψήφιοι για την ηγεσία


 «Πολυτραυματίας» βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την σφοδρότατη εσωκομματική σύγκρουση της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής. Με βαθιές «πληγές» στο «σώμα» της Κουμουνδούρου. Χωρίς αρχηγό. Με την ενότητα να αναζητείται. Με την διαρκή συρρίκνωση και την πορεία προς τα κάτω που «βυθίζει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τη δημοσκοπική εικόνα που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις. Η Κουμουνδούρου βρίσκεται χωρίς αρχηγό πριν καλά - καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται και πάλι στις εσωκομματικές κάλπες προκειμένου να αναδείξει το πρόσωπο που θα αναλάβει το «τιμόνι» του κόμματος. Με 163 υπέρ, 120 κατά, δυο λευκά και ένα άκυρο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «κήρυξε» έκπτωτο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Η πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι «87» και στήριξε με τις δυνάμεις του ο Παύλος Πολάκης, και η οποία υπερψηφίστηκε μέσα από ψηφοφορία με κάλπες, καταγράφεται αφενός ως γεγονός πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρονικά, αφετέρου αλλάζει το εντός της Κουμουνδούρου πολιτικό τοπίο.

Οι εξελίξεις, από εδώ και πέρα, (θα) είναι ραγδαίες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες η Κεντρική Επιτροπή με κύριο θέμα την οργάνωση του Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα αποτυπώσει πώς θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές και θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι για την ηγεσία του κόμματος.

Στη σκακιέρα

Για την ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το επόμενο βήμα που θα αποφασίσει να κάνει. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια νέα παρέμβαση του με την οποία θα δείχνει τις αποφάσεις του. Θα διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ; Θα προχωρήσει στο επόμενο πολιτικό του βήμα με την δημιουργία κάτι καινούργιου στην σκακιέρα της πολιτικής ζωής; Αν και ασφαλείς πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν για τις προθέσεις Κασσελάκη η αίσθηση για το πολιτικό του μέλλον μπορεί να «κουμπώνει» με το δεύτερο σενάριο. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον μια τοποθέτηση του για τις επόμενες κινήσεις του. «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το γεμάτο ένταση μήνυμα, σε κάθε περίπτωση, που έστειλε ο ίδιος όταν πλέον ήταν γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Επιτροπής είχε άρει την «εμπιστοσύνη» του προς το πρόσωπο του.

Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξε με τις δυνάμεις του να περάσει η πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη και δήλωσε «παρών» στην κούρσα για το «τιμόνι» της Κουμουνδούρου και μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. «Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα και εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολιτικής πρότασης της επομένης μέρας με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης βγαίνοντας από την Κεντρική Επιτροπή.

Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου «ακούγεται» έντονα το τελευταίο «θερμό» διάστημα και ιδιαίτερα μετά την απόφαση Κασσελάκη για την «καρατόμηση» του από την θέση του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επόμενης κίνησης του. «Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν και ότι αποφασίσουμε συλλογικά θα συνεισφέρουμε όλοι σε μία προετοιμασία και σε μία πορεία που νομίζω ότι δεν χρειάζεται σήμερα να γίνει οποιαδήποτε άλλη δήλωση» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά το τέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας εκ μέρους του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά - στην περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος εκ νέου ο Στέφανος Κασσελάκης - δεν μπορεί παρά να σημειωθεί. Ο ίδιος πάντως για την ώρα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα. Ανέλαβα με την εντολή της Κεντρικής Επιτροπής να εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ. Κανένα τέτοιο θέμα» ήταν η απάντηση του όταν του τέθηκε το ερώτημα μιας πιθανής υποψηφιότητας του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Η πλευρά των «87» κέρδισε την πρώτη μάχη σε αυτή την σκληρή αναμέτρηση με τον Στέφανο Κασσελάκη καθώς κατάφερε και επέβαλε, σε πρώτο χρόνο, την άποψη της για κάλπες κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής, και σε δεύτερο με την υπερψήφιση αυτής σε βάρος του, πρώην πλέον, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από εδώ και πέρα το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο πρόσωπο θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι, ενδεχομένως, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε δηλώσει παρούσα στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο; Κάποιος ή κάποια άλλη από την πλευρά της αμφισβήτησης της ηγεσίας Κασσελάκη; Θα στηρίξουν οι «87» κάποιο άλλο πρόσωπο που θα κατέβει στην προεκλογική μάχη; Μένει να φανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Επειδή με ρωτάτε σε περίπτωση που γίνουν εκλογές αν θα είμαι υποψήφιος σας απαντάω μάλιστα το σκέφτομαι πολύ σοβαρά» σημείωσε, μιλώντας στο Mega πριν από λίγες ημέρες.

Το βράδυ της Κυριακής με μια ανάρτηση του «παρών» στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος, εκφράζοντας την πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρία της Κουμουνδούρου. «Δηλώνω παρών στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την Αριστερά και την Πατρίδα…» σημείωσε στο Facebook ο Απόστολος Γκλέτσος.

https://www.ieidiseis.gr/