7 Οκτ 2024

Κόσοβο: 6.000% αύξηση αμυντικών δαπανών! Ετοιμασία Βαλκανικού πολέμου;

 Ετοιμασία Βαλκανικού πολέμου; «Ο στρατός μας μπορεί να συγκριθεί με τις χώρες των Βαλκανίων και να ξεπεράσει πολλές από αυτές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Εγιούπ Μακεντόνσκι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα.

Ο Μακεντόνσκι μίλησε χθες κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Κινήματος Αυτοδιάθεση. Με τον τρόπο του, συνέχισε να επαινεί τις επενδύσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου στις Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, λόγω της αυξανόμενης προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού σε, όπως λέει, χαμηλότερες τιμές από τα προηγούμενα χρόνια.

Αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 6.000%
Ο εν λόγω υπουργός υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις σε εξοπλισμούς έχουν αυξηθεί κατά 6.000 τοις εκατό σε σχέση με την περίοδο πριν από τον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ολοκληρώνει τη θητεία της στις αρχές του επόμενου έτους.

«Είναι αδιανόητο την περίοδο 2018-2020 να προμηθεύονται όπλα κάτω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και από το 2021 έως το 2023 να έχουν αγοραστεί 238 εκατομμύρια ευρώ… Με αυτές τις αγορές εξοικονομήσαμε εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του Κοσόβου. «Πήραμε συστήματα drone Bayraktar, στρατηγικά συστήματα Javelin, για τα οποία είμαστε στη διαδικασία να πληρώσουμε για να τα έχουμε ως μέρος του αποθέματος», είπε ο Μακεντόνσκι στο Κεντρικό Συμβούλιο του Κινήματος Αυτοδιάθεσης, σύμφωνα με την τοπική «Koha».

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Αυτοδιάθεσης. Στην εκδήλωση αυτή μίλησε χθες ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και σήμερα, εκτός από τον Μακεντόντσι, μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Τζελιάλι Σβέσλια. Σύμφωνα με την πλατφόρμα αμυντικών δεδομένων «Global Firepower», στην ταξινόμηση των ενόπλων δυνάμεων που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024, οι Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται στην 135η θέση από τις 145, δηλ. μεταξύ των τελευταίων στον κόσμο και των τελευταίων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο σερβικός στρατός, από την άλλη, είναι ο ισχυρότερος στα Δυτικά Βαλκάνια και βρίσκεται στην 56η θέση. Η Κροατία βρίσκεται στην 66η θέση, η Αλβανία στην 90η, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην 116η θέση, η Βόρεια Μακεδονία στην 110η θέση και το Μαυροβούνιο στην 129η θέση. Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ότι κατά το νέο έτος σχεδιάζεται η δημιουργία στόλου ελικοπτέρων. Πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να γίνει η μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε τακτικό στρατό.

 ECHEDOROS.BLOG