7 Οκτ 2024

Νέα ερώτηση - κόλαφος βουλευτή ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια, μύθος η προστασία πρώτης κατοικίας - Η Ελλάδα ακόμη στα Μνημόνια

 

Μύθος παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα πολιτικά κόμματα που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το ποιος την κατάργησε και ποιος την υπερασπίστηκε.

Η πρώτη κατοικία σώζεται μόνο όταν ο δανειολήπτης αποπληρώσει το χρέος του στο Funds που έχει στα χέρια του κόκκινο δάνειο.

Το πλαίσιο δίνει χρόνο αποπληρωμής υπο προϋποθέσεις.

Το νομοθετικό πλαίσιο από το 2011 μέχρι σήμερα ορίζει τον τρόπο αποπληρωμής της οφειλής για τα Funds τα οποία όμως έχουν το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση ενώ η ισχύ του Νόμου Κατσέλη μετέθεσε το πρόβλημα στο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι υπήρξαν κάποιες δικαστικές αποφάσεις που μείωσαν έως 70% το αρχικό ποσό της οφειλής με βάση τα εισοδήματα του δανειολήπτη και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε διαγραφή κοντά στο 100% του χρέους.
Σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο δίνει χρόνο αποπληρωμής αλλά οι όροι των διαπραγματεύσεων για τους μη ευάλωτους δανειολήπτες είναι γραμμένοι.... από τα Funds με τον νομοθέτη να κάνει πως δεν …καταλαβαίνει.

Με την άδεια του ΥΠΕΘΟ ζητούν προκαταβολή έως 30% του χρέους

Ο χρόνος αποπληρωμής σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καμία σχέση με τον χρόνο που δίνουν οι τράπεζες που ξεπερνούν τις δύο δεκαετίες και μπορεί να συμπληρώνονται και τρεις δεκαετίες.
Τα Funds που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια δεν ξεπερνούν τη δεκαετία και ο μέσος χρόνος αποπληρωμής είναι τα οκτώ χρόνια.
Με τα μειωμένα εισοδήματα των δανειοληπτών έως 50% την τελευταία δεκαετία είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πιστωτών.
Μέχρι πρόσφατα ζητούσαν προκαταβολή έως 50% για να μειωθεί στο 30% με απόφαση του ΥΠΕΘΟ αλλά και πάλι δεν ικανοποιεί τους δανειολήπτες διότι η προκαταβολή είναι το μεγάλο αγκάθι όταν το Funds απαιτεί από 10.000 έως 15.000 ευρώ όταν το χρέος δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Η προκαταβολή δεν συνδέεται με το εισόδημα

Το ΥΠΕΘΟ όρισε αυθαίρετα το ύψος της προκαταβολής αντί να το προσδιορίσει με βάση τα δηλωθέν εισόδημα.
Τα Funds και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ θεωρούν εκ προοιμίου ως φοροφυγάδες τους δανειολήπτες.

Η Ελλάδα είναι εντός Μνημονίων για τους δανειολήπτες...

Οι απαιτήσεις των Funds που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια έχουν υψηλή προστασία από τους Θεσμούς ή την Τρόικα που απαγορεύει να βελτιωθεί το πλαίσιο για τους δανειολήπτες παρότι κανένας δεν ζητάει κρατήσει το υποθηκευμένο σπίτι του χωρις να πληρώσει αλλά η πρόταση να έχει ένα ρεαλιστικό περιεχόμενο με βάση το εισόδημα.
Το μεγάλο αγκάθι των δανειοληπτών που δεν εντάσσονται στους ευάλωτους είναι ότι δεν λαμβάνουν την πρόταση των πιστωτών για να μην προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Η άρνηση της πολιτείας να αναγνωρίσει το δικαίωμα των οφειλετών να λαμβάνουν την πρόταση ρύθμισης σηματοδοτεί ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει παρότι έχει αποχωρήσει από το ασφυκτικό πλαίσιο των Μνημονίων από τον Αύγουστο του 2018.

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος κατέθεσε νέα ερώτηση 

Η νέα παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βλάχου με νέα ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ .
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις στα επτά ερωτήματα που έθεσαν επισημαίνονοντας τα εξής: 
Επειδή κατά τη γνώμη μου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που θα δίνει απαντήσεις στις απορίες των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως: Θα λαμβάνουν γνώση της πρότασης και της αντιπρότασης του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού οι δανειολήπτες όπως γνωρίζουν και τα FUNDS, όταν την απορρίπτουν;
Ισχύει η αιτιολογία που έθεσε η Γενική Γραμματέας στην από 18.9.2024 απάντηση της, ότι δηλαδή τούτο επιλέχθηκε, προκειμένου να μην μπορεί να στραφεί ο δανειολήπτης στην Δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό θα είχε αμφίβολο αποτέλεσμα;
Θα γίνει ενιαία πλατφόρμα για όλα τα Funds. – και όχι καθένα χωριστά – η οποία θα εποπτεύεται με ποινή την ανάκληση της άδειας του λόγω επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων;
Εκτός από τις χρηματικές ποινές που μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί σε servicers, θα προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας σε όσους από αυτούς είναι υπότροποι;
Θα υποχρεωθούν τα Funds να αποδέχονται την πρόταση ή αντιπρόταση του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού, που ισχύει σήμερα μόνο για τους ευάλωτους και τους ανάπηρους;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr