Διαπιστώνοντας ότι ακόμη και ένθερμοι υποστηρικτές του «να τα βρούμε εδώ και τώρα με την Τουρκία», έχουν κάνει πίσω διαπιστώνοντας ότι η στάση της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγει σε ακραίες.. ανακρίβειες.Ουδείς γνωρίζει αν το κάνει επειδή έχει καταλάβει ότι οι επιλογές που έκανε στα ελληνοτουρκικά έχουν οδηγήσει τη χώρα αλλά και τον ίδιο σε αδιέξοδο ή πραγματικά πιστεύει ότι η πορεία που επέλεξε μπορεί να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Τα όσα δήλωσε με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά δείχνουν ότι στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να «στριμώχνονται».
Είπε ο κ.Μητσοτάκης:
«Καταρχάς επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ.Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Με τον κύριο Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο το τι συνέβαινε».
Ο κ.Μητσοτάκης έχει μπερδέψει τις διερευνητικές συνομιλίες με τη διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψε με τον Ερντογάν. Επίσης προσπερνά την κατηγορία που του έχουν προσάψει πολλοί -ακόμη και πολύ ψύχραιμοι αναλυτές- για το ξέπλυμα που πρόσφερε στον Ερντογάν και την Τουρκία με αυτή τη διακήρυξη. Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι έκανε τραγικό λάθος. Η Τουρκία περιφέρεται με το «συγχωροχάρτι» που της έδωσε, πήρε ότι ήθελε από τις ΗΠΑ σε επίπεδο εξοπλισμών και συνομιλεί με όλους για όλα σε όλα τα μέτωπα. Αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ούτε από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του.
Επιπλέον επί Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός σε εποχή μνημονίου η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν εξαιρετικά ήπια έναντι της Ελλάδας και αυτό το πιστώνεται ο κ.Σαμαράς. Δεν συνέβη το ίδιο επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη, που η χώρα σύμφωνα με όσα μας λέει …πετάει.
Είπε ακόμη:
«Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα ΜΜΕ, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία»;
Με τα δεξιά του ο κ.Μητσοτάκης ας τα βρει μόνος του. Τα περί μειοδοσίας δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επικριτών του οι οποίοι τον κατηγορούν για τραγικά λανθασμένες επιλογές στα ελληνοτουρκικά. Επίσης κατηγορείται για την επιλογή του να ασκεί μυστική διπλωματία σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Παραμένει ακατανόητο ποιος τον έχει πείσει ότι μπορεί μόνος του να αναλάβει την τεράστια ευθύνη να παρουσιάσει «λύση» για το Αιγαίο, χωρίς να έχει εημερώσει κανέναν.
Αναρωτήθηκε ο κ.Μητσοτάκης:
«Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με την βούλα, με τον νόμο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Μπελαρά, τα Ραφάλ, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής και εν πάση περιπτώσει σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν το 2019».
Οι υπερπατριώτες αλλά και οι πατριώτες χειροκρότησαν όταν πήραμε τα Rafale και τις Belharra. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του ασκήσουμε κριτική για τη βιασύνη και την προχειρότητα που έκανε αυτές τις αγορές. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν πήρε τίποτα από τις μεγάλες και πολυέξοδες αγορές. Επιπλέον το θέμα της συντήρησης και των Rafale και των Belharra, είναι ανοιχτό. Για τα Rafale η συντήρηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2027 και η ελληνική συμμετοχή σε αυτήν δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να έχουμε απαιτήσει. Επίσης καλό θα ήταν να μας έλεγε ο κ.Μητσοτάκης σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μεταχειρισμένα Rafale που μας αγόρασε.
Για την παραγγελία των F-35 έχουμε γράψει πάρα πολλά άρθρα κι έχουμε παρουσιάσει τις απόψεις ειδικών. Η επιλογή είναι εκτός από πανάκριβη και λανθασμένη κι αυτό θα φανεί στην πράξη.
Για τον Έβρο η κυβέρνηση επίσης χειροκροτήθηκε για τη διαχείριση της ,αλλά υπάρχει κι ένα όριο στην παρουσίαση του θέματος ως…έπος του Έβρου. Έγιναν τα αυτονόητα…
Για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, προφανώς ο κ.Μητσοτάκης…αστειεύεται. Από τη πρώτη στιγμή η συμφωνία δέχτηκε σφοδρή κριτική και πάρα πολλοί ειδικοί επεσήμαναν τον κίνδυνο αυτή η συμφωνία να αποτελέσει «σκαλοπάτι» για την Τουρκία. Δώσαμε στην Αίγυπτο πολλά περισσότερα απ΄ότι έπρεπε και αφήσαμε το Καστελλόριζο απροστάτευτο. Όσο για τα 12 μίλια στο Ιόνιο; Αυτό έλειπε να έχουμε πρόβλημα επέκτασης και στο Ιόνιο.
Τέλος, θα πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν μνήμη και ότι το 2019 δεν είναι μακριά. Συζητάμε …πολιτισμένα με την Τουρκία όπως είπε, αφού μας απείλησε και μας πίεσε αφόρητα στρατιωτικά. 82 μέρες έκανε βόλτες το Oruc Reis, οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο κατέγραψαν ρεκόρ και οι παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συνεχίζονται με μεγάλη ένταση.
Και κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης:
«Και ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Η Ελλάδα λοιπόν και σ’ αυτό στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει, έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες απ’ ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
Να μιλάει για ακραία ρητορική ο κ.Μητσοτάκης είναι παράδοξο. Τον θυμόμαστε ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παριστάνει υποκριτικά όπως αποδείχτηκε τον Μακεδονομάχο. Η κατάληξη είναι γνωστή.
Ελπίζουμε να λέει αλήθεια και να μην έχει ήδη συμφωνήσει οτιδήποτε με την Τουρκία.
Τέλος καλό θα ήταν ο κ.Μητσοτάκης να μη μιλά για …μετρήσεις πατριωτισμού, γιατί ήταν από εκείνους που είχαν το συνήθειο να κάνουν τέτοιες μετρήσεις…
https://www.militaire.gr/