12 Σεπ 2024

Δήμος Πειραιά: Δικαστήριο απαγορεύει την λειτουργία καμερών (έγγραφα)

 

Την απαγόρευση λειτουργίας των 15 καμερών που είχε τοποθετήσει ο Δήμος Πειραιά σε εργασιακό χώρο διατάσσει με απόφασή του το Πρωτοδικείο Πειραιά. Η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου που ελήφθη μετά από σχετική προσφυγή του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και... Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά ισχύει τουλάχιστον έως 16 Οκτωβρίου 2024, οπότε και είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι εναντίον του Δήμου. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της Δημοτικής Αρχής Πειραιά ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν για την «προστασία των εργαζομένων και των αγαθών στους χώρους και εγκαταστάσεις του Αμαξοστασίου…».

Υπενθυμίζουμε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη δημοτική αρχή ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΣΟΜΕΔΠ), είχε καταγγείλει τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης στο αμαξοστάσιο του Δήμου. Είχε προηγηθεί στις 16 Ιανουαρίου έγγραφο του δήμου που ζητούσε από τους εργαζόμενους να καταθέσουν τις απόψεις τους για την τοποθέτηση καμερών για την βιντεοπαρακολούθηση όλων των χώρων εργασίας εσωτερικά του αμαξοστασίου. Το Σωματείο ξεκάθαρα και απόλυτα τεκμηριωμένα κατέθεσε την κάθετη αντίθεση του στην οποιαδήποτε τοποθέτηση και χρήση συστήματος βιντεοπαρακολούθησης σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας.

Ο δήμος ωστόσο προχώρησε και τοποθέτησε τις κάμερες παρακολούθησης το καλοκαίρι. Το συστήματος βιντεοπαρακολούθησης με κάμερες εγκαστάθηκε στο αμαξοστάσιο της οδού Ρετσίνα 45 – 47 (γκαράζ). Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή από την υπερεργασία σαν πρώτη αντίδραση.Από την πλευρά της με ομόφωνο ψήφισμα η ΠΟΕ  – ΟΤΑ έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια που θίγει κατάφωρα την ελευθερία των εργαζομένων και παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων τους.

Ακολούθησε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ που καταδίκασε τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της, σημείωνε: “Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Πειραιά να τοποθετήσει σύστημα παρακολούθησης με κάμερες εντός των χώρων εργασίας του αμαξοστασίου του Δήμου, αλλά και οποιουδήποτε άλλου εργασιακού χώρου, δεν προστατεύει κανέναν εργαζόμενο ή δημόσιο αγαθό όπως προσχηματικά ισχυρίζονται, αλλά γίνεται ξεκάθαρα για την παρακολούθηση των εργαζομένων”.

https://www.aftodioikisi.gr/

Πλέον τα πάντα θα κριθούν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, όπου ορίστηκε να συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της τοποθέτησης των καμερών παρακολούθησης και σύμφωνα με πληροφορίες για την συγκεκριμένη μέρα οι εργαζόμενοι ήδη προετοιμάζουν κινητοποίηση.