Μείζονα απειλή για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί το δημόσιο χρέος όπως προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Αλ-Τζαντάν, τονίζοντας μάλιστα ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τις χώρες με... χαμηλότερο εισόδημα.
Είναι η πρώτη φορά που το Ριάντ εκφράζει βαθύτατες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαν απασχολήσει το Ριάντ τέτοια ζητήματα.
«Νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι τα ζητήματα του δημόσιου χρέους, ιδίως στις χώρες με χαμηλό εισόδημα και στις αναδυόμενες οικονομίες που δεν έχουν τα δημοσιονομικά αποθέματα για να στηριχθούν σε περίπτωση διαταραχών στην αγορά», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ-Τζαντάν στον Dan Murphy του CNBC από το Future Investment Initiative στο Ριάντ.
«Και ελπίζουμε ότι μεταξύ του ΔΝΤ και της G20 θα βρούμε μια λύση και θα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση σοκ σε αυτόν τον τομέα, αλλά είναι ένας τομέας που πρέπει να παρακολουθούμε, ως παγκόσμιοι ηγέτες, για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα μας εκπλήξει».
Ο Al-Jadaan νωρίτερα στη συζήτηση σημείωσε τη σημασία της επίτευξης μιας ήπιας προσγείωσης για τις οικονομίες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαχειριστούν τον πληθωρισμό.
«Επιστρέψαμε από την Ουάσινγκτον πριν από δύο ημέρες, μετά από μια εβδομάδα γεμάτη συναντήσεις στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την G20, και νομίζω ότι υπάρχει σαφής αναγνώριση ότι ο κόσμος αποδεικνύεται στην πραγματικότητα ανθεκτικός», δήλωσε.
«Η βασική πρόκληση είναι στην πραγματικότητα το δημόσιο χρέος, και πολλές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν να διασφαλιστεί ότι τα τρία θεσμικά όργανα θα συνεργαστούν για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση για το δημόσιο χρέος, ιδίως σε χώρες με χαμηλό εισόδημα», τόνισε.
Ρεκόρ για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ανήλθε στο ρεκόρ των 97 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις τις κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα στην Αφρική, έγραψε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του τον Ιούνιο, «οι παραπαίουσες οικονομίες στον απόηχο των πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερο βάρος χρέους».
Ο αριθμός των αφρικανικών χωρών με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ που ξεπερνά το 60% έχει υπερτετραπλασιαστεί από 6 σε 27 μεταξύ 2013 και 2023, αναφέρει η έκθεση.
Η αποπληρωμή του χρέους έχει επίσης γίνει πιο δαπανηρή, πλήττοντας εντονότερα τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.
«Νομίζω ότι το οδυνηρό γεγονός είναι ότι οι χώρες με χαμηλό εισόδημα, πολλές από αυτές, έχουν σήμερα την εξυπηρέτηση του χρέους τους που είναι στην πραγματικότητα πιο δαπανηρή από την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τη δράση τους για το κλίμα μαζί».
«Αυτό δεν είναι καλό για τον κόσμο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε μια λύση για αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουμε, και εργαζόμαστε συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο για να φτάσουμε σε αυτή τη λύση», τόνισε.