Αυξάνονται οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ προκειμένου να παραδώσει βλήματα cruise των 2.000 χλμ. Tomahawk στους Ουκρανούς έτσι ώστε αυτοί να μπορέσουν να κτυπήσουν στόχους σε βάθος στο ρωσικό έδαφος.
Η συνδυασμένη επιχείρηση ξεκίνησε εχθές με τον βουλευτή της ουκρανικής Verkhovna Rada Yehor Cherniev ο οποίος ζήτησε την παράδοση πυραύλων Tomahawk έτσι ώστε να μπορέσει το Κίεβο να κτυπήσει τη Ρωσία στις βάσεις τγης των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών.
Είπε ο Cherniev:
«Η σωστή απάντηση της Δύσης στις επιθέσεις της Ρωσίας στο Lviv θα ήταν να μας δώσει “Tomahawk”
Η σωστή απάντηση από τους εταίρους μας θα ήταν να μας δώσουν Tomahawk, οι οποίοι μπορούν να πετάξουν 2000-2500 χιλιόμετρα και να χτυπήσουν στρατηγικά βομβαρδιστικά κάπου στην Olenya, της Ρωσίας από όπου απογειώνονται».
Την σκυτάλη όλως «τυχαίως» πήρε ο Marko Mihkelson πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εσθονικού Κοινοβουλίου, ο οποίος ανέφερε:
«Είναι καιρός να μιλήσουμε για πυραύλους; Tomahawk στην Ουκρανία».
Το αίτημα για πυραύλους Tomahwk το έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες και ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου Β.Ζελένσκι στον Αμερικανό άστοργο άμυνας Λόιντ Όστιν με τον οποίο συναντήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο Rammstein της Γερμανίας.
Ο Ζελένσκι μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας στην συνάντηση στο Rammstein. Ο διακαής πόθος του Ουκρανού προέδρου να εμπλακούν ενεργά πλέον ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας φαίνεται πως πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίησή του.
Η Ρωσία έχει διασαφηνίσει με απόλυτη ακρίβεια τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση, τόσο δημόσια όσο και με΄σω διπλωματικών καναλιών.
Μάλιστα ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ επέδωσε μια επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων η ρητή προειδοποίηση ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία πλήξει με αμερικανικά όπλα μακρού πλήγματος τη Ρωσία, τότε το αποτέλεσμα θα επηρεάσει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», υπονοώντας ότι θα υπάρξει γενικευμένη χρήση πυρηνικών όπλων ως απάντηση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ (CONUS). .
O Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ
Την ίδια ώρα φήμες, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν ακόμη αναφέρουν ότι η Ρωσία απομακρύνει σταδιακά το διπλωματικό της προσωπικό από τις ΗΠΑ μαζί με τις οικογένειές του υπό το πρόσχημα των «διακοπών».
Η απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και τα προξενεία σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ και Χιούστον γίνεται διακριτικά, προκειμένου το γεγονός να μην απασχολήσει την προσοχή των ΜΜΕ.
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ το κενό εξουσίας που υπάρχει μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ήδη επικίνδυνη κατάσταση. Η Καμάλα Χάρις είναι πλήρως αφιερωμένη στις επερχόμενες εκλογές ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν λίγο φαίνεται να α αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κρίσης που σοβεί.
Οι πύραυλοι Tomahawk δεν εκτοξεύεται από αεροσκάφη αλλά μόνο από σκάφη επιφανείας που ανάλογα δεν διαθέτει το ουκρανικό Ναυτικό βέβαια, υπάρχουν όμως άλλα παρόμοια όπλα όπως τα AGM-86 ALCM ή AGM-158 JASSM με με τη γενικότερη έννοια του όρου θα μπορούσα να ενταχθούν στην κατηγορία των Tomahawk.